2wheels4ever Napisano 1 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2020 Rozważam zakup roweru marki Merida, model Freeway 9300. W ostatnich latach jeździłem głównie rowerem stricte miejskim i kolarką, sporadycznie góralem. I tak kombinuję, żeby mieć „3 w 1”. 2/3 jazdy będzie po mieście, głównie po asfaltowych i kostkowych DDR-ach, a 1/3 po lekkim terenie (leśne dukty itp.); czasem pewnie trafi się jakiś wypad kilkadziesiąt km od domu. Początkowo miał być Kross Trans 3.0., ale chyba wybór padnie na Meridę, jako że w Krossie z tyłu jest wolnobieg zamiast kasety. Ważę ok 100 kg, mierzę 180 cm wzrostu i 87 cm w przekroku. W Krossie przymierzyłem się do ramy 21-calowej i pozycja wydała mi się idealna. Natomiast w interesującym mnie modelu Meridy mam wybór między ramą 51 a 55 cm. Do 51 się przysiadłem i wydaje się być OK, aczkolwiek mam (być może nieuzasadnione) obawy, bo to jest jakieś 20,08 cala, a zgodnie z przyjętymi zasadami dla mnie powinno być 21 cali / 52 cm. Z kolei 55 cm do będzie raczej zdecydowanie za dużo (preferuję obecnie pozycję bardziej siedzącą niż leżącą). Czy wg Forumowiczów powinienem szukać roweru 21/52? Może 20,08/51 to będzie jednak dobry kompromis pomiędzy komfortem przy dłuższej jeździe rekreacyjno-turystycznej a wygodną pozycją w jeździe o charakterze użytkowym i manewrowalnością? Bo wiem, że niektórzy przy moich wymiarach decydują się na ramy 19-calowe. Z góry dziękuję za wszelkie sugestie odnośnie do nurtujących mnie kwestii, a także wszelkie opinie na temat Meridy Freeway 9300 / innych wersji tego modelu. Za 9300 przemawia m.in. prądnica w piaście oraz fakt, iż jeżdżąc użytkowo-rekreacyjnie po niezbyt wymagającym terenie i robiąc 2-3,5 tys. km rocznie raczej nie potrzebuję osprzętu z najwyższej półki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo59 Napisano 2 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2020 (edytowane) Wzory i tabelki są dobre, gdy znikąd nie ma nadziei na przymiarkę Skoro siedziałeś na obu, to teoretyczne rozważania są raczej bezcelowe - a sztywne przypisanie, że jak180 to 21" a nie 20" to absurd. Jeśli masz wszakże wątpliwości, a kross "wydawał się" idealny, to dołóż do wyższej wersji wyposażenia - rower kupujesz na kilka lat ... Edytowane 2 Czerwca 2020 przez Pablo59 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2wheels4ever Napisano 2 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2020 11 godzin temu, Pablo59 napisał: Jeśli masz wszakże wątpliwości, a kross "wydawał się" idealny, to dołóż do wyższej wersji wyposażenia - rower kupujesz na kilka lat ... Niewykluczone, że tak zrobię, aczkolwiek w chwili obecnej coraz bardziej skłaniam się ku Meridzie. Jednak Merida to cały świat, a Kross to Polska, Hiszpania i może jeszcze jakiś kraj. Co do przymiarki, to na obu siedziało mi się dobrze, chociaż na Krossie moooże ciut wygodniej (w kwestii pozycji, bo siodełko to w Meridzie chyba o niebo lepsze). Choć tak naprawdę trudno powiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi