uczesany Napisano 31 Maja 2020 Udostępnij Napisano 31 Maja 2020 (edytowane) Cześć. Montuję nexusa 8 w rowerze żony. Uparła się na "zwykłe" manetki. Tymczasem w ofercie nexusa 8 tylko obrotowe. Wyczytałem gdzieś, że Nexus 8 SG-C6000-8R, bo taki będę montował, ma bebechy starego Alfine. Zatem pytanie. Czy manetka Shimano Alfine SL-S503 lub SL-S7000 będzie współgrać z Nexus 8 SG-C6000-8R?? Jeśli tak, to która lepsza (odwrotnie naciągają linkę) ?? Rower będzie służył do jazdy po mieście i do pracy. Edytowane 31 Maja 2020 przez uczesany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inforobert Napisano 20 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2020 (edytowane) SG-C6001-8R, SG-6001-8V jest całkowicie kompatybilny z SG-C6000-8R SG-C6000-8V SG-C6010-8R Konstrukcja przełożeń , dla SG-C6001-8R to low normal. Czyli przy zrzucaniu biegu z 8 na 1 , luzuje się naciąg sprężyny. Wiec będzie pasować manetka Alfine SL-S503 8speed Ta sama manetka pasuje do SG-8R25 Edytowane 20 Czerwca 2020 przez inforobert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tas84 Napisano 4 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2022 Witam, podepnę się pod temat z zapytaniem. Kupiłem rower z piastą wielobiegową Nexus 8 i manetką Alfine SL-S503. Jakie było moje zdziwienie, gdy okazało się, że biegi zmienia się odwrotnie w stosunku do tradycyjnych przerzutek z kasetą (kciukiem zmienia się na bieg cięższy, a palcem wskazującym - na lżejszy). Jest to mocno nieintuicyjne i denerwujące. Pytanie, czy da się to jakoś podpiąć odwrotnie, ew. zastosować inną manetkę (ale nie obrotową) która będzie działać jak klasyczne manetki Altus czy Deore? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Imar Napisano 4 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2022 (edytowane) Wymieniałem manetkę w Krossie Inzai z SL-S500 na nową Alfine. Zmienił się sposób zmiany biegów w odwrotnym kierunku. Stara alfina miała prowadzenie pancerze od dołu, nowa od góry. Edytowane 4 Lutego 2022 przez Imar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tas84 Napisano 4 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2022 Czyli jaki konkretnie model manetki jest potrzebny, żeby kciukiem wrzucać lżejszy bieg, a wskazującym cięższy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Imar Napisano 4 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2022 Jaki masz dokładnie model piasty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tas84 Napisano 4 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2022 Nexus 8 SG-C6001-8D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Imar Napisano 5 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2022 SL-S7000 powinna działać tak jak sobie życzysz(jestem przekonany na 99%). Jak dobrze pamiętam to przez zastosowanie nowej manetki alfine do starego mechanizmu zmiany biegów alfine zmienia się procedura regulacji piasty. Piastę regulujesz na 5 biegu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tas84 Napisano 5 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2022 Dzięki za pomoc, widzę w internecie że te manetki mają odwrócony kierunek biegów też na wskaźniku, więc rzeczywiście powinno być jak piszesz. SL-S7000-8 (shimano.com) Manetka prawa tylna Shimano Alfine SL-S503 8speed czarna (bikestacja.pl) Zlecę tę wymianę w serwisie, sam sobie raczej nie poradzę z regulacją, zwłaszcza że rower ma napęd paskowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenbartek Napisano 20 Marca 2023 Udostępnij Napisano 20 Marca 2023 Kolego, czy działa ta manetka alfine sl-s7000-8 z nexus sg-c6001-8d prawidłowo? I czy rzeczywiście bieg 5 jest biegiem regulacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tas84 Napisano 22 Marca 2023 Udostępnij Napisano 22 Marca 2023 Ja niestety nie odpowiem, bo w końcu zostałem przy manetce SL-S503. Przyzwyczaiłem się do odwrotnej pracy manetki, a że działa wszystko płynnie to nie chciałem nic na siłę kombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenbartek Napisano 26 Marca 2023 Udostępnij Napisano 26 Marca 2023 Dla tych co szukają odpowiedzi. Manetka sl-7000-8 współgra z nexusem sg-c6001-8d w odwrotnej kolejności w porównaniu do tradycyjnych kaset. Bieg referencyjny to teraz bieg nr 5 - gdyby kogoś to irytowało to można poprostu wydrukować sobie nową tablice w odwrotnej kolejności i nakleić. Do sposobu zmiany biegów szybko można się przyzwyczaić- poza tym że kciuk i palec wskazujący odpowiadają za przeciwne przełożenia to zmiana biegu maksymalnie jeden na raz(zarówno w dół jak i w górę). Manetka jak dla mnie ma same plusy. Zwiększa żywotność IGH. Przy gripowej obrotowej manetce dłoń oparta na niej często powodowała niechciane napięcie na lince i przeskakiwanie / slizganie się napędu(wytrzymałem jeden dzień, myślałem że kupiłem wadliwą piastę). Manetka jest super precyzyjna i bardzo ją polecam. (Swoją kupiłem w decathlonie 119pln). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi