Skocz do zawartości

[Mechanizm korbowy] 113 mm na suport 111mm czy da się tak?

Magnaflow

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam tak jak w temacie czy da się założyć korby które wymagają suportu 113mm na suport 111mm? Mam kasetę 9 rzędowa  i będąc totalnym laikiem próbowałem założyć korby shimano tourney które są przystosowane do 7 8 rzędow. Po założeniu okazało się że nie da się nawet zakręcić korbą bo przylega do ramy. Szukam teraz korby na kwadrat która będzie pasowała do suportu 110, 111mm i do 9 rzędow czy jest taka korba w ogóle możliwa do zdobycia? Czy da się wsadzić korbę 113mm na suport 111mm?

Napisano

Będziesz miał po prostu przesuniętą o 1 mm korbę w kierunku ramy także nic złego. A to czy "da się zakręcić" czy nie to już zależy od konkretnej korby i ramy. Swoją drogą suport neco to kosztuje może 20 zł

Napisano

Linia łańcucha dla korb, które mają sugerowaną długość osi 113 mm wynosi 50 mm. Suport 110,5 mm zmniejsza tę linię o 2,5 mm  do 47,5 mm bo oś jest krótsza tylko z prawej strony.  I owszem możesz to zrobić. Jakie stopniowanie zębatek masz/ chcesz ? ( trzeba pamiętać, że przednia przerzutka, którą masz obecnie jest przystosowana do konkretnej rozpiętości - nie można sobie dowolnie zmieniać stopniowania korby - niektóre tylko pozwalają na dwie, trzy  kombinacje )

Napisano
58 minut temu, Mihau_ napisał:

Będziesz miał po prostu przesuniętą o 1 mm korbę w kierunku ramy także nic złego. A to czy "da się zakręcić" czy nie to już zależy od konkretnej korby i ramy. Swoją drogą suport neco to kosztuje może 20 zł

Sęk w tym że kupiłem już nowy suport, taki sam jaki był założony poprzednio. Bardziej chodzi mi oto że ten 1mm w kierunku ramy w moim rowerze może skutkować obcieraniem korby o ramę 

43 minuty temu, SoloTM napisał:

Linia łańcucha dla korb, które mają sugerowaną długość osi 113 mm wynosi 50 mm. Suport 110,5 mm zmniejsza tę linię o 2,5 mm  do 47,5 mm bo oś jest krótsza tylko z prawej strony.  I owszem możesz to zrobić. Jakie stopniowanie zębatek masz/ chcesz ? ( trzeba pamiętać, że przednia przerzutka, którą masz obecnie jest przystosowana do konkretnej rozpiętości - nie można sobie dowolnie zmieniać stopniowania korby - niektóre tylko pozwalają na dwie, trzy  kombinacje )

Jak już pisałem przedtem jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o rowery więc nie rozumiem o czym mowa 

Napisano

44 32 22 pomyliłem się, ta korba którą mam wymaga 122.5mm suportu  ale nadaje się do maxymalnie 8 przełożeń. Czy jakbym dokupił odpowiedni suport to działało by to z 9 przełożeniami? 

Teraz, SoloTM napisał:

Policz jeszcze raz. Będzie albo 44/32/22 albo 42/34/24. 

Teraz, Magnaflow napisał:

44 32 22 pomyliłem się, ta korba którą mam wymaga 122.5mm suportu  ale nadaje się do maxymalnie 8 przełożeń. Czy jakbym dokupił odpowiedni suport to działało by to z 9 przełożeniami? 

A nowa ma 48 38 28

Napisano

Jak chcesz dobrą korbę na 110,5 - 113 mm suport :

https://allegro.pl/oferta/shimano-alivio-korby-fc-m440-dl-170mm-22-32-44t-m9-9274693723

Lewa trochę rys ma, ale technicznie jest w bdb stanie. Gdybyś jeszcze miał smarta to dostawa gratis. A tak dokupisz za około 25 pln suport do korby 48/38/28, która nie jest najlepsza i sądząc po przerzutce przedniej i po starej korbie ( 44/32/22 ) odstawałaby w dół od reszty roweru.

Do rozważenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...