diabeelek Napisano 20 Maja 2020 Napisano 20 Maja 2020 W moim rowerze mam taki zestaw: MANETKI PRZÓD: Shimano ST-EF510 3 speed MANETKI TYŁ: Shimano ST-EF510 8 speed PRZERZUTKA PRZÓD: Shimano TY-710 PRZERZUTKA TYŁ: Shimano Acera T3000 MECHANIZM KORBOWY: Shimano TY-301 48/38/28 170 mm KASETA/WOLNOBIEG: Shimano HG-200 12-32T 8 speed Co do działania tylnej przerzutki nie mam zastrzeżeń to do przedniej mam dosyć spore. Albo nie wskakuje lekko z 1 na 2 i trzeba trochę naciągnąć manetką albo jak się wyreguluję linkę to wtedy łańcuch trze na niektórych pozycjach. I tak się zastanawiam czy warto tą przednią przerzutkę wymieniać na coś lepszego typu Acera, Altus?
SoloTM Napisano 20 Maja 2020 Napisano 20 Maja 2020 Zawsze z małej na średnią czy z średniej na dużą trzeba przytrzymać kciukiem chwilę, aż łańcuch obejmie większość ( najlepiej całą ) zębatkę i dopiero możemy odpuścić kciuk ( i depnąć w pedały bo robimy to bez obciążania łancucha ) Kwestia wyregulowania, żeby poprawnie chodziło. ( i ustawienia odpowiedniej wysokości - nie może być za wysoko - najlepiej 1 mm, max 2 mm nad zębem niech przechodzi wózek - jego zewnętrzna część nad blatem 48 no i równolegle ma być do koronek korby) Zmiana przedniej na altus niewiele pomoże.
diabeelek Napisano 20 Maja 2020 Autor Napisano 20 Maja 2020 To dziękuje za wyjaśnienie. Myślałem, że wystarczy "kliknąć" na manetce i łańcuch powinien przeskoczyć tak jak to się dzieje na tylnej przerzutce
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.