Skocz do zawartości

[Trek Procaliber 9.6 vs. Procaliber 9.7]

pachi1

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się nad zakupem Treka Procaliber 9.6 lub 9.7.

https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-xc/procaliber/procaliber-9-6/p/29524/

https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-xc/procaliber/procaliber-9-7/p/23361/

Procaliber 9.6 mogę mieć w dobrej cenie. 9.7 jest właściwie niedostępna w interesującej mnie cenie.

Chciałbym poznać opinie użytkowników.

Główne różnice to:

1) amortyzator 9.6 Recon, 9.7 Reba

2) Osprzęt głównie SLX 7100 9.6, Sram NX Eagle 9.7

Jeśli są inne istotne różnice byłbym wdzięczny za podanie. Nie znam firmy Bontrager, wiem tylko że jest związana z Trekiem.

Czytałem pozytywną recenzję na temat SLX 7100. Jak ta grupa ma się do Sram NX Eagle?

W 9.6 kaseta Slx mogłaby pójść do wymiany na XT natomiast Recon chciałbym zamienić na Rebę lub coś lżejszego.

Moje wątpliwości budzi również korba w 9.6 oraz hamulce. Jeśli chciałbym wymienić korbę i hamulce to na co?

Jakaś niekompletna ta specyfikacja 9.6 Nie napisali jakie hamulce, piasta tylna, kaseta niby 11-51 (nie ma takiej, jest 10-51). 

Ogólnie to jest dość nietypowe, bo SLX 7100 to lepsza grupa niż NX Eagle. Masz kasetę z większym zakresem, przerzutka XT to poziom wyżej niż ten Sram, do tego nowszy bębenek microspline i niskim kosztem możesz ulepszyć sobie manetkę do XT z multi-release. Kasety w sumie nie opłaca się zmieniać na XT, chyba, że bardzo chcesz zbijać wagę o każdy gram. 

Hamulce możesz wrzucić SLX 7100, jak chcesz jeszcze mocniejsze to czterotłoczkowe na przód (M7120). 

9.7 ma też kilka lepszych akcesoriów jak karbonowa sztyca, ale to wszystko za bardzo nie jest warte dopłaty i czekania. Zwłaszcza, że "w gratisie" masz downgrade do Sram NX. 

Edytowane przez some1