supermichalpol Napisano 17 Czerwca 2020 Napisano 17 Czerwca 2020 Witam forumowiczów Ogólnie przed problemem to wprowadzenie jaki rower mam: Góral marki Gary fisher koło 26", kaseta, rower ma ok >10 lat Otóż piszę tutaj z problemem jakim mam czyli skrzywione koło tylne które w ciągu 2 lat było centrowane z 3 razy w serwisie, z czego ostatnie centrowanie (wymiany szprychy) miało miesiąc temu. Niestety szprycha pękła tym razem (inna niż poprzednio wymieniane) i koło się skrzywiło ponownie. Zacząłem "bawić" się w mechanika rowerowego (ponieważ centrowanie koła jest drogie). Zdjęcie kasety i założenie szprychy przeszło nawet OK ale niestety z centrowaniem było trudniej otóż zniszczyły mi się nyple przez co nie mogę ani odkręcić i ani dokręcić szprychy. I tutaj mam pytanie co polecalibyście zrobić: 1. Wymienić szprychy tam gdzie zużyte nyple + własnoręcznie (trochę trudno ale jakoś samemu) centrować koło czy 2. Kupić nowe koło Pytam się otóż nie wiem czy pękanie szprych i krzywienie się koła jest wynikiem zużycia już po tylu latach (brak wytrzymałości szprych i koła) i wypada kupić nowe koło. Ponieważ nie wiem czy warto dokonać serwisu i wymieniać szprychy jeżeli się okaże, że jednak trzeba wymienić koło. A jeżeli kupić koło to co brać pod uwagę? Znalazłem np. takie koła: https://allegro.pl/oferta/mocne-kolo-26-saiko-kaseta-piasta-shimano-tx800-9211046203 https://allegro.pl/oferta/kolo-tyl-26-wzmacniane-stozkowe-kross-kaseta-alu-7945641060 Jednak nie wiem czy szukając koła muszę patrzyć aby np. wymiar wewnętrzny, zewnętrzny i wysokość musi być taka sama jak obecnego koła. Bardzo będę wdzięczny za szybką pomoc :)
MaxCava Napisano 17 Czerwca 2020 Napisano 17 Czerwca 2020 8 minut temu, supermichalpol napisał: (ponieważ centrowanie koła jest drogie) Pojechałeś po bandzie. Co do koła, to te tanie koła mogą nie wytrzymać jeśli ktoś sporo waży, jak ostro jeździ. Są też kłopotliwe w ewentualnym serwisowaniu. Ile ważysz, masz kasetę czy wolnobieg rowerze ?
supermichalpol Napisano 18 Czerwca 2020 Autor Napisano 18 Czerwca 2020 5 godzin temu, MaxCava napisał: Pojechałeś po bandzie. Co do koła, to te tanie koła mogą nie wytrzymać jeśli ktoś sporo waży, jak ostro jeździ. Są też kłopotliwe w ewentualnym serwisowaniu. Ile ważysz, masz kasetę czy wolnobieg rowerze ? No co do ceny usługi to nie uśmiecha mi się aby ponownie płacić 50zl za centrowanie, bo tyle bierze jedyny serwis rowerowy w moim mieście (gdzie jakość rzeczy które sprzedają to widać ze w większości chiński sprzęt), gdzie na razie za 20zl kupiłem niezbędne narzędzia do zdjęcia kasety i klucz do szprych + kilka szprych (jeszcze rozumiem że za tą cenę płace za doświadczenie serwisanta, ale się wkurzyłem że po nie całym miesiącu znowu koło się uszkodziło) Jazdy ostrej nie wyczyniam, nie skacze na tym rowerze , głównie jeżdżę po drogach zwykłych, rowerowych/szosach i po chodnikach. Waga to 81kg.
Garlock Napisano 18 Czerwca 2020 Napisano 18 Czerwca 2020 Jeżeli centrowałeś kilka razy i problem powraca, a po ostatnim centrowaniu pękła szprycha (musiała być mocno naciągnięta, żeby wycentrować obręcz) to obstawiam wygiętą obręcz. Poszukałbym nowego koła. Jak zajechałeś już nyple to poprzecinaj szprychy (wykręć te co się da) i połóż obręcz na czymś płaskim. Będziesz widział czy jeszcze nadaje się do jazdy. P.S. Tensometr do szprych masz?
supermichalpol Napisano 18 Czerwca 2020 Autor Napisano 18 Czerwca 2020 Teraz, Garlock napisał: Jeżeli centrowałeś kilka razy i problem powraca, a po ostatnim centrowaniu pękła szprycha (musiała być mocno naciągnięta, żeby wycentrować obręcz) to obstawiam wygiętą obręcz. Poszukałbym nowego koła. Jak zajechałeś już nyple to poprzecinaj szprychy (wykręć te co się da) i połóż obręcz na czymś płaskim. Będziesz widział czy jeszcze nadaje się do jazdy. P.S. Tensometr do szprych masz? Niestety czegoś takiego jak Tensometr nie mam. Koło widać, że jak stoi pionowo i obracam to jest skrzywione w prawo (ale to też nie wiem czy to wina źle wyregulowanych odległości hamulców od koła przez serwis poprzednio czy to tak ma być) i miejscami zatrzymuje się koło na hamulcu (hamulce szczękowe mam). Wyciąganie wszystkich szprych to nie wiem czy podołam, trochę to byłby bardzo długa i czasochłonne zadanie. A co do kół to mam pytanie jakie wymiary brać pod uwagę i co myślicie o tych co podlinkowałem?
dovectra Napisano 18 Czerwca 2020 Napisano 18 Czerwca 2020 46 minut temu, Garlock napisał: P.S. Tensometr do szprych masz? Bez przesady. No chyba że się chłop na jakieś ostre ściganie na tym kole nastawia.....
Garlock Napisano 18 Czerwca 2020 Napisano 18 Czerwca 2020 Jak kompletnie nie ma doświadczenia w centrowaniu, to nie wiem czy choćby z grubsza będzie w stanie ocenić stopień napięcia szprychy. Chyba, ze ma na wzór inne, podobne kolo. 55 minut temu, supermichalpol napisał: Wyciąganie wszystkich szprych to nie wiem czy podołam, trochę to byłby bardzo długa i czasochłonne zadanie. Bez tego trudno ocenić, czy obręcz nie wygląda np tak (tu oczywiście w przesadzie):
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.