Jankowalsk425 Napisano 12 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2020 Dzień dobry, mam zamiar wymienić tarcze hamulcowe SM-RT10 centerlock na przykładowo SM-RT64. Aby odkręcić obecne tarcze potrzebuje klucza TL-LR11, czyli innego niż ten, którego używam do kaset. Stąd też pytanie, czy do odkręcenia nowej tarczy też będę musiał użyć tego samego klucza? Jeśli nie, to bardziej opłacalne jest, aby ktoś za kilka zł zrobił mi to w serwisie, bo nie ma sensu kupować klucza, aby użyć go tylko raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyklista Napisano 12 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2020 Możesz jeszcze spróbować odkręcić tarcze kluczem do misek zewnętrznych suportów Shimano, oczywiście jeśli takowy posiadasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jankowalsk425 Napisano 12 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2020 Niestety nie posiadam, ale dobrze wiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaxCava Napisano 12 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2020 Coś mi tu nie gra, ja odkręcałem nakrętkę CL zwykły najtańszym kluczem do kaset. O dokładnie tym: https://pl.aliexpress.com/item/32801996776.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27425c0fu58aCZ Więc jakim cudem nie odkręcisz swoim kluczem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 12 Czerwca 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2020 2 godziny temu, Jankowalsk425 napisał: Aby odkręcić obecne tarcze potrzebuje klucza TL-LR11, czyli innego niż ten, którego używam do kaset. Ale próbowałeś i nie pasuje, czy tylko przypuszczasz? Klucz do kaset powinien pasować, jeżeli nie pasuje to wrzuć fotkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jankowalsk425 Napisano 12 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2020 Próbowałem i klucz jest zwyczajnie za mały, tzn. kręci się w miejscu. Nie jest to wina klucza, bo do kasety pasuje. Używam dokładnie tego: Potrzebuje klucza TL-LR11, ale chciałabym się dowiedzieć, czy jeśli uda mi się odkręcić obecne tarcze, to czy nowe będę mógł odkręcić tym do kaset? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaxCava Napisano 12 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2020 (edytowane) Jak odkręcisz RT10 to tym samym dokręcisz RT64. Coś mieszasz Panie tym YC-126-2A bez problemu powinieneś podziałać z tarczami CL. Edytowane 12 Czerwca 2020 przez MaxCava Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jankowalsk425 Napisano 12 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2020 Już ktoś o tym pisał... Ten bikehand po prostu się kręci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaxCava Napisano 12 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2020 Bez sensu, jak odkręci kasetę tym kluczem to i tarczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jankowalsk425 Napisano 13 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2020 Masz rację, to bez sensu, ale tak po prostu jest. W każdym razie kluczem do misek Shimano powinien być w stanie odkręcić obecne i nowe tarcze, więc to chyba będzie najlepsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lawstorant Napisano 13 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2020 No tak, są dwa rodzaje CL. Do klucza do kaset i do klucza do misek. Bardzo łatwo je rozpoznać bo jedno ma wypustki w środku a drugie na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 16 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2020 Jedno zdjęcie warte tysiąca słów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 16 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2020 W dniu 13.06.2020 o 14:16, Lawstorant napisał: No tak, są dwa rodzaje CL. Do klucza do kaset i do klucza do misek. Bardzo łatwo je rozpoznać bo jedno ma wypustki w środku a drugie na zewnątrz. Też się o tym ostatnio przekonałem, wymieniając koledze obręcz w kole (musiałem odkręcić tarczę, by rozpleść koło). Nie jeżdżę na tarczówkach i myślałem, że wszystkie nakrętki CL odkręca się kluczem do kaset, ale ten okazał się za mały. Na szczęście na obwodzie były też nacięcia pod klucz do suportów HT i tym odkręciłem, choć takim płaskim trzeba uważać, by się nie ześlizgnął. Lepsze są pewnie takie nasadowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jankowalsk425 Napisano 16 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2020 Te będą dobre? https://rowerek.pl/product-pol-9376-Klucz-Bike-Hand-YC-27BB-do-montazu-lozysk-Hollowtech-II-z-raczka-uniw.html?gclid=CjwKCAjw26H3BRB2EiwAy32zhZK7Mxdz06Arl7t8zATfCsk_4GLf5ZNGdh8hSQ3QtPRBZfhuLPWb5xoCy4EQAvD_BwE https://www.rowertour.com/p/14857/bike-hand-yc-29bb-2a-klucz-lozysk-misek-shimano-hollowtech-ii?gclid=CjwKCAjw26H3BRB2EiwAy32zhRflSpiEp6nGy3nJICToNrlyLwxs-5uXOPXky2v3tox8r-t5dtTdkBoCBOkQAvD_BwE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorzkangaroo Napisano 22 Maja Udostępnij Napisano 22 Maja Centerlock aligancki kluczyk polecam, bedzie na lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi