uczesany Napisano 31 Maja 2020 Napisano 31 Maja 2020 (edytowane) Cześć. Montuję nexusa 8 w rowerze żony. Uparła się na "zwykłe" manetki. Tymczasem w ofercie nexusa 8 tylko obrotowe. Wyczytałem gdzieś, że Nexus 8 SG-C6000-8R, bo taki będę montował, ma bebechy starego Alfine. Zatem pytanie. Czy manetka Shimano Alfine SL-S503 lub SL-S7000 będzie współgrać z Nexus 8 SG-C6000-8R?? Jeśli tak, to która lepsza (odwrotnie naciągają linkę) ?? Rower będzie służył do jazdy po mieście i do pracy. Edytowane 31 Maja 2020 przez uczesany Cytuj
inforobert Napisano 20 Czerwca 2020 Napisano 20 Czerwca 2020 (edytowane) SG-C6001-8R, SG-6001-8V jest całkowicie kompatybilny z SG-C6000-8R SG-C6000-8V SG-C6010-8R Konstrukcja przełożeń , dla SG-C6001-8R to low normal. Czyli przy zrzucaniu biegu z 8 na 1 , luzuje się naciąg sprężyny. Wiec będzie pasować manetka Alfine SL-S503 8speed Ta sama manetka pasuje do SG-8R25 Edytowane 20 Czerwca 2020 przez inforobert Cytuj
Tas84 Napisano 4 Lutego 2022 Napisano 4 Lutego 2022 Witam, podepnę się pod temat z zapytaniem. Kupiłem rower z piastą wielobiegową Nexus 8 i manetką Alfine SL-S503. Jakie było moje zdziwienie, gdy okazało się, że biegi zmienia się odwrotnie w stosunku do tradycyjnych przerzutek z kasetą (kciukiem zmienia się na bieg cięższy, a palcem wskazującym - na lżejszy). Jest to mocno nieintuicyjne i denerwujące. Pytanie, czy da się to jakoś podpiąć odwrotnie, ew. zastosować inną manetkę (ale nie obrotową) która będzie działać jak klasyczne manetki Altus czy Deore? pozdrawiam Cytuj
Imar Napisano 4 Lutego 2022 Napisano 4 Lutego 2022 (edytowane) Wymieniałem manetkę w Krossie Inzai z SL-S500 na nową Alfine. Zmienił się sposób zmiany biegów w odwrotnym kierunku. Stara alfina miała prowadzenie pancerze od dołu, nowa od góry. Edytowane 4 Lutego 2022 przez Imar Cytuj
Tas84 Napisano 4 Lutego 2022 Napisano 4 Lutego 2022 Czyli jaki konkretnie model manetki jest potrzebny, żeby kciukiem wrzucać lżejszy bieg, a wskazującym cięższy? Cytuj
Imar Napisano 5 Lutego 2022 Napisano 5 Lutego 2022 SL-S7000 powinna działać tak jak sobie życzysz(jestem przekonany na 99%). Jak dobrze pamiętam to przez zastosowanie nowej manetki alfine do starego mechanizmu zmiany biegów alfine zmienia się procedura regulacji piasty. Piastę regulujesz na 5 biegu. 1 Cytuj
Tas84 Napisano 5 Lutego 2022 Napisano 5 Lutego 2022 Dzięki za pomoc, widzę w internecie że te manetki mają odwrócony kierunek biegów też na wskaźniku, więc rzeczywiście powinno być jak piszesz. SL-S7000-8 (shimano.com) Manetka prawa tylna Shimano Alfine SL-S503 8speed czarna (bikestacja.pl) Zlecę tę wymianę w serwisie, sam sobie raczej nie poradzę z regulacją, zwłaszcza że rower ma napęd paskowy. Cytuj
tenbartek Napisano 20 Marca 2023 Napisano 20 Marca 2023 Kolego, czy działa ta manetka alfine sl-s7000-8 z nexus sg-c6001-8d prawidłowo? I czy rzeczywiście bieg 5 jest biegiem regulacji? Cytuj
Tas84 Napisano 22 Marca 2023 Napisano 22 Marca 2023 Ja niestety nie odpowiem, bo w końcu zostałem przy manetce SL-S503. Przyzwyczaiłem się do odwrotnej pracy manetki, a że działa wszystko płynnie to nie chciałem nic na siłę kombinować. Cytuj
tenbartek Napisano 26 Marca 2023 Napisano 26 Marca 2023 Dla tych co szukają odpowiedzi. Manetka sl-7000-8 współgra z nexusem sg-c6001-8d w odwrotnej kolejności w porównaniu do tradycyjnych kaset. Bieg referencyjny to teraz bieg nr 5 - gdyby kogoś to irytowało to można poprostu wydrukować sobie nową tablice w odwrotnej kolejności i nakleić. Do sposobu zmiany biegów szybko można się przyzwyczaić- poza tym że kciuk i palec wskazujący odpowiadają za przeciwne przełożenia to zmiana biegu maksymalnie jeden na raz(zarówno w dół jak i w górę). Manetka jak dla mnie ma same plusy. Zwiększa żywotność IGH. Przy gripowej obrotowej manetce dłoń oparta na niej często powodowała niechciane napięcie na lince i przeskakiwanie / slizganie się napędu(wytrzymałem jeden dzień, myślałem że kupiłem wadliwą piastę). Manetka jest super precyzyjna i bardzo ją polecam. (Swoją kupiłem w decathlonie 119pln). Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi