Skocz do zawartości

[Do 3500 zł] Mtb/xc Cube, Kellys

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, potrzebuje pomocy, chcę jedno znaczącej odpowiedzi i mieć czyste sumienie co do roweru, wybrałem sobie dwa modele

https://bikepark24.pl/Rower-gorski-mtb-Cube-Acid-Eagle-black-n-flashgreen-2019.html

https://salon-rowerowy.pl/mtb-xc-hardtail/78631-rower-kellys-gate-30-2019-275-m-wyprzedaz-8585019393227.html

dość lubię rowery i trochę się więcej znam niż przeciętny Kowalski, lecz czasami w takich sprawach mogę czegoś nie zauważyć, ale co do wyższych podzespołów np Sram mam mało doświadczenia, powiedźcie który rower jest wart swojej ceny, sugerowałem się do tej pory najważniejszymi czynnikami do tej pory jak amortyzator powietrzny z manetką na kierownicy, lepszy osprzęt niz alivio czyli już górna półka deore, i dość starałem się wybrać coś sportowego, bo lubię pojeździć, na ulicy, jak i większości po lesie, ale też często pościgać.

granice sobie na początku dałem do 3000, lecz podniosłem już max na tego 3600, więc mam dwa rowery do wyboru, dość ekonomiczny za 2900 i droższy ale czy pewny za te pieniądze, dajcie znać, będę wdzięczny, a jeśli znalazło by się coś lepszego, i zasugerowalibyście, coś bardziej odpowiedniego niż te dwa podstawione modele, z chęcią się zainteresuje i sprawdzę owe propozycje

z góry przepraszam, jeśli coś źle zrobiłem, pierwszy raz jestem na tego typu forach rowerowych.

Pozdrawiam

Napisano

W skrócie: Gate ma ramę w najnowszym standardzie, Cube - dwa standardy wstecz. Gate - ma przednią przerzutkę Cube nie choć w Cube najbardziej miękkie przełożenie jest bardziej miękkie niż w Gate.

To oczywiście ma znaczenie ale najważniejsze jest to, że to dwie zupełnie różne geometrie. Cube jest krótki i wysoki - dla długonogich lub bardzo turystycznie, relaksacyjnie nastawionych.

Napisano
Teraz, wkg napisał:

W skrócie: Gate ma ramę w najnowszym standardzie, Cube - dwa standardy wstecz. Gate - ma przednią przerzutkę Cube nie choć w Cube najbardziej miękkie przełożenie jest bardziej miękkie niż w Gate.

To oczywiście ma znaczenie ale najważniejsze jest to, że to dwie zupełnie różne geometrie. Cube jest krótki i wysoki - dla długonogich lub bardzo turystycznie, relaksacyjnie nastawionych.

A patrząc cenowo, to który jest bardziej opłacalny za obecną wyprzedaż, czy może to jakiś kit, który ma ściągnąć klientów, i też obawiam się troche w kellysie tego suportu bo widzę że jest wciskany, a podobno takie suporty potrafią poniszczyć mufe wymieniając suport czy też ściągając osprzęt, z czym idzie bez odwrotna naprawa ramy, nie sugeruje sie tym co wiem, tylko kilka osob ktore sie na tym znają mi tak powiedziały, i chciałbym znać jakieś zdanie tutaj konkretne do tego wrazie możliwości.

Napisano

Te geometrie są tak różne, że nie patrz na ceny. Tez wolałbym suport wkręcany ale i pressfity dają radę. 

Moim zdaniem o wiele bardziej opłacalny jest Gate.

Napisano
Teraz, wkg napisał:

Te geometrie są tak różne, że nie patrz na ceny. Tez wolałbym suport wkręcany ale i pressfity dają radę. 

Moim zdaniem o wiele bardziej opłacalny jest Gate.

No ok, fajnie, dzięki ze mi w miare przybliżyłeś sytuacje, a jeśli moge się jeszcze dopytać, to osprzęt w gate 30 będzie w miare w porządku co do proponowanej ceny na stronie, bo w sumie czysto teoretycznie patrząc ciężko było mi coś znaleźć do 3000 z amorem powietrznym, plus deorki z xt, zamknięciem amoru z manetką, także dość kusząca jest ta cena, osprzęt wart ceny? da sięgo jakoś pozniej modyfikować jeśli chciałbym zmienić sobie napęd 1x11?

Napisano

Bierz Gate30. Albo dołóż troszkę i weź RockRider XC100, jeśli Ci się podoba od razu napęd 1x12. Pamiętaj jednak, że z roweru z napędem 2xXX ,zawsze możesz sobie zrobić 1xXX, na odwrót nie zawsze. Cube, z całym szacunkiem, odpuść. Osprzęt Gate30 jest bardzo w porządku w tej cenie. Poza tym, jak wkg pisze i inni też potwierdzą, największa wartość w Gate30 to wszystkie nowe standardy i nowa, uaktualniona geometria.

