kilohaszu Napisano 12 Maja 2020 Napisano 12 Maja 2020 Cześć Jakiś czasu temu zostałem szczęśliwym posiadaczem Treka Fuel EX8. Z roweru bardzo jestem zadowolony, jednak mam wrażenie, że fabryczne Bontragery XR4 o szerokości 2.6 to już lekka przesada i myślę nad zejściem z szerokością na coś między 2.3 a 2.4. Docelowo rower będzie mocno czochrany po Karkonoszach i z tego co widzę, te szerokie opony strasznie go zamulają na dojazdówkach szutrowych. Myślicie, że zmiana szerokości na 2.4 da odczuwalną poprawę? Jaki zestaw opon polecicie żeby utrzymać jednak dobrą trakcję na kamieniach/korzeniach? A może nie ma sensu kombinować i jeździć jak fabryka dała? Będę wdzięczny za każdą merytoryczną uwagę Paweł
kipcior Napisano 12 Maja 2020 Napisano 12 Maja 2020 Problemem jest waga szerokich opon, przez co musisz mieć dobrą kondycję, żeby je wykorzystać. Z moich doświadczeń przejście z 2,6 na 2,25 to zysk wagowy ok 0,5kg na obu kołach i odczuwalna różnica w jeździe na poziomie jednego przełożenia. Czyli jak gdzieś na 2,25 jadę na pierwszym biegu i jest ciężko, to na 2,6 mógłbym już pchać. Pod górę w praktyce nie ma z tego korzyści w postaci przyczepności, to nie fatbike. Za to w dół na 2.6 czuję się pewniej. Choć wcale nie zjeżdżam szybciej, po prostu odczucia są inne. Nie jeździłem na 2,4.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.