Sla Napisano 18 Maja 2020 Udostępnij Napisano 18 Maja 2020 Cześć, Chciałem się upewnić że do wymiany tarcz XT RT-MT800 centerlock na sztywnej osi (pierścień z rowkami na zewnątrz 44.5 mm ) muszę kupić klucz za 140 zł ??! Przecież taki amatorski to powinien kosztować góra 10 zeta ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 18 Maja 2020 Udostępnij Napisano 18 Maja 2020 Możesz użyć nakrętek do tarcz tych pod klucz od wkładu suportu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sla Napisano 18 Maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 18 Maja 2020 Na sztywnej osi nie da rady. Po drugie nie mam takich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 18 Maja 2020 Udostępnij Napisano 18 Maja 2020 A czemu miałoby nie dać rady? Nakrętki są zamienne, a skoro nie ma miejsca pod klucz od kasety bo sztywna ośka, to właśnie zewnętrzną nakrętkę potrzebujesz. No chyba, że masz jakiś głupi płytki klucz do wkładu suportu - to wtedy też lipa. A nakrętki można kupić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eloo Napisano 18 Maja 2020 Udostępnij Napisano 18 Maja 2020 https://allegro.pl/oferta/klucz-do-suportu-ht2-bitul-bb001-9233206113 taniej juz tylko na aliexpress Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 18 Maja 2020 Udostępnij Napisano 18 Maja 2020 Zaraz zaraz, to jest jakiś specjalny typ nakrętek do tarcz XT? Coś mi się to nie widzi. Kojarzę dwie - jedne pod klucz do kaset, i drugie, właśnie do piast ze sztywnymi osiami pod klucz do suportu HTII. TL-FC36 jest drogi, to fakt, ale każdy inny klucz do suportu HTII będzie okej a te można poniżej 30zł kupić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 19 Maja 2020 Udostępnij Napisano 19 Maja 2020 Jak już wszyscy wyżej napisali, klucz do Twojego problemu kosztuje 30 zł :-D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 19 Maja 2020 Udostępnij Napisano 19 Maja 2020 Prox kosztuje 25 zł https://allegro.pl/oferta/klucz-prox-rc-c603-do-misek-suportu-hollowtech-ii-8995158608 Za dychę się niestety nie da. Ale można iść do serwisu - ja bym za dychę wymienił tarcze, od ręki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 19 Maja 2020 Udostępnij Napisano 19 Maja 2020 On ma nakrętkę pod klucz do kasety, ale przez sztywne osie te klucze z grubszą ścianką się nie mieszczą. Dlatego albo musi kupić dedykowany klucz o którym wspomina - albo jak radziłem ja - przejść na nakrętki właśnie pod klucz HT2. Ale to też nie każdy zadziała - jak klucz jest w formie blaszki jak bitul - spoko, ale są też klucze zabudowane, pełne, jak nasadki - wtedy może brakować głębokości przez wystającą z piasty oś. LoveMTB to ładnie pokazuje gdzieś tu (od 3:45): Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eloo Napisano 19 Maja 2020 Udostępnij Napisano 19 Maja 2020 22 godziny temu, Sla napisał: centerlock na sztywnej osi (pierścień z rowkami na zewnątrz 44.5 mm ) mi to wygląda na nakrętkę pod klucz do ht2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 19 Maja 2020 Udostępnij Napisano 19 Maja 2020 Właśnie tak, jak pierścień ma średnicę zewnętrzną 44.5mm to musi to być nakrętka pod klucz do HTII. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sla Napisano 25 Maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 25 Maja 2020 W dniu 18.05.2020 o 22:59, eloo napisał: https://allegro.pl/oferta/klucz-do-suportu-ht2-bitul-bb001-9233206113 taniej juz tylko na aliexpress Klucz kupiony. Wszystko pasuje. Wielkie dzięki za pomoc. Podsumowując: Jeżeli w instrukcji jest napisane TL-FC36 ( https://si.shimano.com/#/pl/DM/MADBR01 ) To pasuje klucz fi 44.5 HTII Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.