osis25 Napisano 24 Maja 2020 Udostępnij Napisano 24 Maja 2020 Witajcie stoję przed wyborem roweru, zastanawiam się nad dwoma modelami Giant ALLTOUR SLR 1vs CUBE KATHMANDU EXC https://www.giant-bicycles.com/pl/alltour-slr-1?fbclid=IwAR0BIvcNn1-gsBoVvc_3O9jMACyAMmCa5tqVPhsp75ujpc5dncrJEpjEYoQ https://www.cube.eu/pl/2020/bikes/tour/kathmandu/cube-kathmandu-exc-greynorange-2020/ Co myślicie? Na który się z nich zdecydować ? A może macie jakieś inne ciekawe propozycje ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz30 Napisano 24 Maja 2020 Udostępnij Napisano 24 Maja 2020 (edytowane) Myślę, że jak 99% ludzi jeżdżących po 10k rocznie wolałbym obustronne zapalenie płuc, niż przejażdżkę trekkingiem. Pytałeś, to masz. Kup sobie gravela do turystyki. Będziesz szczęśliwy. Edytowane 24 Maja 2020 przez Mateusz30 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osis25 Napisano 24 Maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 24 Maja 2020 Dla czego jesteś tak na nie za trekkingiem ?? Gravele są za zwyczaj z mocno sportową pozycja a to mi nie pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 24 Maja 2020 Udostępnij Napisano 24 Maja 2020 20 minut temu, osis25 napisał: Gravele są za zwyczaj z mocno sportową pozycja a to mi nie pasuje. Rekreacyjna pozycja to znak firmowy graveli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osis25 Napisano 24 Maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 24 Maja 2020 Jakieś propozycje do 6,5tyś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 24 Maja 2020 Udostępnij Napisano 24 Maja 2020 Patrze jeszcze na ta pokrakę Gianta. Trzeba by jakimś patentem zamocować porządny bagażnik bo przecież bagażnika nie ma :/ O ile potrzebujesz bagażnika. Pewien jesteś, że potrzebna Ci prądnica w piaście ? Zabierze masą mocy a trekingi to superciężkie grzmoty. https://rower.com.pl/fuji-jari-1-3-1765288 albo lepiej https://rower.com.pl/fuji-jari-1-1-1765289 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osis25 Napisano 24 Maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 24 Maja 2020 Bagażnik jest wymagany w 100% wożę sakwy, w które się pakuję na co dzień. Także to jest priorytet. Prądnica ? Jak jest to ok jak jej nie będzie to nic też się nie stanie. A przeciez w GIANT jest bagażnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 24 Maja 2020 Udostępnij Napisano 24 Maja 2020 (edytowane) Teraz, osis25 napisał: A przeciez w GIANT jest bagażnik. Nie, nie ma. Nie widzisz, że już odpada ? Trzyma się ramy tylko w jednym pcie na dole. No - niby jest przytrzymywany jeszcze na górze przez błotnik ale nie liczyłbym na sztywność tej konstrukcji Jeżeli już chcesz koniecznie coś z przednim amorkiem to kup crossa i dokup bagażnik i lampkę na USB. Ten Cube przynajmniej ładny choć nie za bardzo wiadomo jaki ma osprzęt bo się nie chwalą. Edytowane 24 Maja 2020 przez wkg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osis25 Napisano 24 Maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 24 Maja 2020 Nie potrzebuję amortyzatora Rowery typu cross mnie nie interesują to są rowery do wszystkiego i do niczego. Cube ma cała specyfikację wypisaną. Wystarczy przesunac suwak na ALL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 24 Maja 2020 Udostępnij Napisano 24 Maja 2020 Przecież chcesz crossa tylko z bagażnikiem. Bo trekking to właśnie cross z bagażnikiem. Czasem dorzucą jeszcze tanią stopkę lub podobną biżuterię. OK, faktycznie nie zau, że tam jest jakiś suwak A w ogóle to do czego Ci ten rower ? Na długie wyprawy, dojazdy do pracy, weekendowe wycieczki ? Tak patrzę na wagę i porównuję z Fuji - różnica jakbym miał wrzucić na pakę 5-litrową butlę z wodą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osis25 Napisano 24 Maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 24 Maja 2020 Dokładnie na co dzień, do wygodnego przemieszczania się do pracy, w weekendy dłuższe wycieczki z sakwami, po górach nie będę jeździł raczej lasy, szutry. Już się objeździłem na MTB po mieście i nie nadaje się dla mnie taki rower na co dzień, napędy 1x brak mocowań pod bagażnik i przeważnie pozycja sportowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 24 Maja 2020 Udostępnij Napisano 24 Maja 2020 Spróbuj czegoś podobnego do fuji. Warto się przekonać. To rower z zupełnie innej półki. Jak baranek nie podejdzie to myślałbym dalej (raczej o crossie). Pozycja wcale nie jest sportowa no i masz trzy różne chwyty na tym rowerze. Lekki, zgrabny, zamocujesz bagażnik ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osis25 Napisano 24 Maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 24 Maja 2020 Jeździłem na ESKER 6.0 padaczka i porażka. Pozycja sportowa, rower nie stabilny, nerwowy a i mi wygodnie nie było nie ważę 60kg tylko 100+....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 24 Maja 2020 Udostępnij Napisano 24 Maja 2020 To bierz Cube z tych dwóch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osis25 Napisano 24 Maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 24 Maja 2020 Na początku chciałem gravela ale po esker 6.0 się zniechęciłem. Nie mówię nie natomiast coś w miarę komfortowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
some1 Napisano 24 Maja 2020 Udostępnij Napisano 24 Maja 2020 Oba te rowery w swojej kategorii są "na wypasie". Cube ma minimalnie lepszy osprzęt, choć pewnie na co dzień różnicy nie dostrzeżesz. Giant ma karbonową sztycę. Ten bagażnik montują w swoich trekkingach od kilku lat, więc jest szansa, że jednak wiedzą, co robią. W to, że dynamo w piaście kradnie masę mocy nie wierz, bajki. Cube jest krótszy/wyższy. Bez przymiarki raczej nie ocenisz, na którym Ci będzie wygodniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osis25 Napisano 24 Maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 24 Maja 2020 Giant ma też lepsze dynamo Oczywiście, że prądnica nie kradnie tzn mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 24 Maja 2020 Udostępnij Napisano 24 Maja 2020 (edytowane) Oj, żebyś się nie zdziwił. Przy rekreacyjnej, spokojnej jeździe masz grubo poniżej 100W w nogach. a prądnica zabiera kilka, kilkanaście a jak działa i świeci to i powyżej 20-u W. Ssie moc jak smok Nie wierz w mity. Edytowane 24 Maja 2020 przez wkg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
some1 Napisano 24 Maja 2020 Udostępnij Napisano 24 Maja 2020 Teraz, wkg napisał: prądnica zabiera kilka, kilkanaście a jak działa i świeci to i powyżej 20-u W Bzdury https://www.cyclingabout.com/dynamo-hub-drag-lab-testing/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 24 Maja 2020 Udostępnij Napisano 24 Maja 2020 Jak jest nowa. Zresztą i to kilka W - 10% to jest jakiś chory kosmos - lepiej kupić lampkę która działa kilka godzin. Chyba, ze ktoś jedzie w tereny gdzie całymi dniami nie ma prądu a nie chce brać kilku zapasowych bateryjek i ma nogi silne jak koń. Ale kto koniowi zabroni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osis25 Napisano 25 Maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 25 Maja 2020 Dobra ma ktoś jeszcze jakieś sensowne propozycje? Mogę przystąpić na gravel lub coś w stylu treka 920 na którym jeździłem i mi odpowiada w każdym aspekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrnobody Napisano 27 Maja 2020 Udostępnij Napisano 27 Maja 2020 Przedmówca ma racje, że lepiej kupić crossa (cube cross pro np) i dołozyc bagażnik (rama taka sama co w trekingu) i tyle...i jeszcze trochę kasy zostanie (np na lepsze wyposażenie czy części) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi