KSikorski Napisano 2 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2020 Hej, Czy ktoś kojarzy jakąś ramę o skoku 100mm pod amortyzator 100mm z kołem 29" i osią 12x142 ? Wertuję stare katalogi, ale bez efektu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 2 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2020 Sztywnych tez nie ma : ( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 2 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2020 Bez przesady, sztywnych 29" z osią 142 trochę jest ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 2 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2020 (edytowane) To wrzuć jakąś fajną, lekką ramę mtb (nie Accenta) TTH 610-615, taper, tył okolice 435, podsiodłowa okolice 73-74. Może być karbon ale najlepiej lekkie alu Edytowane 2 Czerwca 2020 przez wkg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 3 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 Jest dość blisko kryteriów, w dobrej cenie i z wysyłką z Europy. https://pl.aliexpress.com/i/4000167009897.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 3 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 Prawdę mówiąc nie myślałem o chińskich : ) No i TT 623 to odrobinę za dużo :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 3 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 TT moim zdaniem jest tak łatwo regulowalne ustawieniem siodła i sztycy że istotniejszy jest reach. W każdym razie ja patrzę czy jest full. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 3 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 TT akurat siodłem i sztycą ruszać nie można o milimetr. Najwyżej mostkiem ale i tu jest niewielki ruch. Dochodzi oczywiście rozstaw osi ... Ja jakoś nie mam odwagi wejść w chińska ramę - sprzęgło do piasty mogę sobie kupić albo chwyty czy czujnik szybkości ale ramę to już nie bardzo : ( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 3 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 No dobra, eTT jest łatwo regulowalne, bo siodłem regulujesz efektywny kąt rury podsiodłowej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 3 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 Nieprawda, siodło się ustawia do suportu w jednym optymalnym dla siebie ustawieniu a nie używa się do zmiany pozycji na rowerze. Inaczej kolana pójdą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 3 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 Nie będę się dalej wypowiadał, bo 100km na rowerze xc nie robi moim kolanom różnicy względem 100km na rowerze trailowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 3 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 Co ma piernik do wiatraka ? Weź przeczytaj jeszcze raz uważnie post nad twoim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 3 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 (edytowane) Ma to do wiatraka, że obydwa rowery mam tak ustawione by zachować podobny kąt pochylenia pleców na siedząco, czyli istotna jest odległość kierownicy do siodła. Implikuje to sytuację, w której w xc korbę mam wysuniętą bardziej do przodu, a w trailowym bardziej "pod siebie". Na XC zrobiłem w roku 2020 ~2300km, na trailowym ~750km z tą różnicą że na XC jeżdżę na codzień odcinki dwa razy po 30-35km (do pracy/do domu), a na trailowym dłuższe wycieczki w weekend. Mimo istotnie różnej orientacji suportu względem siodła na obydwu rowerach nie odczuwam w żaden sposób skutków dla kolan. Być może są ludzie, którym by to robiło, ale osobiście mogę sobie dowolnie manewrować siodełkiem w kontekście eTT. Istotniejszy jest dla mnie balans między przednią a tylną osią. W każdym razie odeszliśmy znacznie od tematu, więc nie będę dalej ciągnął dyskusji i życzę owocnego wieczoru :-) Edytowane 3 Czerwca 2020 przez KSikorski Literówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 3 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 No to źle to ustawiasz. Ewentualne korekty robi się mostkiem. Może znajdź gdzieś bikefitting w okolicy - pomogą Ci. To, że niewiele jeździsz i teraz z kolanami jest OK nie oznacza, ze tak będzie za 20 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 3 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 Dziękuję za troskę, niemniej po 20 latach jazdy wciąż czuję się dobrze ;-) Rama natomiast zdaje się, że nie istnieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi