MtbRide Napisano 25 Maja 2020 Napisano 25 Maja 2020 Cześć, mam rowerek Kross hexagon v2 I planuje zmienić w nim amortyzator na Sr suntour XCM O skoku 100mm, ponieważ jego Zoom bravo 375 jest mega twardy-można powiedzieć że wcale się nie ugina. Pytanie: Czy gdybym zamontował tego XCM-a to nie zmieniłbym za bardzo geometrii roweru? Boję się że mogłbym uszkodzić ramę. I jeszcze jedno pytanie jeśli ktoś wie :Jaką wysokość ma ten XCM od osi do korony? Cytuj
KSikorski Napisano 25 Maja 2020 Napisano 25 Maja 2020 https://activia.sgl.pl/pdf/wymiary_amortyzatorow.pdf Cytuj
Galvatron Napisano 25 Maja 2020 Napisano 25 Maja 2020 Nie jestem pewny, czy gra jest warta świeczki, bo XCM to też atrapa amortyzatora. Cytuj
MtbRide Napisano 25 Maja 2020 Autor Napisano 25 Maja 2020 W takim razie jaki polecasz amorek do 300zł, najlepiej żeby był miękki Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano 25 Maja 2020 Mod Team Napisano 25 Maja 2020 Ja powiem tak : tyłka może nie urywa, ale przy masie ok. 70 kg używałem kilka lat i specjalnie nie narzekałem - no, może kulturą pracy nie powalał ( zwłaszcza na szybko następujących po sobie nierównościach ), ale jakiejś tragedii nie było, a stopień twardości oceniam na średni. Na pewno jest to tzw. klocek, bo swoje waży, ale o wiele droższe też potrafią być ciężkie. Wiem, że są i tacy, którzy na nim skaczą z metra, ale ja bym się raczej nie odważył - zresztą to nie moja bajka. Nie wiem, czy jakiegoś XCR'a da radę kupić za 3 stówy, ale zgaduję, że tak - tyle, że to i tak będzie sprężyna, więc sporo zależy od jej twardości, a także od masy użytkownika. Cytuj
SoloTM Napisano 25 Maja 2020 Napisano 25 Maja 2020 Ten xcm w porównaniu do bravo od zooma to niebo a ziemia Cytuj
MtbRide Napisano 25 Maja 2020 Autor Napisano 25 Maja 2020 A da się wymienić sprężynę w tym xcm bo węże 53kg I nie wiem jak by się spisywał pod względem twardości. Niektórzy mówią że jak się regularnie serwisuje tego xcm to działa nawet spoko I luzów nie ma Cytuj
Galvatron Napisano 25 Maja 2020 Napisano 25 Maja 2020 Godzinę temu, MtbRide napisał: W takim razie jaki polecasz amorek do 300zł, najlepiej żeby był miękki Za takie pieniądze nie dostaniesz niczego sensownego - tylko utopisz 300 zł. Absotne minimum to powietrzny Raidon z regulacją odbicia/powrotu: https://activia.sgl.pl/cena/amortyzatory/raidon/26-cali_amortyzator-suntour-raidon-xc-lo-r-26-air-czarny-mat-2020/1871 Problem jest jednak w tym, że ty potrzebujesz widelca z mocowaniem na V-brake, a Suntour nie robi już takich powyżej XCM. Być może @ACTIVIA byłby w stanie wymyślić coś sensownego. Cytuj
MtbRide Napisano 25 Maja 2020 Autor Napisano 25 Maja 2020 Właśnie a propo hamulca to mam tarczowe bo zmieniłem Cytuj
Galvatron Napisano 25 Maja 2020 Napisano 25 Maja 2020 To znacznie ułatwia sprawę. Moim zdaniem powinieneś dozbierać do tego Raidona. Będziesz miał prawdziwy amortyzator, który będziesz mógł ustawić pod swoje preferencje. Jest to niezwykłe prosta konstrukcja, którą można bez problemu serwisować samemu. Cytuj
MtbRide Napisano 25 Maja 2020 Autor Napisano 25 Maja 2020 Jednak myślę że ten Raidon to trochę zbyt drogi jak dla mnie amortyzator. Może jednak wezmę tego XCR tylko czy jest model pod moja ramę tzn. rura sterowa 1 1/8" koło 26" Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi