otochuck Napisano 22 Maja 2020 Udostępnij Napisano 22 Maja 2020 Dziadek kazał oddać na złom, ale sumienie mi nie pozwala. Renowacji sam się nie podejmę, bo się po prostu na tym nie znam. Najlepszą opcją jest chyba odsprzedanie go komuś, kto by go przywrócił do życia, jeśli się by to opłacało oczywiście. W aktualnym stanie jest coś wart? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 22 Maja 2020 Udostępnij Napisano 22 Maja 2020 (edytowane) Daj jeszcze zdjęcie z przodu, by było widać plakietkę na główce ramy. Mi to wygląda na jakiegoś Pucha (https://en.wikipedia.org/wiki/Puch). A kół gdzieś nie ma? Edytowane 22 Maja 2020 przez marvelo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
otochuck Napisano 22 Maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 22 Maja 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 22 Maja 2020 Udostępnij Napisano 22 Maja 2020 (edytowane) Plakietka ładna. Na za wiele bym nie liczył, w takim stanie jako całość (bez kół), choć rower na pewno dość stary (z 50 lat ma). Przykładowa oferta podobnego roweru na chodzie: https://archiwum.allegro.pl/oferta/zabytkowy-rower-standard-damka-klasyk-brooks-i5101545731.html Możesz trochę doczyścić ramę, zobaczyć, czy nie ma pęknięć i głębokiej korozji. Wypolerować aluminiowe części, kierownicę, wyprostować błotnik. Koła tam były pewnie jakieś 26x1 3/8 (590), więc można by zrobić nowe na obręczach współczesnych 27.5 (584), z tyłu dać 3-biegowego Nexusa lub jakiegoś Archera czy Sachsa i byłby stylowy rower na miasto. Ale mogą wyjść różne kwiatki (nietypowa cieniutka sztyca (22?), suport z miskami wbijanymi o niespotykanej średnicy). Mufy do misek wbijanych mają trzy średnice (35, 38, 40 mm) i można nawet kupić wbijane wkłady na łożyskach maszynowych (Thun, Sunrace), także pod korby na kwadrat (tu jeszcze chyba na klin), ale spotkałem się kiedyś z sytuacją, że mufa suportu miała 34 mm i nic nie dało się dobrać. Trzeba było "rzeźbić", czyli przetoczyć miski 35 mm na mniejszą średnicę. Edytowane 22 Maja 2020 przez marvelo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
otochuck Napisano 22 Maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 22 Maja 2020 No dla mnie to czarna magia i raczej sam go nie odnowie. Wystawie na lokalnych ogłoszeniach to może jakiś sympatyk go weźmie za symboliczną kwotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi