Skocz do zawartości

[Piasty, serwis] Jak serwisować piasty na łożyskach maszynowych

JWO

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam pytanie o serwis piast na łozyskach maszynowych. Jak często i w jaki sposób należy je serwisowac (smarowć, reguować). Powiem szczerze że w starym rowerze poprostu wyminiałem całe koło (to tani rower był :) ). Ogólnie mówi się że są to piasty bezobsługowe, więc może trzeba jeżdzić aż do zarżnięcia. Mam piasty Novatech D791/D792, nie są wyjątkowo drogie, ale wymiana całego koła już trochę kosztuje. Łozyska są uszczelniane więc raczej smarowanie nie wchodzi w grę, co najwyżej chyba wymiana całych łożysk. Koła są nowe, przejechane mają 1600km, nic się nie dzieje, ale chciałbym wiedzieć na przyszłość, Z drugiej strony jak taka piasta wytrzyma ze 20-25 kkm po szosie, to nie ma sensu zawracania sobie głowy serwisem.

Napisano
Godzinę temu, JWO napisał:

Łozyska są uszczelniane więc raczej smarowanie nie wchodzi w grę, co najwyżej chyba wymiana całych łożysk.

Dokładnie tak, zużyte wybijasz i dajesz nowe. Nie regulujesz, bo nie ma czego.

Napisano

Jak kiedyś utopiłem rower na Novatecach, to koła się przestały kręcić. Zardzewiało na amen. A że potrzebowałem pojedździć a łożysk bym nie miał przez kilka dni bo jakieś święta były czy weekend - wybiłem, otworzyłem, przełamałem rdzę, wyczyściłem, nasmarowałem i rower przejechał potem kilka tysięcy km. Także można zdjąć dekielki, wyczyścić i nasmarować nawet zamknięte łożyska. Pytanie: czy trzeba. Jeśli są dobrej klasy i nie ma syfu w piastach, to jeździ się dopóki nie padną. Jeśli są słaba, chińskie, to można zajrzeć, bo czasem nawet bywają suche w środku.

Napisano
5 godzin temu, JWO napisał:

Łozyska są uszczelniane więc raczej smarowanie nie wchodzi w grę, co najwyżej chyba wymiana całych łożysk.

Jak się komu chce. Można wyjąć uszczelki, wyczyścić i napchać smaru. Szczególnie w tanich łożyskach. Lepiej jednak kupić porządne i wymieniać całe, komu by się chciało bawić ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...