PrZeMeK_ Napisano 28 Maja 2020 Udostępnij Napisano 28 Maja 2020 Witam wszystkich maniaków w rowerowych! To mój pierwszy post na tym forum. Kieruję pytanie do użytkowników Merida Big.Nine 500 Lite... Czy mieliście problem z regulacją przedniej przerzutki w swoich żabach? W moim świeżo zakupionym rowerze, prowadnica ociera o łańcuch w najlżejszym przełożeniu - najbardziej na 1-1 i mniej na 1-2. Znam zasady regulacji, ale niestety musiałem się poddać - podczas ustawiania prowadnicy w pewnym momencie kończy się zakres regulacji śrubą L. W tym położeniu łańcuch nadal ociera o nią - jednak prowadnica nie ma już miejsca, aby się cofnąć bliżej ramy. Oddałem rower do serwisu i niestety jedynym rozwiązaniem było założenie podkładki dystansowej, która odsunęła korbę wraz z zębatkami. Zastanawiam się czy to wada konstrukcyjna tego modelu, czy może mojego egzemplarza? Po zastosowaniu podkładki problem został rozwiązany, jednak mój wymarzony rower nie jest już taki idealny... :) Zastanawiam się czy powinienem reklamować rower. Prośba drodzy forumowicze o radę. Jak jest z tą kwestią w Waszych egzemplarzach tego roweru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sufitowski Napisano 22 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2021 Cześć, podobno Merida dała ciała i wstawiła niewłaściwą korbę. Powinna być m5100-b2 do boosta a powstawiali m5100-2. Problem podobno znany, z tego co ludzie piszą można reklamować. Jak udało ci się rozwiązać ten problem? Spotkał się ktoś jeszcze z tym? Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wru81 Napisano 2 Marca 2021 Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 Witam, Mam pytanie czy podobny problem występuje też w meridach 300lite z 2021 (napęd 2x10)? W specyfikacji merida podaje korbę m4100-2 a nie m4100-b2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sufitowski Napisano 3 Marca 2021 Udostępnij Napisano 3 Marca 2021 tak, problem ten sam, oś boost wymusza korbe b2, 3mm roznicy w linii łancucha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.