Daniel2233 Napisano 11 Maja 2020 Napisano 11 Maja 2020 Witam jestem tu nowy mam problem z piasta tylna firmy kellys fire work gdyz dokrecam konusy zeby nie bylo luzu ale tez zeby oś sie obracala ,jak nie ma luzu i os sie obraca zakladam kolo i teraz sie zaczyna m oj problem otoz gdy dokrecam kolo to jednoczesnie dobrecaja mi sie konusy. I przez to oś robi sie sztywna i kolo sie slabo obraca z 1 raz i ham uje. Mial ktos taki problem moze? Bardzo prosze o pomoc i przepraszam z gory za bledy.
Mod Team michuuu Napisano 11 Maja 2020 Mod Team Napisano 11 Maja 2020 Słabo dokręcona nakrętka kontrująca konusy.
Dokumosa Napisano 11 Maja 2020 Napisano 11 Maja 2020 Ustawiasz za mały luz roboczy łożysk. Po zamontowaniu koła oś ulega kompresji i luz się zmniejsza.
Blueforce Napisano 11 Maja 2020 Napisano 11 Maja 2020 Konus ma nakrętkę kontrującą, klucz na konus drugi na nakrętkę i 15-20 Nm momentu przyłożyć, " całkiem mocno".
Dokumosa Napisano 11 Maja 2020 Napisano 11 Maja 2020 Kontrowanie to osobna kwestia (i zakładam, że autor doskonale wie co to). Jak luz nominalny będzie za mały to po zaciśnięciu piasty w hakach widelca łożyska "staną".
Mod Team michuuu Napisano 11 Maja 2020 Mod Team Napisano 11 Maja 2020 Godzinę temu, Daniel2233 napisał: gdy dokrecam kolo to jednoczesnie dobrecaja mi sie konusy Konusy się dokręcają ,tak pisze autor.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.