Skocz do zawartości

[2500] Unibike Crossfire vs Giant Roam 2

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,

Mam zamiar iść za ciosem i łapać rowerowego bakcyla :) (obecnie męczę swojego nastoletniego Active skippera) i chcę kupić nowy rower typu cross.

Czytałem, pytałem znajomych, oglądałem filmiki i po wielu wielu tygodniach i "okazji" które były i przeminęły chcę jak najszybciej zakupić rower bo obecnie jest chyba buum na rowery bo co lepsze znikają w oczach i przez to ilość modelów robi się coraz bardziej ograniczona.

Ostateczny wybór to walka  GIANT ROAM 2 2020 vs UNIBIKE CROSSFIRE GTS 2020

Bardzo Was proszę o opinię który z tych dwóch będzie "lepszy". Na papieże wygrywa Unibike ale może diabeł tkwi w szczegółach ? a ja laik się na nich nie znam bo co to parę tyg "czytania" znawcą mnie nie czyni. Ogólnie chyba, co bym nie wybrał to będą to dobre modele jak na ten przedział cenowy ?

Napisano

Cześć,

weź pod uwagę ten rower: Northtec Caledon

Jego napęd to pełne Alivio, co powoduje, że dostaniesz korbę z nowocześniejszym suportem Octalink, zamiast zabytkowego kwadratu, jak w Unibike i Giant.

Jeśli chodzi o Unibike to musisz się liczyć z tym, że ta jego amortyzowana sztyca dość szybko złapie luzy.

Napisano
21 godzin temu, Pitof napisał:

Cześć,

weź pod uwagę ten rower: Northtec Caledon

Jego napęd to pełne Alivio, co powoduje, że dostaniesz korbę z nowocześniejszym suportem Octalink, zamiast zabytkowego kwadratu, jak w Unibike i Giant.

Jeśli chodzi o Unibike to musisz się liczyć z tym, że ta jego amortyzowana sztyca dość szybko złapie luzy.

Hej, 

dzięki za nową propozycję. No nie powiem jest ona ciekawa....nawet bardzo, heh człowiek już prawie zdecydowany i znów go ściągają na nową drogę :) Ale problem w tym, że te Northeki są niedostępne. Napiszę do nich kiedy by były w sprzedaży, bo szczerze takie zwlekanie zaczyna mnie denerwować bo już z Unibikiem mnie tak w konia sklepy robią i napisali mi wczoraj że jednak nie 2 tyg a za 3 tyg dopiero będą..... Czyli na miejscu mam jedynie GIANTA bo w moim mieście mam jego sklep/serwis i jest dostępny od ręki.

To może w takim razie jeszcze zaczekam na odp z Northec. Ale mając już swój temat, Unibike chyba będzie ciężko do dostania...gdyby i Northec był ciężko do kupienia to zostaje ten GIANT, czy to ogólnie też w razie czego będzie dobry wybór ? Model mocno rozreklamowany, pełno o nim recenzji....opinii i zazwyczaj są one dobre. Northec to nisza o której w internecie cisza....na papierze wygląda fajnie.

Napisano

No to mój głos podpierający Gianta (nie pierwszy na tym forum). Skoro masz na miejscu sklep, serwis, możliwość przymiarki - warto skorzystać i choć obejrzeć rower na żywo! Zakup przez internet ma element niespodzianki, czy rower się spodoba i, najważniejsze, będzie wygodny. Niby można oddać, ale to jednak kłopot. Rower to rama plus wymienny osprzęt - jeśli rama jest niewygodna albo się nie podoba, to cała reszta traci znaczenie.
Moim zdaniem w wyposażeniu między Giantem a dwoma konkurentami nie ma przepaści. Osprzęt Gianta jest typowy dla crossów światowych marek w klasie "2500" i wystarczający do rekreacyjnej jazdy.
Przewagi konkurencji to w pierwszej kolejności o jeden poziom wyższa grupa przerzutek - Alivio (Unibike tylna, Northtec obie). Ale to nie jest jakiś wielki skok jakościowy - zapewne niewiele pomogą w terenowej jeździe, a nie pokażą różnic w spokojnej rekreacji. Zresztą jest "stówa" zapasu w cenie, więc w serwisie pewnie można od razu dogadać "upgrade", choć mechanik się pewnie pod nosem uśmiechnie ;). Przeczuwam jednak, że głównym efektem takiej zmiany będzie inny napis na przerzutce. Inne zalety U. i N. to amortyzator z blokadą na kierownicy - takie wygodne udogodnienie dla tych co pamiętają, że można blokować - jednak drobiazg. Kolejny szczegół to prowadzenie pancerzy przerzutek i hamulców. "Nowoczesny" U. i N., czyli wewnątrz "dziurawej" ramy i raczej przemyślany u Gianta, gdzie przewody są uporządkowane pod klapką na zewnątrz ramy. Jeśli ktoś sam będzie wymieniał pancerze, to doceni.
No i jeszcze ta amortyzowana sztyca Unibike - jakoś mi nie rokuje. Pewnie już teraz kilka gram więcej do wagi roweru, w przyszłości źródło irytujących dźwięków? Komfort zapewnia dobrze dobrane i ustawione siodełko, siedzenie amortyzuje odpowiednia praca nóg.
Istotne różnice dotyczą korb. Po pierwsze suporty (osie zamontowane w ramie, do których mocuje się ramiona i zębatki korby). Northtec ma nieco lepszy octalink, pozostałe kwadrat. Mocowanie na octalink jest rzekomo sztywniejsze, łatwiej też korbę zdemontować. Ale to rozwiązanie równie ciężkie i też uchodzi za przestarzałe (raczej nie warto modernizować z kwadratu na octalink). Jako wyraźny atut Gianta uznałbym dwublatową korbę (choć być niektóre egzemplarze mają też wersję z trzema zębatkami). Jeśli ktoś nie mieszka w górach (długie podjazdy), albo nie ma bardzo mocnej nogi do dynamicznej jazdy, to trzy blaty trekkingowej korby (Unibike, Northtec) są tylko obciążeniem.

