Skocz do zawartości

[Torba] Topeak vs Ibera vs ?

Arturrito

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

zastanawiam się nad zakupem torby. W oko wpadły mi te modele:

1. https://www.topeak.com/global/en/products/rear-rack-bags/858-mtx-trunkbag-exp

2. http://www.ibera.info/products_detail.php?cID=1&Key=86

Z moich wymagań: potrzebuję mieć torbę szybko odpinaną, więc taka na szynie (click) byłaby najlepsza myślę.

Dobrze jakby miała boczne kieszenie z możliwością powiększenia pojemności.

Poza tymi dwoma modelami jeszcze przed chwilą wpadłem na RockBros https://allegro.pl/oferta/torba-sakwa-na-bagaznik-ramie-eko-skora-rockbros-9375159794?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_UZSD_pla_sport_turystyka_rowery_akcesoria_sport_bicycles&ev_adgr=Rowery+i+akcesoria&gclid=CjwKCAjwlZf3BRABEiwA8Q0qq0ZNC3NasFYKiMFpgN_UyjNlTOPaNBLFjWjWkJOqx3p6VlZJ-bOJyxoC-LQQAvD_BwE

ale chyba nie mają opcji szybkie zapinania.

Dodam jeszcze, że mam już oryginalny bagażnik w Treku DS2 Equipped i wolałbym nie wymieniać. Topeak na przykład ma taki adapter.

Może macie jakieś doświadczenia z tymi lub podobnymi modelami? Chętnie wysłucham.

Pozdrawiam

Nie wiem jak rozumiesz szybkie odpinanie, ale lepszego systemu niż ten w np. Ortlieb Back-Roller nie znam, jeden ruch w górę i sakwa zdjęta. Pojemność spora, w razie potrzeby powiększenia można dokupić drugą. Wbrew pozorom z jedną taką sakwą jeździ się lepiej niż z taką montowaną na górze bagażnika - środek ciężkości jest niżej, nie ma ryzyka ściągania roweru na jedną stronę. 

Tak, widziałem ten system.

Jednak miałem obawy do tego jak się jeździ z jedną sakwą.

Druga sprawa to koszt. Z tego co widzę to taka sakwa około 300zł kosztuje. Myślałem kupić coś do 200 max 250zł.

A te torby Topeak Trunkbag są kiepskie?

Jakie ma zalety sakwa względem takiej troby?

Bo wydaje mi się, że w takiej torbie jest łatwiej wszystko ułożyć i później coś znaleźć.

No właśnie obawy są nieuzasadnione. Sprawdzałem jazdę z drybagiem centralnie na bagażniku, i z jedną sakwą - i przy tej drugiej opcji jest znacznie lepiej. I spokojnie da się kupić sakwę Ortlieba taniej, właśnie w widełkach cenowych o których wspomniałeś. 

Zaletą sakwy jest szybkie zdejmowanie - jeden ruch ręką. Dwa - większa pojemność. Ten Topeak ma teoretycznie 16litrów, ale z doświadczenia wiem że w tego typu torbach jakoś dziwnie liczą tę objętość i w rzeczywistości są dość ciasne. Nie żeby była to zła torba - jakościowo też super wykonana, ale to torba na jednodniową wycieczkę i np. na zakupy już się nie przyda. Z porządkowaniem też masz rację - dużo lepiej można w niej wszystko rozplanować, a do wielkiego wora wszystko wkłada się luzem (choć można to porządkować cienkimi woreczkami ze ściągaczem). 

Powiem Ci tak - ja mam dwie. Jedna to torba Authora ze zintegrowanym bagażnikiem, świetna sprawa na wyjazdy gdzie nie potrzebuję zabierać wiele, jakieś jednodniowe rajdy itp. Druga to Back-Roller jak trzeba zabrać więcej albo zrobić średnie zakupy. 

Gdzie chcesz używać swojej? 

Dzięki za opinię.

Właśnie to ma być torba głównie na wyjazdy jednodniowe. Zapakować Nam najpotrzebniejsze rzeczy, graty. Właśnie to uporządkowanie i szybkie wyciągnięcie czegoś co potrzebuje może zaważyć, że wezmę torbę. Jeżdżę z dziewczyną mocno rekreacyjnie, w ładne tereny, częste przystanki sobie robimy. Żadne wyścigi ;)

Topeak ma też chyba torbę 23L. 

No i jego na tej szynie też da się zamontować i zdemontować szybko. Jest do kupienia adapter OMNI i powinno to spasować do

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...