WITOLDL Napisano 21 Maja 2020 Udostępnij Napisano 21 Maja 2020 Panowie i panie mechanicy rowerowi i ludzie znajacy sie na suportach bardzo bylbym wdzieczny za porade. Czy uwazacie, ze zainstalowanie suportu pressfit w mufie z luzem miedzy 0.13mm a 0.19mm jest normalna praktyka i tak sie robi? Mam mufe bb386evo o srednicy miedzy 46.04mm a 46.1mm, wszystkie suporty dostepne na rynku maja wymiar nieco ponizej 46.00mm, najczesciej w okolicach 45.95-98mm. Te, ktore przeszly przez moje rece mialy srednice zgodna ze standardem i w tej mufie mialy tyle luzu, ze lataly na wszystkie strony. To jest nowa rama. Producent wyslal mi Tokena Ninja T37 - ktory ma srednice obu polowek 45.91mm, co skutkuje luzem o powyzszych wartosciach. Moge go wlozyc do mufy palcami, obracac nim sobie i przesuwac we wszystkie strony. Oni uwazaja, ze to jest normalne i tak sie instaluje i ze nie mam sie co martwic, bo suport sie do ramy dopasuje i nie bedzie zadnych problemow. Producent suportu tylko podaje, zeby nalozyc cienka warstwe smaru przed instalacja. Nie ma mowy o zadnych preparatach Loctite, ktore zreszta uzywa sie do wypelniania nierownosci rzedu 0.01-0.02mm, a nie 0.2mm. Sory, ale to jest niepowazne. Ja bym tego nie zainstalowal w rowerze rekreacyjnym, a to jest rama wyscigowa za 3500 Euro, ktora ma miec waty na korbie rzedu +1000 przy sprintach i ciagle 400-500w przy stromych podjazdach. Ja mam wrazenie, ze oni nie sa tacy niekompetentni, tylko probuja robic ze mnie idiote. Mam racje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Maja 2020 Udostępnij Napisano 22 Maja 2020 7 godzin temu, WITOLDL napisał: Ja mam wrazenie, ze oni nie sa tacy niekompetentni, tylko probuja robic ze mnie idiote. Mam racje? Wydaje mi się ze masz racje :> Ciezko mi uwierzyc w to, że przy takim luzie tam cokolwiek sie ułoży :PP raczej sie rozbije i bedzie jeszcze większy kibel, na moje oko to nawet w trekingu dla babci to by chcialo wyleciec po miesiacu .... ale zaznaczam, iz specjalista nie jestem, mam tylko dwie swoje ramy PF w ktorych wszystko jest CIASNO spasowane i wytrzymuja one ponad 1000W BO na logike, jedyne miejsce ktore trzymalo by ten suport w mufie ... to przy brzegu misek, siłą dokręcenia polówek Ninja do siebie, czyli nie przetrwa to pierwszego sprintu... jeśli zwykły suport PF jesteś w stanie wsadzić i wyjąc palcami, to no na moje nie ma opcji żeby się dało to jakoś stabilnie osadzić i żeby to bylo sztywne przez kilka jazd . 7 godzin temu, WITOLDL napisał: Producent suportu tylko podaje, zeby nalozyc cienka warstwe smaru przed instalacja Zdaje sie iż Token mysli, ze to bedzie na tyle ciasno siedzialo, ze cienka warstwa smaru ułatwi dokrecniee połowek BO chyba jedna strone ninja przy instalacji się obraca w mufie podczas wkręcania ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lewocz Napisano 22 Maja 2020 Udostępnij Napisano 22 Maja 2020 No ale z czym jest problem, z ramą czy z suportem. Bo wygląda na to tak jak gdyby wszyscy producenci suportów sprzysięgli się przeciwko Twojej ramie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 22 Maja 2020 Udostępnij Napisano 22 Maja 2020 Standar muf 46mm powinien byc 46.0 +0.0/-0.05. Takze jak masz powyzej 46mm, to rama do wymiany. Mozesz ewentualnie zamowic jednoczesciowy wklad od Hambini. Powinien dopasowac wymiar do tego co masz w ramie. Tanio nie bedzie, 800-1000zl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 22 Maja 2020 Udostępnij Napisano 22 Maja 2020 Rama do zwrotu i tyle, niech przysyłają taką, która trzyma normy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lewocz Napisano 22 Maja 2020 Udostępnij Napisano 22 Maja 2020 Tak w ogóle co to za rama? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Maja 2020 Udostępnij Napisano 23 Maja 2020 3.5k euro ... to juz nie jest jakas popierdulka ;-) powinno byc na tip top, a z opisu wykonania wyglada na chinola :-p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 23 Maja 2020 Udostępnij Napisano 23 Maja 2020 46 minut temu, cinol123 napisał: a z opisu wykonania wyglada na chinola :-p Co prawda Hambini na swoim kanale youtube może być kontrowersyjny, ale pokazuje ciekawe rzeczy. W jednym z nagrań zestawiał Hongfu i i inne chinole ale amerykańskiego projektu jak Spec czy Cannon. I jak sie okazuje chiński chinol Hongfu wypadł naprawdę nieźle, za to Cannon czy Spec... kiepsko, a biorąc pod uwagę cenę jakiej żądają i kontrolę jakości jakiej mamy prawo oczekiwać to wręcz fatalnie. Zatem tutaj warto uważać, bo niestety wielcy i drodzy potrafią wypuścić minę za gruby hajs. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Maja 2020 Udostępnij Napisano 23 Maja 2020 Dlatego kupuje u malych i drogich ;-)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.