Napisano
Teraz, KurczakNorris napisał:

Bierz Gate30. Albo dołóż troszkę i weź RockRider XC100, jeśli Ci się podoba od razu napęd 1x12. Pamiętaj jednak, że z roweru z napędem 2xXX ,zawsze możesz sobie zrobić 1xXX, na odwrót nie zawsze. Cube, z całym szacunkiem, odpuść. Osprzęt Gate30 jest bardzo w porządku w tej cenie. Poza tym, jak wkg pisze i inni też potwierdzą, największa wartość w Gate30 to wszystkie nowe standardy i nowa, uaktualniona geometria.

jeśli chciałbym iść za ciosem i podobną kwotą, to wyrzucając Cuba

znalazłem wersje Gate 50

https://salon-rowerowy.pl/mtb-xc-hardtail/78629-rower-kellys-gate-50-2019-275-m-wyprzedaz-8585019393203.html

bardziej opłacalne ? Warto?

Napisano
Teraz, Zwidekk napisał:

No ok, fajnie, dzięki ze mi w miare przybliżyłeś sytuacje, a jeśli moge się jeszcze dopytać, to osprzęt w gate 30 będzie w miare w porządku co do proponowanej ceny na stronie, bo w sumie czysto teoretycznie patrząc ciężko było mi coś znaleźć do 3000 z amorem powietrznym, plus deorki z xt, zamknięciem amoru z manetką, także dość kusząca jest ta cena, osprzęt wart ceny? da sięgo jakoś pozniej modyfikować jeśli chciałbym zmienić sobie napęd 1x11?

Osprzęt jest OK. Z tą manetką od amortyzatora to nie rób sobie większej nadziei. Kilka razy się pobawisz i zapomnisz. Da się na 1x11 spokojnie i na 1x12 też.

Teraz, Zwidekk napisał:

Warto?

Zdecydowanie warto ale to rower 27,5 cala. Jeżeli jesteś wysoki to szukałbym 29 cala. 

Napisano
Teraz, wkg napisał:

Osprzęt jest OK. Z tą manetką od amortyzatora to nie rób sobie większej nadziei. Kilka razy się pobawisz i zapomnisz. Da się na 1x11 spokojnie i na 1x12 też.

Zdecydowanie warto ale to rower 27,5 cala. Jeżeli jesteś wysoki to szukałbym 29 cala. 

Właściwie jest idealny dla mnie, bo mam 170 wzrostu i pasuje mi M z 27,5, teraz mam obecnie z decathlonu Rockridera za 1800 M z 27,5 więc dla mnie jest ok.

Napisano

No nie wiem. Przymierzałeś się ? Na te tabelki i oznaczenia M to nieraz nie ma co patrzeć. 

Dla mnie na kole 29 M jest idealny przy wzroście 177. Ale jak pasuje to brać ! Na tym napędzie pojedziesz wszędzie.

RR z Deca jest lżejszy - to jego główna zaleta. 

Napisano

No właśnie, Kellys jest znany z dużej rozmiarówki raczej. Najlepiej i najbezpieczniej jest się przymierzyć. I jak pasuje, brać, bo super rowerek, zwłaszcza za tę kwotę.

Napisano
Teraz, wkg napisał:

No nie wiem. Przymierzałeś się ? Na te tabelki i oznaczenia M to nieraz nie ma co patrzeć. 

Dla mnie na kole 29 M jest idealny przy wzroście 177. Ale jak pasuje to brać ! Na tym napędzie pojedziesz wszędzie.

RR z Deca jest lżejszy - to jego główna zaleta. 

niestety sie nie przymierzałem, bo nie mam gdzie, znalazłem zdalnie ten rower i tak chcę kupic, najwyzej sie upomne i dopytam co do Rozmiaru, ale myśle ze będzie ok.

A co do zmiany napędu z 2x9 na np 1x11 to nie będę problemu ze mam tu suport z Pressfit? czy mufa sie będzie różniła i jak będę chciał zmienic napęd na 1x11 to też będę musiał sie rozglądać za pressfitem czy juz innym wejsciem ?

Napisano

Żaden z tych rowerów nie ma 2x9. Kellysy mają 2x10 i 2x11. Suport i mufa nie ma nic do rzeczy, korby produkuje się w różnych szerokościach. Zresztą nie będziesz kupował nowej korby tylko dokupisz sobie do swojej odpowiednią zębatkę. Już tu Ci doradzą, taka wymiana to tu sport narodowy :) Tym się zupełnie nie martw. Gate 50 ma 2x11 więc manetka zostanie, przerzutka też (na 99% nie wgłębiałem się).

