kamilloo Napisano 9 Czerwca 2020 Napisano 9 Czerwca 2020 Witam, posiadam ramę boost czyli z poszerzona osią, niestety zakupiłem zwykłe koło z osia 142 mm, z której strony do osi dołożyć te dodatkowe 6 mm ? I czy to w ogóle zda egzamin ? Czy musi być oryginalne koło z osią pod boost ? Z góry dzięki za podpowiedzi
radziuGD Napisano 9 Czerwca 2020 Napisano 9 Czerwca 2020 Po 3mm z każdej strony oraz pod tarcze, są na allegro gotowe zestawy.
kamilloo Napisano 9 Czerwca 2020 Autor Napisano 9 Czerwca 2020 Ten gość co mi sprzedał kola mówił że ma jedną stronę ? Od przerzutki, już zamówiłem u tokarza
radziuGD Napisano 9 Czerwca 2020 Napisano 9 Czerwca 2020 Kaseta poleci 6mm do osi roweru co zmieni linię łańcucha o tyleż samo, zwiększy przekos łańcucha na najlżejszym przełożeniu, może ale nie musi pogorszyć jakość zmiany przełożeń w tej okolicy kasety. Jeśli planujesz jakąś duża kasetę, przy kręceniu korby do tyłu, łańcuch może spadać o jeszcze dwa biegi dodatkowo.
kamilloo Napisano 10 Czerwca 2020 Autor Napisano 10 Czerwca 2020 Ok, czyli daje po 3mm z każdej strony, A powiedz mi czy tarcza hamulcowe da radę bez adaptera, w sensie czy da się ustawić zacisk hamulca tak aby nie ocieral i było wszystko ok? Mam Center lock
cervandes Napisano 10 Czerwca 2020 Napisano 10 Czerwca 2020 Tarcza musi też być przesunięta, chyba o 3 czy 4mm, zaciskiem nie masz szans tego wyregulować. Adaptery jakie widziałem były na 6 śrub, więc nie wiem czy nie będziesz musiał zmienić tarcz i dać najpierw adapter z centerlock na 6 śrub i na to adapter do odsunięcia tarczy. Robi się kombinacja alpejska...
kococchi Napisano 10 Czerwca 2020 Napisano 10 Czerwca 2020 Cześć, mam ten sam ''problem'' należy kupić : https://www.bike24.com/p2271240.html sam będe niedługo go zamawiał. Niestety nie znalazłem takiego w Polsce
kamilloo Napisano 10 Czerwca 2020 Autor Napisano 10 Czerwca 2020 Cześć, o dzięki wielkie, też będę musiał zamówić!;)
kamilloo Napisano 10 Czerwca 2020 Autor Napisano 10 Czerwca 2020 A powiedzcie Panowie czy jest do dostania nakrętką Center lock trzymająca tarcze tylko że z dłuższym gwintem ? Wiecie o co chodzi
SoloTM Napisano 10 Czerwca 2020 Napisano 10 Czerwca 2020 Bez sensu, jak policzyć wszystkie te adaptery to wyjdzie niemal cena koła. I nie masz boost oraz masz skopaną linię łańcucha. Przekosy w standardzie i to potężne bo to tak mniej więcej jakbyś sobie do ramy bez boost włożył korbę z boostem.
kamilloo Napisano 10 Czerwca 2020 Autor Napisano 10 Czerwca 2020 Adaptery po 3 mm na każdą stronę mam, tylko potrzebował bym jeszcze taki który odsunal by mi tarcze o 3 mm, mam tarcz3 na Center lock. Taki adapter też kolegą tokarz by mi zrobił, pytanie tylko czy ostanie nakrętką do przykrecwnia tarczy z większą ilością zwojów na gwincie?
uzurpator Napisano 10 Czerwca 2020 Napisano 10 Czerwca 2020 W zasadzie to adapter na tył powinien być w postaci 6mm na stronę tarczy i adapter hamulca który przesuwa zacisk o 6mm. Z adapterami pod centerlock to jest problem EDIT: I oczywiście przecentrowanie koła też jest konieczne
Dokumosa Napisano 10 Czerwca 2020 Napisano 10 Czerwca 2020 Dokładnie jak @uzurpator wspomniał - kaseta powinna trafić na swoje miejsce + przesunąć tarczę (lub zacisk jeśli masz w ramie IS) o 6mm. Przerabiałem podkładki po 3mm z każdej strony (+pod tarczę) ale linia łańcucha powodowała cholerny dyskomfort na 3 największych koronkach (głośne i czuło się pod nogą przekos).
kococchi Napisano 10 Czerwca 2020 Napisano 10 Czerwca 2020 Pytanie jeszcze jaką masz korbę. Jeśli dodasz podkladki 3mm to o tyle przesuniesz kasetę w kierunku osi. Jeżeli o tyle samo przestawisz zębatke na korbie, linia łańcucha będzie ok. A to że komuś przeskakuje na skrajnych przelozeniach to niestety taki urok 1xXX , kwestia zużycia części.
Dokumosa Napisano 11 Czerwca 2020 Napisano 11 Czerwca 2020 Konkretnie ćwiczyłem na moim primalu. Max co się dało wsadzić do tej ramy to 32T z linią 51mm. I nadal nie była to linia idealna biorąc pod uwagę jak często w ścieżkowcu z napędem 1x używa się miękkich przełożeń. Taka linia jest natomiast idealna dla kasety w pozycji naturalnej w boost.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.