Skocz do zawartości

[Problem Piasta tylna 12x150] Mondraker Plunder 27.5 2016

Joggi420

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Serdecznie wszystkich Forumowiczów,

Otóż ostatnio postanowiłem lekko przeserwisować mojego 4 miesięcznego Plundlera. Niby wszystko ok napęd wyczyszczony na błysk, klocuszki do wymiany, świeży olej od Avida i gitara. No ale zawsze muszę coś przekombinować:D.

Orginalnie w Plundlerze macie koła MDK-DP1 27.5 czyli:

Przednia Piasta - MDK Disc Pro DH 20mm

Tylna - MDK Disc Pro DH 12x150mm

Obie posiadają Tarcze 203mm mocowane na 6 śrub.

Postanowiłem wymienić Koła bo przednie nie było już najpiękniejsze (przednie orginalne) a tylne było już zmienione na (Obręcz WTB i25 i piastę noname chyba,bo nie mogłęm się doczytać co na niej pisało, i nie było na niej żadnego numeru wskazującego na Model).

Wystawiłem obie Felgi na aukcje i o dziwo w pierwszy dzień na całe (nie)szczęście poszedł tył. No dobra rower uziemiony teraz bez tyłu, zero odzewu na przednie koło... no nic poczekam jeszcze z tydzień. Ale jednak pewnego dnia bardzo chciałem iść na trasę polatać z chłopakami i przypomniało mi się, że mam schowane na strychu moje poczciwe Bontragery Big Earl ale 26tki. I tu zaczyna się mój Problem:\

Zaczełem od tyłu bo na przodzie miałem jeszcze tamtą MDK zostawioną. Akurat kaseta 9tka założona na tego Bontragera, no nic zakładać i jechać.. ojjj tak. Założone oba koła, telefon do kumpla że już lece a tu oto niespodzianka. Tylne koło praktycznie nie chce się obracać. Ajjj no to szukam w czym leży problem. 

No i znalazłem...

Koło ogólnie pasowało perfekcyjnie, tylko problem leżał w tym że od lewej strony ten taki mały Adapterek był zbyt duży, a na dodatek równo okrągły, po prostu nie pasował do wcięcia w ramie i ją obcierał.

W tamtej feldze ten Adapter był w kształcie stożka (od strony Ramy mniejszy).

I teraz Pytanie do was co mam z tym zrobić? Ogólnie chodzi mi teraz o tył. Szukam w internecie i nie mogę znaleźć takiej konkretnej stockowej Felgi tylnej 27.5 z piastą 12x150mm i tym stożkiem. Nie ma obcji żebym założył Felgę tylną, z Boost 12x148mm bo chyba musiałbym wymieniać Korbę itd, a nie mówię już o 142mm. 

Chociaż nie wiem może się mylę.

Może mógłbym dokupić taki Adapter do tej nowej Felgi? Widziałem coś takiego od Dt Swiss. Chociaż raczej pod każdą Piastę jest inny Adapter. Chyba będe zmuszony zakupić piastę tylną gdzieś z za Granicy, i najlepieje oba koła samodzielnie zapleść.

Polecacie możę jakieś konkretne Piasty w tym rozmiarze? Ogólnie miałem w planach Chris King*a ale niestety mam problem z tymi wymiarami.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za Podpowiedzi:)

Napisano

12x150 to trochę już zakurzony standard do DH/FR. W przypadku piast dt w których siedzę nie ma opcji żeby 150 zrobić ze 148/142 i odwrotnie. Po aukcjach plątają się natomiast zacne koła EX1750 z tyłem 150 (nie wszystkie ale jakiś wysyp tego był niedawno) w całkiem przyzwoitej jak na tą klasę kół cenie.

Napisano

Kurczę no ciężka sprawa, ale taką konkretną piastę znaleźć to pół bidy. Gorzej z tym adapterem.. Jak już wspominałem założyłem tego Big Earla 26 12x150 i wszystko pasowało oprócz Adaptera od strony Tarczy.

A konkretnie chodzi mi o to:) Piasta na zdjęciu to Veltec 414, i tylko takie piasty z takimi kącówkami pasują u mnie.

s-l1600.jpg

Napisano

Dokładnie tak jak napisałem w pierwszym Poście :

Przednia Piasta - MDK Disc Pro DH 20mm

Tylna - MDK Disc Pro DH 12x150mm

jedyna różnica jest taka że u mnie wcześniej to był stożek z dokładnie taką końcówką.

Napisano

1. Jesteś niemcem? Gdyż niepotrzebnie piszesz rzeczowniki z dużej litery. Tak się robi w języku niemieckim.
2. Nie "felga" a "koło". Felga to inaczej obręcz. Koło składa się z piasty, szprych i obręczy. Piszesz nieco myląco.
3. Na 99.99% nie miałeś "stożka" takiego jak w pieście którą pokazałeś. Jeżeli to Plunder z roku 2016 lub okolic, to pewno ma piastę 157x12, nie 150x12. Daj zdjęcia tylnego trójkąta bez koła ze zoomem na mocowanie piast.

Napisano

1. Sorry, tak mam niemiecką Autokorektę.

2. Dobrze dzięki za radę.

3. Właśnie miałem napisać, że skoczę zrobię zdjęcie to lepiej to ogarniecie. Ale ma na 100 Procent mam piastę 12x150 Patrz na nazwę i model Piast, które podałem na górzę. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...