Skocz do zawartości

[opony] Nowe opony 29' do Fulla - 75% miasto, teren 25%

greyspider

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
14 godzin temu, greyspider napisał:

Rozumiem, ok, tylko ja po korzeniach nie jeżdzę, a nowe opony chcę kupić z zastosowaniem bardziej pod miasto, tak jak pisałem 75% miasto, jazda do pracy, w tym -zabawy ze zjeżdzaniem/wjeżdzaniem po schodach, jakiś tam szutr, malutkie kamyczki) a ten las 25% to tylko z uwagi że rzadko wybieralem sie teraz przez ostatni rok do lasu i praktycznie nie wiele zjeżdzam, w swoim nadmorskim miescie owszem mam lesne fajne sciezki ale to nawet gravelem daloby sie rade tam jezdzic 
...
Czy te Mezcale dla mnie w wersji 2.1 nie bylyby teoretycznie lepsze jak prawie glownie chce tym rowerem jezdzic po miescie lub twardych scieżkach w lesie?

I po to kupuje sie fulla z 10 patyków :-) Lans musi być! ;-) I teraz rozkminy o oporach toczenia opon xc na betonach. Standard. Kup sobie nowego Hurricana za 69 zl/szt i Ci wystarczy a do tego pożyje znacznie dłużej niż te wszystkie opony XC z hiper technologiami Addixami, Graphenami itd... i będzie znacznie szybciej na każdej utwardzonej nawierzchni. 

Napisano
Teraz, Alsew napisał:

I po to kupuje sie fulla z 10 patyków :-) Lans musi być! ;-) I teraz rozkminy o oporach toczenia opon xc na betonach. Standard. Kup sobie nowego Hurricana za 69 zl/szt i Ci wystarczy a do tego pożyje znacznie dłużej niż te wszystkie opony XC z hiper technologiami Addixami, Graphenami itd... i będzie znacznie szybciej na każdej utwardzonej nawierzchni. 

Musze mieć wszystkie rzeczy najlepsze (perfekcjonista), więc już wiem, że w sposób to jak coś poleciłeś to jest specjalnie od biedy napisane. Nawet wiec nie patrze te hurricany, bo jak bym mial kupic wkładkę antyprzebiciową za 350zł i włożyć ją do takich tanich opon to siara.
Fulla kupilem (wybieralem go ponad 3 tyg) bo to bylo moje marzenie, na HT jezdzilem 7 lat i przez skrzywienie w odcinku lędźwiowym bardzo mnie bolało jak dobijałem siodłem do dupy, a tutaj moge sobie na siedzaco wjechac po schodach, zeskoczyc i nic nie boli, nawet nie musze na kolana wstawać ;) Takze full to nie lans, tylko wygoda i uniwersalnosc wszedzie, w kazdym miejscu, rower sie nadaje pod las, szutry, miasto i wszedzie. Oponki chce zmienic bo faktycznie duzo nie jezdze tak w lesie, tylko wiecej po miescie. A zreszta jakims pro nie jestem by miec DHR/DHF, bo enduro nie jezdze, tylko bardziej XC.

Napisano
Teraz, greyspider napisał:

Musze mieć wszystkie rzeczy najlepsze (perfekcjonista)

Z tego co piszesz to twoja jazda nie ma nic wspólnego z XC i nawet opony tego typu za 300zl/szt nie będą najlepsze do takich zastosowań. Proste. 

Napisano
Teraz, Alsew napisał:

Z tego co piszesz to twoja jazda nie ma nic wspólnego z XC i nawet opony za 300zl/szt nie będą najlepsze do takich zastosowań. Proste. 

