Skocz do zawartości

[Pedały platformowe] Wellgo niechlujnie założone uszczelnienia

kamilmozej

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Zakupiłem pedały Wellgo r199 i mają one niechlujnie, krzywo założone uszczelnienia, jak na foto.  I teraz pytanie do was, warga uszczelki powinna być na zewnątrz, taj jak jest od lewej strony, czy może powinna być wciśnięta do środka tak jak od prawej?

wellgo.jpg

Napisano

Osprzęt za 20 zł, więc zadaj sobie pytanie czy to "uszczelnienie" cokolwiek da. Bo śmiem wątpić jak to niby ma uszczelniać, nieważne czy na zewnątrz, czy wewnątrz.

Jak jest na drugim ?

Napisano

W drugim jest podobnie jak na pierwszym, z tym że większa część wargi jest jak po lewej stronie na foto. Myślę że przed dostaniem się piasku do łozyska powinno ochronić.

Osprzęt za 2 dychy ale bardzo lekki. Jest to jakaś starsza produkcja ponoć na kulkach, te współczesne pedałki wyglądające tak samo są już na łożyskach DU ( nie wiem czy moje są lepsze czy gorsze)

Napisano

Stawiam, że uszczelka ma być na "zewnątrz". Weź bolec/igłę i delikatnie podważ i wyprowadź.

Napisano

Z ciekawości rozebrałem swoje Wellgo, niestety mam inną, prostszą uszczelkę, bez "wargi". Ale stawiam jak kolega, że ma być na zewnątrz.

Napisano

Jak już się bawić to "na całość" - rozebrać, policzyć kulki (czasem wsadzą za mało :) ) , posmarować i ustawić luz jak potrzeba -  a przy okazji założyć uszczelkę jak biali ludzie je zakładają ....

Napisano

Uszczelka po podważeniu i wyciągnięciu brzydko się układa, w miejscach gdzie była zagnieciona odstaje. ( na 1 foto)

Za to po wciśnięciu całej  do środka, na równo z plastikiem pedała, jest  tak jak powinno być na 99% (2 foto)

Tak jak kolega @Pablo59  napisał, całość jest i tak do serwisu, fabryka za mocno skręciła i kulki ciężko się obracają.

Wygląda na to że jak ktoś chce na tanim sprzęcie dłużej pojeździć to na dzień dobry musi przy tym pogrzebać. W przeciwnym razie od początki będą marnie się kręcić i posłużą krótko. 

Mam  jeszcze inne, stare aluminiowe pedały Wellgo na maszynach i przy niech  takich cyrków nie było. Uszczelnienia też miały inne

wellgop 2.jpg

wellgo 3.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...