Skocz do zawartości
  • 0

Gravel do 3k PLN

Gość Jabol

Pytanie

Gość Jabol

Hej. Zastanawiam się nad zakupem nowego roweru bo jeździć lubię bardzo a mój już kilkunastoletni Kross MTB kupiony swego czasu za jakieś 800 zł nadal daje radę ale chciałoby się czegoś więcej . Początkowo zastanawiałem się nad szosą bo po lasach obecnie jeżdżę stosunkowo niewiele i bardziej niż jakieś przełaje zawsze przyjemność sprawiało mi przemierzanie większych dystansów, zwiedzanie itp. Poczytałem trochę, pooglądałem i moje zainteresowanie z szosy przeniosło się na gravel bo przynajmniej teoretycznie wydaje mi się to być rower idealny dla mnie. Spoko na asfalt, na ścieżkę z kostki ale też na jakieś polne drogi się nada co w zasadzie pokrywa praktycznie 100% rodzajów terenu po jakim jeżdżę. I tu moje pytanie - macie jakieś doświadczenie z rowerami tego typu? Jesteście w stanie coś polecić? Budżet jaki planuję wydać to między 2,5 a 3,5k PLN. Z rowerów które wpadły mi w oko to w zasadzie te 2 modele póki co:

Kross Esker 2.0
Romet Aspre 1.0

Co o nich sądzicie? Czy może jednak w tym budżecie lepiej zdecydować się na jakąś szosę a na trochę gorsze warunki zostawić tego MTB. To by nie było w moim przypadku takie złe rozwiązanie bo z szosy korzystałbym wówczas w domu a z MTB na działce, gdzie dużo więcej nieutwardzanych dróg.

1 odpowiedź na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Tak naprawdę te tanie gravele są bardzo dużym kompromisem. Każdemu czegoś brakuje. W krosie na duży minus aluminiowy widelec, w romecie brak sztywnych osi kół.

IMO gravel to dobra opcja, kiedy nie masz miejsca/funduszy na dwa rowery a chcesz jeździć sprawnie w każdych warunkach. Gravel na asfalcie nigdy nie będzie tak sztywny i szybki jak szosa a w terenie nie będzie miał podjazdu do mtb.

Jeśli poruszasz się głownie po asfalcie to weź szosę i zostaw sobie tego "mtb" na jazdy poza utwardzoną drogą.

Może nie za do 3,5 ale po dorzuceniu kilku stówek kupisz sensę, która ma wszystko czego w pierwszej szosie potrzeba a osprzęt wystarczy na lata https://szybkierowery.pl/produkt/sensa-trentino-sl-105-2020/

Z rzeczy mieszczących się w budżecie masz krossa vento 4.0 2019 i huragana 4

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...