A jak się nazywa jazda po wąskich ścieżkach w lesie, korzeniach, piachu itd? Ja myslalem ze XC. 
Owszem nie jeżdze tylko w takich miejscach, bo roweru używam nawet na dojazdy do pracy czy swobodną zabawe po mieście, ale czasem chetnie wyruszam 20km droga do lasu i tam lubie sobie tez pojeżdzić , nie zawsze mi sie chce bo to 20km,  no ale wole miec jakies zabezpieczenie..:) Stąd 75% miasto (bo tak wyliczylem czas ile spedzam w miescie) ale z zalozeniem na 25% las( bo do lasu wyruszam sobie raz na jakis czas tylko), stad takie proporcje

Napisano

Takze full to nie lans, tylko wygoda i uniwersalnosc wszedzie, w kazdym miejscu, rower sie nadaje pod las, szutry, miasto i wszedzie

Święta racja. Nie jeżdżę po mieście, ale na pewno lepsze to niż gravel do lasu, no chyba, że ktoś liczy każdą sekundę :P.

Napisano

do lasu wyruszam sobie raz na jakis czas tylko

To jak jestes takim perfekcjonistą i z tego co piszesz kasa nie ma znaczenia, to kup sobie 2 zestaw kół, na jednym komplecie załóż sobie jakieś XKingi na drugim Big Apple i będziesz mieć perfekto. A tak to zawsze bedzie kompromis któremu do doskonałości daleko.

Napisano
Teraz, Alsew napisał:

To jak jestes takim perfekcjonistą i z tego co piszesz kasa nie ma znaczenia, to kup sobie 2 zestaw kół, na jednym komplecie załóż sobie jakieś XKingi na drugim Big Apple i będziesz mieć perfekto. A tak to zawsze bedzie kompromis któremu do doskonałości daleko.

To fakt, myślałem o tym, ale jednak jestem tez jednocześnie minimalistą więc dwa oddzielne koła i ciągła ich wymiana w zależności od nastroju gdzie chce jechać - to odpada.
Wole uniwersalne opony pod lekką jazde XC a takto only miasto, schody, wjezdzanie po schodach, tylko tak bym nie złapał kapcia, wiec pewnie te Mezcale g+  lub ew gs2.0 beda najlepsze.
Te Maxxisy były only enduro, a to bezsensu jezdzic na takich po miescie

Napisano
6 godzin temu, greyspider napisał:

o co chodzi z tymi watami? im wiecej tym lepiej? tzn szybciej? wieksza moc?

Odwrotnie, im więcej W tym wyższe opory toczenia opona stawia. Masz informację ile W tracisz na samej oponie. Im opona szybsza, tym mniej W pochłania.

Napisano

Oficjalnie informuję iż zestawik z 2x Mezcal G2.0 29x2.25 TNT zamówiony, mleko gratis. Oby te 24W było lepsze niż minionki ktore pewnie miały 30w, niby 6w roznicy tylko ale mysle ze bedzie zdecydowanie na plus na twardej powierzchni. 
https://biostern.abstore.pl/opony-mtb-zestaw-vittoria-mezcal-g2-0-29x2-25-tnt,c106,p4186,pl.html

Martwi mnie tylko fakt przeciekającego mleka przez tylną obręcz (tak z 1-2ml na dzień, wiem ze mało ale jednak widać smugi rozlane po oponach i po tym to wyliczyłem ile) - czyli tam gdzie przywaliłem w schody, ale dla pewności zrobię tak, że wymianę opon zlecę serwisu i powiem o fakcie wyprostowania obręczy, tak by nic nie wyciekało, dam im te mleko z zestawu i powiem, by tym zalali (oby tylko nie wlali innego a tego lepszego sobie nie zachowali dla siebie eh), pewnie zapłacę dodatkowo po 20zł od opony ale będe miał pewność że dobrze zrobione, niż jak sam bym to zrobił a całe mleko by wyciekło, zresztą nie wiem jak się nawet nalewa mleko, czy mam to zrobić po nałożeniu opony na obręcz, przed jej włożeniem do środka, czy przez wentyl tylko? Dlatego wolę zlecić to dobremu sklepu.

Najwyzej jak bedzie przeciekac to włożę tam detki 140g w wersji light, ustawie sobie takie cisnienie by nigdy nic sie nie przebiło, dobiło do obręczy itd, będzie też spokój z ciągłym co tygodniowym dopompowywaniem opony  - pompką ręczną

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...