K0ras Napisano 7 Czerwca 2020 Napisano 7 Czerwca 2020 Cześć, jeden z gorszych problemów na mojej drodze - strzelanie z ramy, z którym walczę od 3 lat. Na początku zwalałem to na korbę, wymieniłem na Deore 44T. Przez 1-2 lata był spokój, niestety trzask taki sam jak przedtem powrócił. Sprawdzałem sztyce, korbę, wydawało mi się, że to własnie sztyca, ale obecne doświadczenia jakby temu przeczyły. Objaw: przy obciążeniu na prawy pedał, jeżeli patrzymy na rower od boku na prawy bok - w momencie nacisku na pedał między godziną 2 a 3:30 następuje strzał, pojedynczy, im mocniej nacisnę tym mocniej strzela. Tylko na prawy pedał. Próbowałem pedałowania tylko lewą nogą jest ok, prawą nogą strzela, aczkolwiek trochę jakby mniej. Strzał leci w okolicach w okolicach suportu, nie czuje przeskoku żadnego na stopie. Mam zamiar rozkręcić i przeczyścić pedały, tylny hak (przerzutki czyściłem 2 tygodnie temu, łącznie z zębatkami). Na ramie nie widzę żadnych objawów pękania, skrzywienia. Strzelanie wróciło gdy przejechałem kilka kilometrów na najwyższej zębatce z przodu (90% czasu jeżdżę na środkowej). Łańcuch nie wygląda na zużyty. Jeżeli macie jakieś pytania, sugestie będę bardzo wdzięczny i udziele wszystkich informacji. Pozdrawiam!
kamilmozej Napisano 7 Czerwca 2020 Napisano 7 Czerwca 2020 Napisz może co to za rama z jakim standardem suportu, jaki suport siedzi i czy i był zmieniany wraz z korbą. U mnie w jednym rowerze np. raz na jakiś czas potrafi strzelić wysłużony bębenek, co poprzedni właściciel roweru zdiagnozował jako strzelanie w suporcie.
K0ras Napisano 7 Czerwca 2020 Autor Napisano 7 Czerwca 2020 Rama alumniowa trek, suport hollowtech, o ile dobrze pamiętamBB52.
kamilmozej Napisano 7 Czerwca 2020 Napisano 7 Czerwca 2020 8 minut temu, kamilmozej napisał: i czy i był zmieniany wraz z korbą.
wrobleski Napisano 8 Czerwca 2020 Napisano 8 Czerwca 2020 Wszystkie gwinty należy posmarować jakimś smarem, najlepiej białym montażowym. Pisząc wszystkie mam na myśli gwint suportu, pedałów oraz każdą śrubę montującą tarcze korby i samą korbę. Sztyca również do przesmarowania. Powinno pomóc. Strzelać mogą nawet stery jeśli montowane na sucho.
K0ras Napisano 13 Czerwca 2020 Autor Napisano 13 Czerwca 2020 Wymieniałem komplet + suport. Obecnie utknąłem na etapie oczekiwania na klucz do osi pedałów spd. Występują tarcia na kulkach - piach. Smarowane będzie wszystko, co można przesmarować, mam nadzieje, że pomoże.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.