eustachy2 Napisano 14 Czerwca 2020 Napisano 14 Czerwca 2020 W moim Giancie Roam 3 mam: kierownicę lekko giętą, wznios chyba 15 mm, szerokość 670 mm mostek: długość 105 mm, kąt +/-15 stopni - zamontowany na minus. Tak jest fabrycznie. Ale po 7 latach jazdy tym rowerem, zorientowałem się że można obniżyć kierownicę i dać podkładki nad mostek. Geniusz ze mnie xD Więc wszystkie podkładki poszły nad mostek. Pojeździłem trochę i jeździ mi się lepiej, podczas dwóch kilku godzinnych wycieczek nie odczuwałem bólu pleców - wcześniej pojawiały się jakieś bóle po kilku godzinach na rowerze. Ale wygląda to paskudnie (gięta kierownica, mostek na minus i podkładki nad mostkiem). Chciałbym więc wymienić kierownicę na prostą, wtedy podkładki mógłbym dać ponownie pod mostek i osiągnąłbym to samo co jest teraz tylko że ładnie wyglądające. No i chciałbym też dołożyć rogi (teraz nie mam bo gięta kierownica i rogi moim zdaniem wyglądają paskudnie, ale ręce czasem same układają się jakby chciały na rogach których nie mam). Problem w tym że mam kierownicę 25,4 mm i nie mogę znaleźć szerokiej, prostej kierownicy na 25,4 mm. Ostatecznie zdecydowałbym się chyba prostą kierownicę PRO LT o szerokości 680 mm na 31,8 mm z gięciem 9 stopni do tyłu i do tego nowy mostek na 31,8 mm, też PRO LT o długości 110 mm. Tylko że te mostki są o kącie 6 lub 17 stopni, a ja mam teraz 15 stopni. I tu rodzi się moje pytanie. Czy pomiędzy 15 stopni a 17 stopni będzie duża różnica? Lepiej kupić mostek 6 czy 17 stopni? PS Rury sterowej ciąć nie chcę bo jak se założę prosto kierownicę to wtedy moje poczucie estetyki pozwoli mi na montaż rogów, a chcę zamontować poroże u roweru.
JWO Napisano 15 Czerwca 2020 Napisano 15 Czerwca 2020 W zależności od mostka to będzie: 17 deg - 32mm 15 deg - 28.5 mm 6 deg - 11.5 mm, wiec dla 17 masz -3.5mm, dla 6 +17mm. x = długość mostka*sinus kąta, jakbyś chciał inne długości i kąty sprawdzić
maklakiewicz Napisano 15 Czerwca 2020 Napisano 15 Czerwca 2020 Wypróbuj ten kalkulator: http://yojimg.net/bike/web_tools/stem.php
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.