2wheels4ever Napisano 3 Czerwca 2020 Napisano 3 Czerwca 2020 Cały czas szukam dla siebie trekkinga. Sytuacja ma charakter dynamiczny i codziennie przychodzą do głowy inne pomysły. Obecnie waham się między Meridą Freeway 9300 a Wheelerem Trekkingiem 3700 (pierwotnie rozważałem zakup Krossa Trans 3.0, ale raczej odpada ze względu na wolnobieg z tyłu). W ostatnich latach jeździłem głównie rowerem stricte miejskim i kolarką, sporadycznie góralem. I tak kombinuję, żeby mieć „3 w 1”. 2/3 jazdy będzie po mieście, głównie po asfaltowych i kostkowych DDR-ach, a 1/3 po lekkim terenie (leśne dukty itp.); czasem pewnie trafi się jakiś wypad kilkadziesiąt km od domu. Ważę ok. 100 kg, mierzę 180 cm wzrostu i 87 cm w przekroku. W obu interesujących mnie modelach mam dostępne ramy 20-calowe i mam (być może nieuzasadnione) obawy, że może jednak rama 21-calowa byłaby właściwsza. Choć może lepsza mniejsza, gdyż preferuję obecnie pozycję bardziej siedzącą niż leżącą. Z góry dziękuję za wszelkie opinie dotyczące ww. rowerów i ewentualne sugestie odnośnie do zakupu. Za oboma modelami przemawia m.in. prądnica w piaście (jeżdżę sporo po zmroku) oraz fakt, iż jeżdżąc użytkowo-rekreacyjnie po niezbyt wymagającym terenie i robiąc 2-3,5 tys. km rocznie raczej nie potrzebuję osprzętu z najwyższej półki. Wheeler zdaje się mieć lepszą ramę (przynajmniej wizualnie), natomiast Merida jest chyba wyposażona w lepsze przerzutki. Poza tym Wheeler jest tańszy i za różnicę w cenie względem Meridy mógłbym dokupić do niego akcesoria typu licznik wielofunkcyjny. Plusem Meridy jest chyba bardziej ogólnoświatowy zasięg. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi