Kklaudia.sieczka Napisano 2 Czerwca 2020 Napisano 2 Czerwca 2020 Witam, mam rower b'twin st 540 wersja męska z mostkiem 80 mm, rozmiar M. Mam 175,176 cm i rama jest ok ale kierownica wydaje się za daleko. Byłam dzisiaj u faceta co naprawia rowery, stwierdził, że ustawic się inaczej nie da, a zmieniać mostka nie ma sensu bo jestem wysoka i się przyzwyczaję. Tylko, że ja mam skolioze i bolą mnie plecy. Sama nie wiem, ręce mam wyprostowane, czy nie lepiej było by krótszy mostek. Przy wersji Damskiej było 60 mm ale nie było damskiego na stanie po zatym biały kolor odpadał nawet jak by był. Myślałam o mostku 45, 50? Mieliscie taki problem? Pozdrawiam.
wkg Napisano 2 Czerwca 2020 Napisano 2 Czerwca 2020 45,50 to bardzo krótki. Pojedź do sklepu gdzie mająmostki i niech Ci założą do przymiarki 60 - zobaczysz jak będzie. Można też trochę przesunąć siodełko do przodu albo zwęzić kierownicę - nie wiem jak tam jest szeroka.
Kklaudia.sieczka Napisano 2 Czerwca 2020 Autor Napisano 2 Czerwca 2020 1 godzinę temu, wkg napisał: 45,50 to bardzo krótki. Pojedź do sklepu gdzie mająmostki i niech Ci założą do przymiarki 60 - zobaczysz jak będzie. Można też trochę przesunąć siodełko do przodu albo zwęzić kierownicę - nie wiem jak tam jest szeroka. Siodełko już przesunięte do przodu prawidłowo. A 60 da dużą różnice odczuwalną? Przykrótki mostek też będzie nie wygodny dla pleców, rąk?
1415chris Napisano 2 Czerwca 2020 Napisano 2 Czerwca 2020 20mm to jest bardzo duzo. Nawet 10mm to sa zmiany, ktore czasami sa bardzo odczuwalne. Jak chcesz sama dojsc do dobrej dlugosci, probowalbym po 10mm.
Kklaudia.sieczka Napisano 2 Czerwca 2020 Autor Napisano 2 Czerwca 2020 Chyba tutaj 60 mm była by dobra, czuję ciągnięcie z grzbietu, a tu mam problem z kręgosłupem. Facet co naprawia, mówił, że przyzwyczaję się, że wysoka jestem, ale przy skręcaniu no za pewnie się nie czuję.
SoloTM Napisano 2 Czerwca 2020 Napisano 2 Czerwca 2020 Mostek może być podniesiony dzięki 5-stopniowej regulacji: + 0 mm, + 7,5 mm, + 15 mm, + 22,5 mm, + 30 mm. Podniosłaś na max ?
Kklaudia.sieczka Napisano 2 Czerwca 2020 Autor Napisano 2 Czerwca 2020 U mnie nie ma ustawienia stopniowego, w L takie coś było jak ustawienia stopniowe.
SoloTM Napisano 2 Czerwca 2020 Napisano 2 Czerwca 2020 Możesz podnieść. Tam są takie fikusne podkładki. Gdzieś widziałem grafikę w necie jak to ma wyglądać. Także zawsze coś. I to za free. Tu jest foto z boku. Obie podkładki znajdujące się nad mostkiem trzeba przełożyć pod mostek.
Kklaudia.sieczka Napisano 2 Czerwca 2020 Autor Napisano 2 Czerwca 2020 Mam faktycznie te podkładki, parę milimetrów by dało. Nie mam tylko kluczy, żeby rozkręcić, to w sklepie by mi przełożyli, ewentualnie tą 60 bym przymierzyła...
wkg Napisano 2 Czerwca 2020 Napisano 2 Czerwca 2020 Rada by przymierzać co 10mm jest słuszna, 20mm to prawie różnica rozmiaru. Strzeliłem 60 bo pisałaś, że jesteś wysoka. Zobacz też albo zapytaj w sklepie czy nie można odwrócić mostka, zwykle nie jest pod katem prostym tylko np. 7 stopni - wyżej kierownica też da bardziej wyprostowana sylwetkę. Ewentualnie może po prostu zamień rower na rozmiar mniejszy jeżeli jeszcze możesz. Niedopasowna rama to tragedia.
Kklaudia.sieczka Napisano 2 Czerwca 2020 Autor Napisano 2 Czerwca 2020 Rama M jest ok, to jest wersja męska dlatego jest 80 mostek a przy damskiej 60mm Ale fakt co 10 mm zmierzę. Pytałam się tego co naprawia, to powiedział, że nic się nie ustawi, żeby bliżej była kierownica. S przy mała rama była jak przymierzałam, jestem wysoka 175, 176 Tak mam ustawioną kierownice...
wkg Napisano 2 Czerwca 2020 Napisano 2 Czerwca 2020 Skrót myślowy - pisząc rama miałem na myśli rower - czyli 3 punkty: oś korby, środek siodła i punkt między dwoma chwytami kierownicy. Nie pytaj czy może ustawić mostek żeby kierownica była bliżej tylko żeby była wyżej :D Tak patrząc po zdjęciu ma skos 7 stopni więc trzeba go odkręcić i odwrócić "do góry nogami" - wzdłuż osi poziomej na tym zdjęciu. Teraz jest pochylony lekko w dół (na sportowo) a będzie lekko do góry. Mostek 60mm lub 70mm powinien załatwić sprawę ostatecznie jeżeli przekrok pasuje.
SoloTM Napisano 2 Czerwca 2020 Napisano 2 Czerwca 2020 24 minuty temu, wkg napisał: trzeba go odkręcić i odwrócić "do góry nogami" Plus przełożyć podkładki. I kierownica będzie 3 cm wyżej. To załatwi sprawę.
Kklaudia.sieczka Napisano 2 Czerwca 2020 Autor Napisano 2 Czerwca 2020 Dziękuję, to chyba będę musiała w serwisie decathlonu zrobić, bo ten facet raczej mi tego nie zrobi, a kręgosłup z problemami raczej się nie przyzwyczai, żeby obciążać go jeszcze bardziej. A jak mostek to ze wzniosem na + wziąć. Przekrój w nogach jest ok , m jest od 165-175 , a ja mam 175,176.
wkg Napisano 2 Czerwca 2020 Napisano 2 Czerwca 2020 On ma wznios albo spadek w zależności jak go się ustawi - o tym piszę ; ) Ty masz ustawiony na minus a po odwróceniu będzie na plus : ) Do tego przełożenie podkładek pod mostek a nie nad i będzie lepiej. To Ci załatwi każdy z kluczem imbusowym do mostka - nawet gość który dorabia klucze . Dopiero potem kombinacje z długością mostka. Weź przyłóż kartkę papieru z kątem prostym do mostka i zobacz, czy jest pod kątem prostym do osi widelca czy trochę ukośnie. Obstawiam, że ukośnie do dołu. 20 minut temu, SoloTM napisał: Plus przełożyć podkładki. Jesteś pewien, że to czerwone to podkładka ?
SoloTM Napisano 2 Czerwca 2020 Napisano 2 Czerwca 2020 Teraz, wkg napisał: Jesteś pewien, że to czerwone to podkładka ? na 95 %. Ten mostek to ma chyba kąt 0 stopni, ale mocowanie kierownicy nie wypada po środku tylko jest przesunięte w dół. Po odwróceniu mostka będzie wyżej. Tak czy siak jeden lub dwa imbusy, 5 min zabawy i gotowe. /edit Mam grafikę Czyli na 100 % to podkładka.
wkg Napisano 2 Czerwca 2020 Napisano 2 Czerwca 2020 No nie moge. To do jakiego warsztatu dziewczyna trafiła, że jej tego nie doradzili. BTW: Francuzi zawsze musza wszystko po francusku, no nie może być normalnie Wstrzeliłeś się idealnie z tymi 30-ma mm
Kklaudia.sieczka Napisano 2 Czerwca 2020 Autor Napisano 2 Czerwca 2020 Warsztat osiedlowy, stwierdził, że młoda jestem to się przyzwyczaję, a parę razy pytałam czy by inaczej nie ustawił. Powiedział, że nie ma co ruszać. Tylko, że ja mam skolioze i nie chce sobie dodatkowych problemów zrobić, bo już czuję napięcie. To na bank są podkładki, bo próbowałam sama odkręcić imbusem, i tylko podkładki odkręciłam, bo mam krótkie kluczyki, a kierownica dobrze dokręcona i nie dam rady odkręcić , więc czeka mnie serwis decathlon albo podjadę do innego warsztatu miastowego... W sumie to by mogło dużo dać, odwrócenie mostka. PS odbiegając od tematu, mogę blaty napędu olejem po psikać? Bo łańcuch się podwija czasami z przełożenia dużego na mały? Dziękuję
Kklaudia.sieczka Napisano 4 Czerwca 2020 Autor Napisano 4 Czerwca 2020 Witam, pojechałam dzisiaj na drugi serwis rowerowy, nie dość, że Pan stwierdził, że nie ma możliwości odwrócenia mostka, to stwierdził, że lepiej będzie taki mostek wkładany z regulacją..., no jak by to miało wyglądać, jak damka miejska.. Po 15 godz mam odwiedzić decathlon i tam mi odwrócą mostek...
wkg Napisano 4 Czerwca 2020 Napisano 4 Czerwca 2020 Teraz, Kklaudia.sieczka napisał: Witam, pojechałam dzisiaj na drugi serwis rowerowy, nie dość, że Pan stwierdził, że nie ma możliwości odwrócenia mostka, to stwierdził, że lepiej będzie taki mostek wkładany z regulacją Ręce, nogi i nie powiem co jeszcze opada. Powinien zrócić za dojazd po pokazaniu obrazka wklejonego kilka postów wyżej.
Mod Team michuuu Napisano 4 Czerwca 2020 Mod Team Napisano 4 Czerwca 2020 3 minuty temu, Kklaudia.sieczka napisał: pojechałam dzisiaj na drugi serwis rowerowy Panowie chyba zatrzymali się na Wigry 3.
Kklaudia.sieczka Napisano 4 Czerwca 2020 Autor Napisano 4 Czerwca 2020 Powiedziałam, że tu są podkładki, że jest teraz na negatyw ustawiony, żeby odwrócić. Popatrzył, powiedział, że nie ma możliwości i stwierdził, że tylko mostek regulowany. Też mi ręce opadły, jechałam rowerem, chociaż taki plus że obok targ i sobie truskawki kupiłam
dovectra Napisano 4 Czerwca 2020 Napisano 4 Czerwca 2020 Teraz, Kklaudia.sieczka napisał: Powiedziałam, że tu są podkładki, że jest teraz na negatyw ustawiony, żeby odwrócić. Popatrzył, powiedział, że nie ma możliwości i stwierdził, że tylko mostek regulowany. Też mi ręce opadły, jechałam rowerem, chociaż taki plus że obok targ i sobie truskawki kupiłam Jaja jakieś. Fachoffcy.... Uchowaj boże. Już wiem dlaczego wszystko robię sam, szkoda czasu nerwów i pieniędzy na "fachofcuf"... Rozumiem że nie ma juz zawodówek przy zakładach rowerowych, ani w technikum jakimś mechanicznym.... ale brak kumania poraża...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.