Skocz do zawartości

[Romet Orkan 2m] jakie szersze opony?

diabeelek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, zakupiłem Rometa Orkan 2m, ma on koła 700x38 28cali. Jak wjechałem na polną drogę to jest bardzo niestabilnie.

Orientujecie się jakie najszersze opony tam można włożyć i czy trzeba zmieniać całe koła czy wystarczy opona?

Z góry dziekuje za pomoc 

Napisano

Poniżej tabela z szerokościami opony w zależności od szerokości obręczy (wewnętrzny wymiar)

278529882_szeropony.JPG.b4297d7617c71e3ef6ce76973f562d30.JPG

Stawiam ze masz obręcz 21mm, to chyba standard, wiec do 70 możesz włożyć.  Tylko sprawdź czy rower przyjmie.

Napisano
Teraz, JWO napisał:

Stawiam ze masz obręcz 21mm, to chyba standard, wiec do 70 możesz włożyć.  Tylko sprawdź czy rower przyjmie.

A konkretnie to gdzie zmierzyć jaką rower przyjmie? Jakiś prześwit?

Napisano

Zmierz w tym miejscu gdzie teraz jest opona. Szersza opona, będzie też  wyższa, wiec pomiar przesuń "trochę" w stronę ramy. 
To "trochę" zależy od profilu opony, nie potrafię powiedzieć ile. Strzelam ze pomiędzy 38 a 70 to może być z 10mm.

Ale tu są fachowcy, więc zaraz ktoś Ci opowie dokładnie.

• Mod Team
Napisano

Nawiasem mówiąc : nawet gdyby się mieściło 70 mm, co moim zdaniem jest zupełnie nierealne, to zakładanie takiej opony na obręcz, która ma 21 mm szerokości wewnętrznej ( lub mniej ), byłoby po prostu głupotą...
Jak da radę założyć 2 calowe opony ( co nie jest wcale przesądzone ), to będzie dobrze, i jeszcze w miarę sensownie.
Sama szerokość to nie wszystko, bo np. opony nabite na kamień mają duży wpływ na gorszą trakcję w terenie, a na polach też bywa różnie - w głębokim sypkim piachu może być nawet ciężko dla typowych opon MTB...

Napisano

Chciałbym wybrać kompromis a że nie znam się na tym to pomyślałem że tak opona 28x2.00 była by już dużo bardziej komfortowa niż te co mam.

Pytanie tylko czy wejdzie i czy jakiś model jest szczególnie polecany - dodam, że jeżdżę naprawdę rekreacyjnie - chciałbym po prostu, żeby było bardziej komfortowo/stabilnie.

Napisano

Kup sobie dwie opony 29 x 2.0 z darmowym zwrotem. Załóż najpierw na tył i jak Ci nie wejdzie to daj ją na przód, bo tam Ci wejdzie na 99,99%. Wtedy drugą odsyłasz, a na tył zamawiasz trochę węższą ;).

Ja w Unibike Viper mam 2.1 na przodzie i 2.0 na tyle.

Napisano

Ok a jak będe miał wybór między 29x2.0 a 28x2.0 to które brać?

Ok to teraz jeszcze tylko pytanie czy brać konkretnie jakiś model czy dla mnie wystarczy najtańszy "no name" ?

Napisano

Ja mam na przodzie  Schwalbe Smart Sam 2.1, a na tyle Continental Race King 2.0.

Tylko rada ode mnie - jeżeli "przerzucasz się" na stałe na cięższy teren to lepiej od razu zmień rower na MTB, bo to takie "sztukowanie" z tymi oponami ;).

• Mod Team
Napisano

Możesz sprawdzić coś od Continentala, który zwykle ma zawyżoną rozmiarówkę.
Przedtem upewnij się ile faktycznie masz miejsca, a sprawdzić szerokość wewnętrzną obręczy też nie zaszkodzi ( z reguły jest podana na naklejkach - np. 622 x 19, czy też 700 x 17C itp. ).

Napisano
Teraz, chudzinki napisał:

Tylko rada ode mnie - jeżeli "przerzucasz się" na stałe na cięższy teren to lepiej od razu zmień rower na MTB, bo to takie "sztukowanie" z tymi oponami ;).

Nie przerzucam się na cięższy teren. Po prostu wczoraj pojeździłem po drodze utwardzonej polnej i na byle jakim piachu już latałem na tym rowerze dlatego zwiększyłbym tą oponę.

Ale właśnie czytam temat o Orkan 5 i tam na tył max jaki wszedł to 28x1,75 i zostało 3mm do przerzutki więc chyba będę musiał w taki rozmiar pójść.

Z przodu np. 29x2.0 a z tyłu 28x1,75 - będzie to współgrało ze sobą?

Albo nie kombinować i założyć od razu oba 28x1,75.

Będę czuł róznice między moimi obecnymi 700x38 a tymi 28x1.75?

Napisano

Myślałem o takich: SCHWALBE SMART SAM 29x1.75 Performance. Czytałem post odnośnie Orkan'a 5.0 i podobno różnica jest odczuwalna.

Napisano

Zmieniałem żonie w orkanie 2d, z fabrycznych na smart samy 1,75. Różnica w jeździe po polnych i leśnych ścieżkach zdecydowanie na plus także było warto. Niestety szersze gumy nie wejdą w tylne widełki, 1,75 to max co można założyć.

Napisano

Opony zmienione na 28x1.75 Mitas Walrus. Podobno jakbym chciał 29x2.0 to dętkę trzeba zmieniać. To prawda? 

Wg mnie miejsca jest spokojnie na 2.0

Napisano

Przy takiej oponie, którą założyłeś może się wydawać ze tego miejsca jest sporo, przy smart sam, które maja już bardziej terenowy bieżnik pozostało może po 5 mm wolnego miejsca.

7DDE8129-5F4A-4E33-8474-20EBD511063F.jpeg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...