DefragBike Napisano 18 Czerwca 2020 Napisano 18 Czerwca 2020 Czesc, niestety ze wzgledu na problemy z kregoslupem zdeycdowalem sie na zakup amortyzowanej sztycy (Suntour NCX lub CaneCreek Thudbuster). Decyzja zapadla ale mam problem z wyborem rozmiaru Mam Canyon Exceed 5.0 SL z tego roku, geometria ze strony producenta:http://prntscr.com/t1ztu3 Tak wiec - szerokosc sztycy - 30.9mm, to jest jasne problem jest z dlugoscia - seat post length jest 400mm, ale maximum seat post insertion depth - 370mm. Sztyce ktore mnie interesuja sa 400m lub 350mm, wiec nie wiem ktora wybrac. Na logike - moge wlozyc 400m i bede zawsze juz 30mm wystawac minimum, moge wlozyc 350mm i powinno byc rowniez ok, tyko bede mial mniejszy zasieg. Tak wiec mam mindf**ka Najprosciej by bylo po prostu wyjac sztyce i ja zmierzyc, ale niestety nie mam obecnie dostepu do roweru, a chcialbym juz zamowic czesci zeby miec to z glowy Bede wdzieczny za pomoc!
Dokumosa Napisano 18 Czerwca 2020 Napisano 18 Czerwca 2020 Jeśli sztycę sztywną masz wysuniętą na co najmniej 30mm to nad czym się zastanawiasz? Że 350 będzie lżejsza? Już i tak profanujsz tego exceeda sztycą amortyzowaną więc te kilkadziesiąt gram w tą czy w tą różnicy nie zrobi.
DefragBike Napisano 18 Czerwca 2020 Autor Napisano 18 Czerwca 2020 19 minut temu, Dokumosa napisał: Jeśli sztycę sztywną masz wysuniętą na co najmniej 30mm to nad czym się zastanawiasz? Że 350 będzie lżejsza? Już i tak profanujsz tego exceeda sztycą amortyzowaną więc te kilkadziesiąt gram w tą czy w tą różnicy nie zrobi. nie, nigdy nie wymienailem sztycy ryba mi te pare gramow, nie chce zrobic f**kupu ze kupie zly rozmiar po prostu. Czyli obie wejda na luzie, tylko 400mm na maks wsunieta bedzie wystawac 3cm, a 350mm bedzie wsunieta na maksa byla na 0 i miala 2cm zapasu, plus bede mogl ja mniej wysoko wysunac. Zgadza sie?
Dokumosa Napisano 18 Czerwca 2020 Napisano 18 Czerwca 2020 Tak. Dodatkowo im głębiej sztyca siedzi tym mniejsze naprężenia występują w okolicy komina (ta część rury podsiodłowej wystająca ponad górną/"poziomą" rurę ramy).
DefragBike Napisano 18 Czerwca 2020 Autor Napisano 18 Czerwca 2020 1 minutę temu, Dokumosa napisał: Tak. Dodatkowo im głębiej sztyca siedzi tym mniejsze naprężenia występują w okolicy komina (ta część rury podsiodłowej wystająca ponad górną/"poziomą" rurę ramy). czyli 400mm optymalna dzieki piekne za pomoc, nie bylem pewien ze dobrze rozumiem
mrnobody Napisano 19 Czerwca 2020 Napisano 19 Czerwca 2020 z ciekaowsci się zapytam na która z wymienionych wyżej sztyc padło? Przymierzałem sie swego czasu do Canecreek, ale doszedłem do wniosku, e za wartość tej sztycy mam 3 NCXy....wiec mam Suntoura i nie narzekam. Ma juz lekki luz, ale tez wyjechanie z 3000-3500 km w rożnych warunkach i pod sporym ciężarem.
Robman Napisano 19 Czerwca 2020 Napisano 19 Czerwca 2020 a czy przypadkiem w tym Canyonie długość rury podsiodłowej (wewnętrzna) nie jest dość mocno ograniczona śrubami montażowymi koszyka na bidon ? (czyli sztyca 400mm może być za długa)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.