prezi Napisano 14 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2020 Hej zbudowałem sobie fitness na bazie ramy O1 Gridd. Korba to Apex Sram -- tak jak w gotowym Gridd. Pedały sobie do tego kupiłem crankbrothers eggbeaters i okazało się, uderzam tyłem buta o dolne widełki. Jakbym miał gotowego Gridda problem byłby ten sam. Teraz dotarło do mnie, że korby szosowe takie jak Apex mają mniejszy Q-factor niż korby MTB. Jak sobie z tym radzicie? Cofnąłem bloki do tyłu buta (wcześniej miałem maksymalnie z przodu) i jest trochę lepiej. Do tej pory jeździłem na MTB z korbą alivio na kwadrat i w ogóle nie było problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 14 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2020 może bloki w butach daj max do wewnątrz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prezi Napisano 14 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2020 Ok, zyskałem 2mm. Szkoda ze korby mtb nie mają po 42 zęby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 14 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2020 raczej mają, zależy czego szukasz, chociażby FC-MT300 z najtańszych pod HT2 edit: akurat ta ma 40 albo 44 - ale jak rozumiem chodzi Ci o to żeby przy q-factor mtb mieć duży blat ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 14 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2020 Rozwiązaniem problemu mogą być "kneesavers" - tylko raczej z pewnego źródła żeby nie było kuku Ew. nie wiem jak tam w przypadku mtb ale pedały szosowe np. ultegra są dostępne z różną długością osi, bodajże +4mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prezi Napisano 15 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2020 12 godzin temu, RafalxM napisał: raczej mają, zależy czego szukasz, chociażby FC-MT300 z najtańszych pod HT2 Chodzi mi o blat do 11x1. Tutaj największe to jakieś 32t dlatego wszyscy używają korb apex lub grx tylko jak sobie z tym radzą szosowcy jeśli but włazi w prawe dolne widełki. 11 godzin temu, Mihau_ napisał: Rozwiązaniem problemu mogą być "kneesavers" - tylko raczej z pewnego źródła żeby nie było kuku Ew. nie wiem jak tam w przypadku mtb ale pedały szosowe np. ultegra są dostępne z różną długością osi, bodajże +4mm W mtb q-factor korby jest o 26mm większy więc problem nie występuje. Te kneesavers nie obsługują montażu pedała przez imbus 8mm - muszę chyba zmienić eggbeaters na pedały montowane płaskim kluczem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prezi Napisano 29 Maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 29 Maja 2021 dla potomnych. eggbeater 1 + zestaw "duga oś" = szczęście + uśmiech mam buty giro privateeer i w tej chwili nic mi się ociera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.