kr1s1983 Napisano 14 Maja 2020 Napisano 14 Maja 2020 hej, mam dziwny problem z kołami mavic aksium.Ten chyba nowszy model.Mianowicie kupiłem te koła uzywane.Widac ze malo jezdzone.Tylne koło zachowuje sie bardzo dziwnie.Podczas krecenia pedałami podczas jazdy koło sie rusza na boki ale na wysokosci piasty.Widac po widełkach w ramie jak ida w lewo i z powrotem.POdczas ajzdy na luzie tego efektu nie widze.Tak samo na stojaku nie widze tego efektu jedynie pod obciazeniem na drodze.Zauwazylem ze niektore szprychy s dosyc lekko naciagniete ale nie wiem czy to ma jakis zwiazek.Orientujecie się co to może byc?dzieki z góry
Dokumosa Napisano 14 Maja 2020 Napisano 14 Maja 2020 Sprawdź czy piasta się nie rozpołowiła (zaciśnij mocno hamulec i starając się z dużą siłą kołem kręcić do przodu i do tyłu obserwuj czy czasami kołnierz trzymający szprychy po stronie napędowej nie porusza się razem z kołem (kołnierz po stronie hamulcowej będzie stał w tym czasie w miejscu). Tu masz pokazane o co chodzi...
Dokumosa Napisano 14 Maja 2020 Napisano 14 Maja 2020 No to zacznij od poprawnego naciągnięcia szprych (podskocz do jakiegoś warsztatu wyposażonego w tensometr).
Mod Team durnykot Napisano 14 Maja 2020 Mod Team Napisano 14 Maja 2020 Niektóre koła Mavica wymagają okresowej regulacji luzu na łożyskach dedykowanym kluczem. Z drugiej strony sprawdź czy masz poprawnie zapięty szybkozamykacz . 5 godzin temu, kr1s1983 napisał: Ten chyba nowszy model. Czyli który?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.