michspin Napisano 19 Maja 2020 Napisano 19 Maja 2020 Witam, mam pytanie odnośnie pedałów i butów. Za niedługo będę kupował gravela i do tego będę potrzebował i pedałów i butów. Także mam pytanie odnośnie tych butów: https://www.centrumrowerowe.pl/buty-shimano-sh-me301-me3-pd19182/?v_Id=127351 Czy takie by były odpowiednie i czy tylko nadają się do pedałów SPD czy nie? Oraz czy mając pedały SPD będzie można tylko jeździc w butach spd czy ewentualnie dało by się jeździć w normalnych butach?
some1 Napisano 19 Maja 2020 Napisano 19 Maja 2020 To są buty do pedałów SPD. Na pedałach platformowych będą działać gorzej, niż zwykłe adidasy, ze względu na duże i twarde klocki. Do jazdy na platformach najlepsze są buty z w miarę płaską i chwytliwą podeszwą, którą mogą złapać piny/ząbki na pedale. Są dedykowane buty pod platformy, ale raczej dla endurowców i dość drogie. Do zwykłej rekreacji wystarczy normalne obuwie sportowe albo trekkingowe. Ja używam Adidas Terrex Swift Solo. Na pedałach SPD praktycznie nie da się normalnie jeździć w zwykłych butach, chyba że awaryjnie po bułki i o połowę wolniej niż normalnie. Są specjalne pedały dwusystemowe (SPD z jednej, platforma z drugiej), albo SPD z większą klatką wokół, ale to drugie też raczej do awaryjnych zastosowań.
Gość Napisano 19 Maja 2020 Napisano 19 Maja 2020 Znajomek na platformach jeździ w starych dobrych vansach, ja do zajechania ujeżdżam NB - bieżnik na tyle starty, że ładnie mi chwytają śródstopie. Pewnie też kupię w końcu jakieś "skejtowskie" płaskie buciory.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.