W sumie więc czemu nie Giant?

Napisano

Yard, dziękuje za cenną wypowiedź. Ha i to w takim momencie, kiedy uwaga już telefonicznie zarezerwowałem rower i co zabawniejsze oczywiście jeszcze innego producenta. A to z racji takiej że dostałem odp że na Northeca też musiałbym poczekać więc prawie zdecydowany na Gianta znalazła się "okazja" ? na taki oto rowe.

CUBE NATURE PRO 2019r

http://www.arkus.sklep.pl/rower-cube-nature-pro-2019-p-12081.html

Widziałem ten rower na żywo wcześniej (to była jedna z opcji które mi podczas zastanawiania się uciekła) i wizualnie mi pasuje (nie "przysiadałem" się jedynie no bo wiecie jakie mamy teraz czasy....jeszcze wtedy nie kupowałem więc nie chciałem fatygować niepotrzebnie obsługi).

Na papieże chyba wygląda zacnie i nawet lepiej? niż poprzednie propozycje z G U i N ?  

Nie mam za dużo czasu bo muszę potwierdzić zamówienie i zrobić przelew....ale jeżeli ktoś mógłby się jeszcze szybko wypowiedzieć czy nagły zwrot akcji do Cuba to dobry pomysł, będę bardzo wdzięczny. Yard, jak jesteś online to liczę na Ciebie :)

Napisano
Teraz, KOMODO404 napisał:

CUBE NATURE PRO 2019r

Na papieże chyba wygląda zacnie i nawet lepiej? niż poprzednie propozycje z G U i N ?  

Ten Cube to kolejny przykład crossów klasy "2500". Wabikiem jest przerzutka Deore z tyłu (starszy model na 9 biegów, być może równorzędna nowemu Alivio?; nie mówię, że nie warto mieć ;)).  Reszta praktycznie to samo co Giant.
Osobiście podobają mi się ramy Cube, choć są raczej takie konserwatywne, nie wymyślne w kształcie. Jeśli trafiony rozmiar i się podoba, to jak najbardziej :)

Napisano
26 minut temu, yarad napisał:

Ten Cube to kolejny przykład crossów klasy "2500". Wabikiem jest przerzutka Deore z tyłu (starszy model na 9 biegów, być może równorzędna nowemu Alivio?; nie mówię, że nie warto mieć ;)).  Reszta praktycznie to samo co Giant.
Osobiście podobają mi się ramy Cube, choć są raczej takie konserwatywne, nie wymyślne w kształcie. Jeśli trafiony rozmiar i się podoba, to jak najbardziej :)

Na papierze niby jeszcze lepsze hamulce, korba no i manetki :) Wygląd rzeczywiście taki konserwatywny...ale ładnie to wygląda (tylko ten czarny mat chyba się mocno palcuje). Rozmiar wziąłem 58 (mam 185cm wzrostu) więc mam nadzieje że będzie pasować.

Rower zamówiony :) Sklep jedynie ma takie średnie oceny....więc chyba bardziej się o to muszę martwić niż o sam rower :)  Mam nadzieje że za jakiś czas pochwalę się że to była dobra decyzja.

Dzięki Yard za szybką odpowiedź i za porady.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...