bercov Napisano 17 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2020 Witam. Właśnie jestem na etapie zakupu nowych kół do gravela i osprzętu do nich, a przy okazji chciałem zaoszczędzić kilka gramów i zamiast tarczy 160 mm w tylnym kole, zastosować w tarcze 140 mm. Pytanie jest takie, czy w związku z tym muszę dokupić jakiś dodatkowy adapter (który przybliży zacisk do osi koła, w związku z promieniem tarczy mniejszym o 10 mm), czy zadziała to plug & play? Hamulce to hydrauliki SRAM Rival 1, zaciski mocowane w standardzie flat mount. W kilku miejscach znalazłem adapter 160/140, więc wychodziłoby, że wszystko zadziała, ale wolę się upewnić. Druga sprawa, czy jeżdżąc głównie po płaskim terenie (moja waga to ok 76 kg), będę w stanie zauważyć różnicę w sile hamowania względem tarczy 160 mm? Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 17 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2020 To rama ogranicza minimalny rozmiar tarczy, więc upewnij się, że rama przyjmie z tyłu 140 mm. Ramy gravelowe zwykle właśnie takie są, ale zawsze można się zdziwić. Wielkich niedostatków mniejszej tarczy raczej nie odczujesz z racji zastosowania gravela. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bercov Napisano 17 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2020 To mi zrobiłeś zagwozdkę. Mógłbym sobie wyobrazić, że zmiana tarczy z mniejszej na większą może stanowić jakiś problem, ale że odwrotnie? Sama tarcza się zmieści, bo to tak jakby obecna miała o 1 cm mniej po obwodzie, a jeśli chodzi o zacisk FM, to jest to chyba jakiś standard, czy jest tu jakaś magia? Te adaptery co znalazłem 160/140 działają tak, że mają taki skos, który się kieruje jedną lub drugą stroną ku górze uzyskując tym samym odpowiednią odległość od tarczy. Mógłbyś rozwinąć co masz na myśli pisząc o ograniczeniach ramy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaxCava Napisano 17 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2020 Z ciekawości ile oszczędzisz wagi ? 16-18g ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 17 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2020 Rama ma fabryczne mocowania dostosowane do konkretnego rozmiaru tarczy, czyli da się zamontować tylko taką lub większą z adapterem - żadna filozofia. Musisz po prostu znaleźć w specyfikacji ramy jaką tarcze producent przewidział. Chyba to nie jakiś kompletny chińczyk, że nie masz takiej informacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bercov Napisano 17 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2020 Forever weight weenie ;-) Ogólnie to nie wymieniam tarczy z uwagi na wagę. Po prostu muszę kupić nowy zestaw, a z kolei zauważyłem, że wiele tego typu rowerów posiada z tyłu tarczę 140 mm, to czemu nie? Oszczędność na wadze to: 20 g (na tarczy) i ok. 13 g na adapterze zacisku ;-) Ogólnie teraz posiadam tarcze XT SM-RT81 160 mm a planuję kupić XTR RT-MT900 względem nich zysk będzie spory, bo 83 g. Po obejrzeniu tej instrukcji poniżej, wszystko jest chyba jasne. Z tyłu po prostu zacisk przykręca się bezpośrednio do ramy (bez adaptera). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.