igorwod Napisano 15 Maja 2020 Udostępnij Napisano 15 Maja 2020 Mam pytanie, chcę wymienić mój amortyzator tylni na nowy. Dobrą opcją wydaje się kupienie ROCK SHOX Monarch Plus RC3 ale nie znalazłem używanych na mój rozmiar, ale przeszukując aukcje zobaczyłem nowego za 990zł ale jest on z 2014 roku I moje pytanie dotyczy tego czy praca tego amortyzatora będzie znacznie gorsza od nowych roczników.Czym się różni od nowszych .I czy ten model jest debon air ponieważ pisze w opisie, że ma technologie debon air a w głównej nazwie nie pisze debon air, ewentualnie czy da się jakoś wsadzić amoryzator o innych wymiarach. Dodaje zdjęcia z aukcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 16 Maja 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Maja 2020 TYLNY, nie "TYLNI"! Zwróciłeś uwagę że ten damper z aukcji ma dedykowane mocowanie do niektórych modeli Speca Enduro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 16 Maja 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Maja 2020 10 godzin temu, igorwod napisał: ponieważ pisze w opisie, Jest napisane. Proszę pisać poprawnie po polsku. W przypadku tłumików oprócz długości montażowej i rodzaju montażu ( co już @sznib podkreślił ) istotne jest tzw. zaworowanie tłumika, czyi dopasowanie charakterystyki tłumienia kompresji i powrotu do kinematyki ramy. Założenie tłumika z niewłaściwą charakterystyką może powodować znaczne pogorszenie pracy zawieszenia. 10 godzin temu, igorwod napisał: ewentualnie czy da się jakoś wsadzić amoryzator o innych wymiarach Jakoś się da. Zależy od ugięcia ramy . Często jednak zapas ( czyli odstęp między elementami ramy przy maksymalnym ugięciu ) jest dosyć mały i włożenie tłumika z długością montażową większą o 5 mm spowoduje kolizję elementów ramy i zawieszenia. Jaka to rama? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
igorwod Napisano 16 Maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 16 Maja 2020 (edytowane) Rama blackbirda Edytowane 16 Maja 2020 przez igorwod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
igorwod Napisano 16 Maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 16 Maja 2020 5 godzin temu, sznib napisał: TYLNY, nie "TYLNI"! Zwróciłeś uwagę że ten damper z aukcji ma dedykowane mocowanie do niektórych modeli Speca Enduro? Czyli do blackbirda nie będzie pasował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 16 Maja 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Maja 2020 Nie. Tam wchodzi damper z tradycyjnym mocowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter614 Napisano 23 Maja 2020 Udostępnij Napisano 23 Maja 2020 W dniu 16.05.2020 o 12:34, igorwod napisał: Czyli do blackbirda nie będzie pasował? Nie będzie musisz poszukać z oczkiem na końcu Mocowanie dampera w Dartmoor masz na śrubę przechodzącą przez ucho(oczko) dampera to co wrzuciłeś jest na kwadrat do speca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi