Skocz do zawartości

[Pierwszy rower] Trivan rc 120 czy Romet Huragan 1 - co wybrać

Werve

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! Pragnę kupić pierwszą kolarkę i zastanawiam się nad tymi dwoma rowerami. Wiem mniej więcej czym się różnią, ale chciałbym posłuchać jeszcze trochę opinii. Bardziej będę używał roweru do codziennej jazdy, tj. dojazd na autobus itp. Co wybralibyście na moim miejscu?

Napisano

Tak naprawdę są to dwa zupełnie różne rowery.

Triban to coś pomiędzy szosą a gravelem ale na niskiej jakości częściach. Masz tam hamulce tarczowe więc jesteś w stanie zamontować trochę szersze opony - na tym rowerze będziesz miał bardziej wyprostowaną pozycję podczas jazdy, ogólnie będzie "wygodniejszy" ale cięższy, wolniejszy, mniej dynamiczny. Jeśli możesz zapłacić trochę więcej to zamiast tego rc120 lepiej dorzucić do rc500.

Huragan to po prostu "tania wyścigówka". Tak naprawdę osprzęt jest lepszy niż w tribanie choć to najniższa grupa szosowa shimano - i właśnie ta pełna grupa to największy plus rometa. Jedyny minus to aluminiowy widelec.

Tak ogólnie to żadnego z nich bym nie kupił, wolałbym poszukać używki w tej kasie. Z przystawionym do głowy pistoletem wziąłbym rometa - ale to już kwestia moich zastosowań i preferencji, u Ciebie może być inaczej.

Napisano

Faktycznie ta rc500 jest o wiele lepsza lepsza od 120. Jednak ta cena mnie trochę odstrasza, bo to mój pierwszy rower. Sam nie wiem w co dokładnie iść. Pewnie skończy się tak że wybiorę tego rometa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...