Skocz do zawartości

[rower trekkingowy] rower za około 2000-3500zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich użytkowników,

jestem nowy na forum, rowerami interesuję się bardziej już od jakiegoś czasu i nie wiedziałem, że w Polsce jest tak ogromne i fajnie działające forum tematyczne ;).

Od pewnego czasu jeżdżę na weekendowe wycieczki z dziewczyną. Ja głównie na pożyczonym góralu Kross Hexagon 6.0. 

Dystanse jakie pokonujemy to ok. 30-60km, z tym, że w przyszłości mogą być one większe. Na góralu niezbyt wygodnie mi się jeździ. Jeździmy głównie po asfalcie, utwardzanych drogach.

Dlatego prosiłbym Was o radę jaki model, co będzie dla mnie najlepsze. Skłaniam się ku trekkingu. Myślałem wcześniej o crossowym, ale mam wrażenie, że z racji, że są popularniejsze to ceny są tam przez to większe, a rower dostajemy bez bagażnika, lamp itp.

Mam na oku kilka typów i proszę o rady, na co zwracać bardziej uwagę:

1. Kross Trans 5.0, 7.0, 8.0 lub 9.0 (wiem, że to spory zakres cenowy, jednak mogę sobie pozwolić powiedzmy na max. 9.0, a z drugiej strony zastanawiam się czy nie wystarczy mi taki 5.0 czy 7.0 - chciałbym kupić rower "na lata").

2. Merida Freeway 9300, 9500, 9700

3. Romet Wagant 7, 8, 9 

4. Specialized Sirrus EQ

5. Trek T200

6. Unibike Expedition/Atlantis

7. Saveno Road Classic

8. Diamant Ubrai Deluxe

9. Kellys Carson 50/70

10. Cube Touring EXC/Pro lub Cube Travel

11. Northtec Bergon DB XT/DR

12. Indiana X-Road 5.0 M

13. Monteria Massive 5.0

14. Giant Argento

Oczywiście wolałbym kupić rower z dobrymi podzespołami. Lepiej za te same komponenty dać 2500 czy 3000PLN? Sugerować się wtedy marką?

Może umknęła mi jakaś marka to z chęcią poczytam o tym modelu. Co myślicie o powyższych typach? 

Zależy mi na komforcie jazdy, żeby w przyszłości dało się zamontować jakiś plecak/sakwę i był w miarę bezawaryjny. Skłaniam się ostatnio za zainwestowaniu tej górnej granicy pieniędzy, żeby kupić dobrą bazę, a jakieś poszczególne elementy za jakiś czas ewentualnie wymienić.

Jeśli macie jakieś pytania to chętnie sprecyzuję moje oczekiwania.

Z góry dziękuję za odpowiedzi i rady :)

Witam, pozwolę sobie na przyklejenie się do tematu albowiem w zupełności określa on moje pytania co do zakupu roweru. 

Dodam jedynie, iż w chwili obecnej sporadycznie poruszam się chyba już prawie pełnoletnią meridą kalahari 510. Roweru szukam odpowiedniego dla 193 cm wzrostu i 90 kg wagi.

• 2 tygodnie później...

Hej,

kupiłem rower.

Padło na Trek Dual Sport 2 Equipped.

https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-crossowe/rowery-hybrydowe/dual-sport/dual-sport-2-equipped/p/28900/?colorCode=black

Jak masz jakieś pytania to odpowiem.

Po przejechaniu setek km jestem zadowolony.

Edytowane przez Arturrito