MaxCava Napisano 14 Czerwca 2020 Napisano 14 Czerwca 2020 4 godziny temu, bogus92 napisał: i spadającej opony z obręczy z obręczy o szer. ?
Mod Team bogus Napisano 14 Czerwca 2020 Mod Team Napisano 14 Czerwca 2020 Raczej cudów brak. Normalna sytuacja. Chciałbym zobaczyć co u Ciebie dzieje się z oponami przy takim ciśnieniu, bo trudno mi to pojąć.
Predator89 Napisano 14 Czerwca 2020 Autor Napisano 14 Czerwca 2020 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi . Tak się składa, że jestem dość lekki, ważę ok. 60kg. Posłuchałem Waszych rad i przejechałem się dzisiaj na niższym ciśnieniu - 3,0 bary zarówno przód jak i tył. Komfort jazdy bardzo zauważalnie się poprawił w stosunku do ciśnienia w oponach o 0,5 bara wyższego. Dobrze wiedzieć, że nie muszę za wszelką cenę trzymać się minimalnej wartości ciśnienia wskazanej na oponie, a mogę sobie pozwolić na troszkę mniej. Oczywiście nie ma nic za darmo, o ile na płaskiej drodze jazda nie była dużo bardziej wymagająca niż dotychczas, o tyle nawet przy niewielkim wzniesieniu zauważyłem, że wymagana była redukcja. Bardzo zależy mi jeszcze na poznaniu opinii osób, którzy dokonali zmiany opon 1,6 -> 1,75 i odwrotnie. W takiej sytuacji mógłbym zejść o kolejne pół bara niżej co wraz z szerszą oponą powinno dodatkowo poprawić tłumienie drobnych nierówności. Czy jednak przez to jazda nie będzie dużo cięższa? Może najlepiej nie tylko zmienić oponę na szerszą, ale na model o łagodniejszym bieżniku, który najlepiej nada się do jazdy głównie po mieście/trasie i ubitych leśnych ścieżkach.
chrismel Napisano 14 Czerwca 2020 Napisano 14 Czerwca 2020 Nie przetestowałem jakiegoś mnóstwa opon żeby silić się na opinię eksperta. Ale w zeszłym roku szukałem tego samego co Ty. Z grzebania po necie wynalazłem opinię o Schwalbe Almotion. Postanowiłem zaryzykować i kupiłem 1 sztukę na próbę. Jeździłem na 2x Schwalbe Marathon Mondial 1,75. Wymieniłem tył na Almotion 2,0 i faktycznie wzrost komfortu jazdy jest spory. Ciśnienie które dobrałem metodą prób i błędów to 3,0 przód (Mondial) i 3,5 tył (Almotion). Dla mnie to idealny kompromis pomiędzy oporami toczenia a komfortem. Co do samych oporów toczenia to Almotion napompowane do tego ciśnienia ma te same opory co ciut węższy mondial napompowany do 3,0. Myślałem początkowo o zakupie 2 sztuk ale jednak Almotion ma zdecydowanie mniejszą przyczepność w terenie i zostawiłem Mondial z przodu dla bezpieczeństwa.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.