Ale z tymi rozmiarami to możesz wylądować jak z butami o numer za dużymi.

Napisano

W tym kellysie masz napęd 2x11. I masz przerzutkę przednią side swing, bardzo dobrze działającą. Prawdopodobnie niczego nie będziesz chciał zmieniać, a jeśli nawet, żadnych problemów z suportem pressfit nie będzie. znajdziesz wszystko, czego będzie potrzeba. Pojeździj na razie na 2x11, fajnie jest. Na 2x10 też fajnie jest moim zdaniem. Zmiana napędu tylko wtedy, jeśli np. połamiesz tylną przerzutkę przy zajechanej kasecie a do tego rozwalisz manetki. I wtedy, moim zdaniem, tylko na 1x12. Na inne nie warto.

Napisano

I wtedy, moim zdaniem, tylko na 1x12. Na inne nie warto.

Tu bym polemizował. Gdybym jeździł tylko na Mazowszu brałbym 1x11 z kasetą 11-46 i korbą 34

Napisano

Nnno tak, ale jako mieszkający w Beskidach i ze słabą nogą/kondycją jestem za jak największym zakresem i miękkimi przełożeniami jeśli miałbym przejść na 1xXX ;). Żeby sobie móc spokojnie górki zwiedzać...

Napisano

Dobra, dzięki panowie, dużo mi pomogliście i jestem już zdecydowany kupnem gate 50, myślę ze to będzie trafne kupno o ile znajdzie się jeszcze dla mnie rozmiar :D

W razie pytań jeszcze napiszę, ale myślę ze większość rzeczy która mnie zastanawiała jest wyjaśniona :D Duży PLUS dla was ^^

Napisano
Teraz, Zwidekk napisał:

o ile znajdzie się jeszcze dla mnie rozmiar

Coś czuję, żenastepny zakup to będzie: https://www.bikeinn.com/rowery/thomson-elite-367mm/136738475/p

Oszczędzisz 100g, przesuniesz siodełko do przodu i ułatwisz jego regulację :D Ja trafiłem za 200 złotych.

Mnie tam bardzo satysfakcjonuje 36/22 i kasetka 11-36.

Może być. Ja mam 2 korby 38/24 i 36/22 + 11-36. Brak mi zębatki 30 bo w terenie mógłbym zapomnieć o przedniej przerzutce. Znowu jak zjeżdżam z Salmopolu do Szczyrku ulicą to mi brak 40 :D 

Napisano

A wiesz, 40/30x22 plus 11/36 10s to jest bardzo dobra konfiguracja, tylko niemodna. Mam kumpla, który jeździ bardzo dużo, dla siebie, nie ściga się ale bardzo często jest np. na Jurze. Dojeżdża asfaltem, robi ścianki i tak dalej. Jego rowerek to nowoczesny Canyon 29. I się zastanawiał, czy przejść na 1x12, bo miał napęd (kaseta, łańcuch, blaty) zajechany. Doszliśmy do wniosku, że remontuje stary. To była słuszna decyzja. Za ułamek ceny 12s wróciła precyzja przerzucania i zakres, jakiego żaden jednoblat nie daje.

Napisano

Panowie wracam jeszcze raz, mam mały problem i rzeczywiście jak za złość trafiła mi się tylko M, mam jak już pisałem 170 wzrostu i jeżdżę obecnie na rockriderze 540 M 19 cali na kołach 27,5 patrząc po geometrii z decathlonu i kellysa, jest różnica ale mała co do M którą posiadam i dobrze sie w niej czuje a do M Kellysa, warto zamówić tą M z kellysa na kołach 27,5, zależy mi na niej bo wpadłem na dobry rower a jak zawsze los musi być przekór. Podsyłam zdjęcia geomteri rowerków, dajcie znać co moge zrobić, będę wdzięczny.

rockrider.webp

kellys.jpg

Napisano

Ja tego nie ogarniam. 

https://www.kellysbike.com/pl/o-mtb-xc-c714/gate-50-29-p53459 - dla M widzę 625. Albo mi przeglądarka jakąś lipę podstawia. 

https://www.kellysbike.com/pl/mtb-xc-c714/gate-50-29-p64104 tu widzę 610.

U Ciebie 605. https://www.kellysbike.com/pl/o-mtb-xc-c714/gate-50-275-p57743

A to są te same ramy. Wzrosty wszędzie rekomendują takie same. Przymierz się - znajdź sklep, wsiądź w pociąg lub auto bo potem będziesz latami się męczył albo bujał z wymianą. Ostatnio był tuwątek w którym kolega wymieniał L->M. Miał chyba 182 cm wzrostu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...