Skocz do zawartości

[sztyca] wytrzymałość Accent Execute PRO 30,9

hawkeye

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Szukając lekkiej sztycy naczytałem się o pękaniu lekkich kierownic, sztyc itp. Zakupiłem sztycę Accent Execute PRO ale niestety nigdzie nie mogę (łącznie z opakowaniem) doszukać się informacji o dopuszczalnej wadze rowerzysty (tak jak to np. podaje KCNC).

Zależało mi na niskiej wadze i korzystnej cenie (moja sztyca ma około 350g), ale oczywiście nie kosztem bezpieczeństwa. Ważę około 74kg. Jak to jest w rzeczywistości z tym pękaniem lekkich komponentów? 

• Mod Team
Napisano
44 minuty temu, hawkeye napisał:

Jak to jest w rzeczywistości z tym pękaniem lekkich komponentów? 

Jest kilka przyczyn:

- nieprawidłowe wykonanie

- nieprawidłowy montaż

- używanie niezgodnie z przeznaczeniem

- niewidome pochodzenie ( podróbki, kupno używki z niewidomego źródła )

Bardzo często do pęknięć dochodzi w wyniku nieprawidłowego montażu- zbyt mocne dokręcenie , za płytko włożona sztyca, nieprawidłowe obcięcie.  Accent nie jest producentem komponentów, ale raczej nie pozwoli sobie na wypuszczenie czegoś niesprawdzonego. Przy Twojej wadze i prawidłowym montażu nie powinno się nic dziać.

W dwóch fulach mam/miałem karbonowe kierownice- mimo sporych obciążeń i katowania w górach nic się nie dzieje. Nie są to jednak podróbki i zostały zamontowane zgodnie z zaleceniami. 

Do kartonowych sprzętów zaleca się stosowanie odpowiednich past zwiększających tarcie np. taka

https://www.centrumrowerowe.pl/zel-montazowy-finish-line-fiber-grip-pd4073/?v_Id=15128&gclid=EAIaIQobChMI04D74dbv6QIVxu7tCh1YdQEeEAQYAiABEgILiPD_BwE

• Mod Team
Napisano

Od jakichś 10 lat mam do czynienia z wieloma komponentami Accenta w różnych rowerach, kierownice, mostki, sztyce, ramy. Niektóre części używane non stop przez ten czas.

Część z tych komponentów pochodzi z najlżejszych aluminiowych serii z tamtych lat i nic niepokojącego się nie dzieje, a ważę w okolicach 80 kg, cały czas śmigam rowerami HT, więc sztyce też lekko nie mają.

Montowałbym bez obaw przy twojej wadze, dobrze dokręcić i w drogę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...