Skocz do zawartości

[przerzutka] czy warto wymienić Tourney na Altusa?

diabeelek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W moim rowerze mam taki zestaw:

• MANETKI PRZÓD: Shimano ST-EF510 3 speed
  • MANETKI TYŁ: Shimano ST-EF510 8 speed
  • PRZERZUTKA PRZÓD: Shimano TY-710
  • PRZERZUTKA TYŁ: Shimano Acera T3000
  • MECHANIZM KORBOWY: Shimano TY-301 48/38/28 170 mm
  • KASETA/WOLNOBIEG: Shimano HG-200 12-32T 8 speed

Co do działania tylnej przerzutki nie mam zastrzeżeń to do przedniej mam dosyć spore.

Albo nie wskakuje lekko z 1 na 2 i trzeba trochę naciągnąć manetką albo jak się wyreguluję linkę to wtedy łańcuch trze na niektórych pozycjach.

I tak się zastanawiam czy warto tą przednią przerzutkę wymieniać na coś lepszego typu Acera, Altus?

Napisano

Zawsze z małej na średnią czy z średniej na dużą trzeba przytrzymać kciukiem chwilę, aż łańcuch obejmie większość ( najlepiej całą ) zębatkę i dopiero możemy odpuścić kciuk ( i depnąć w pedały bo robimy to bez obciążania łancucha )

Kwestia wyregulowania, żeby poprawnie chodziło. ( i ustawienia odpowiedniej wysokości - nie może być za wysoko - najlepiej 1 mm, max 2 mm nad zębem niech przechodzi wózek - jego zewnętrzna część nad blatem 48  no i równolegle ma być do koronek korby)

Zmiana przedniej na altus niewiele pomoże.

Napisano

To dziękuje za wyjaśnienie. Myślałem, że wystarczy "kliknąć" na manetce i łańcuch powinien przeskoczyć tak jak to się dzieje na tylnej przerzutce :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...