Skocz do zawartości

[rama cube] jak dobrać rozmiar?

PanMarncin

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

jestem zainteresowany kupnem roweru marki cube ale mam problem z doborem wielkości ramy. Ogólnie mam 188 cm wzrostu i do tej pory miałem rower kellys viper (rama 21,5 cala, koła 26), który pasował idealnie. 

Myślę nad tym żeby teraz kupić jakiegoś cube z kołami 27,5 i w tym przypadku mam do wyboru następujące rozmiary ram 14, 16 i 18. Jak myślicie czy taka rama 18 będzie zbliżona do ramy 21,5 z kołami 26. Czy raczej powinienem celować w jeszcze większe koła (29 cali)? 

Napisano

18" na 188 to zdecydowanie za mało, szczególnie w przypadku Cube, które są kwadratowe. Chyba. że masz bardzo krótkie nogi.
Co to za rower, że tylko takie rozmiary są dostępne? Może patrzysz na młodzieżową kolekcję...?

Ja przy 182cm wzrostu mam ramę 19" na kołach 29" i jest idealna.

edit:

OK, już widzę. Cube sam sobie podzielił rowery na odpowiedni ich zdaniem rozmiar koła do ramy. Kiepskie podejście w czasach panowania 29'erów. :D
Jesteś skazany na koło 29", jeśli chcesz rower tej marki. Rozmiar, zależnie od tego, jaki to typ roweru i jak będziesz jeździł - 19" lub (bardziej prawdopodobne) 21". Tak czy inaczej bez przymiarki się nie obejdzie.

• Mod Team
Napisano
2 godziny temu, PanMarncin napisał:

Ogólnie mam 188 cm wzrostu

W starszych Cube odpowiednim rozmiarem był 20 cali ( pisze posiadacz Cuba mający 185 cm ). Obecnie, jak już zostało napisane,  jesteś zmuszony do kupna roweru na kołach 29 cali.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...