wkg Napisano 10 Maja 2020 Napisano 10 Maja 2020 Ja też ogarniam wszystko na 24/36 ale czasem palec szuka jeszcze jednego biegu : ) A "bardzo długie podjazdy" oznaczają dla każdego coś innego. Czasem po całym dniu rzeźni i 100m vert to długi podjazd. No i zawsze lepiej mieć margines niż nie mieć.
nossy Napisano 10 Maja 2020 Napisano 10 Maja 2020 Drogi autorze...żaden problem. Pół "życia kolarskiego" tak robię. Zwykle zarówno w mtb jak i szosie miałem i mam jedne koła+opony do tłuczenia, a drugie na starty i sezon (czyli lepsze, lżejsze, na lepszych oponach). Oczywiście zawsze koła wyposażone są w kasetę i łańcuch do owej kasety (czyli każdy zestaw ma swoją kasetę i łańcuch). Sztywne ośki bardzo pomogą bo nic tak w mtb mnie nie irytowało jako każdorazowa regulacja hampli (ciasne avidy) przy zwykłych zaciskach. W szutrówce mam sztywne ośki i raz tylko musiałem lekko ruszyć zacisk , a tak zawsze bezproblemowo. Jeśli mtb to tylko hydro. Cała filozofia.
Mateusz30 Napisano 11 Maja 2020 Napisano 11 Maja 2020 To się sprawdzi jeśli zawsze spełnisz takie warunki: 1) Zawsze w dobrym stanie klocki i tarcze 2) Zawsze łańcuch poniżej 0.7 rozciągnięcia 3) Na drugim zestawie jest kaseta. Jeśli idzie o wygodę, to lepiej mieć kolejny rower wyspecjalizowany. Jeśli masz kilka rowerów, to możesz zmieniać trasy albo jeździć po starych w inny sposób. To daje więcej frajdy.
Gość Napisano 13 Maja 2020 Napisano 13 Maja 2020 W dniu 10.05.2020 o 01:14, wkg napisał: Ustawiasz zacisk tak, żeby na żadnym kole tarcza nie ocierała o klocek i voila. Wspaniale, tylko trzeba miec na uwadze ze to moze sie to nie udać, bo jednak sa minimalne roznice uniemożliwiające w niektorych wypadkach takie ustawienie zacisku aby na dwoch roznych piastach nie dzwonilo, zdarza sie to nawet w obrebie jednego producenta, np DT swiss 350s Road 24h SP CL oraz DT Swiss 240s Spline 24h SP CL przod. tarcze nie sa idealnie rowno w ty samym miejscu. Wiec jesli juz ma byc na bank bez ruszania zaciskow, to najlepiej miec 2 zestaww kolek na tych samych piastach. I jeszcze dodam iz opisany tu przypadek dotyczy tego samego mocowania TA 12x100, zeby nie bylo zaraz ze jakes QRy czy inne dziwne przekładki...
Sabarolus Napisano 13 Maja 2020 Napisano 13 Maja 2020 Dokładnie, u mnie po przekładce hamulce dzwonią zawsze, ostatnio przy przednim kole, różnica byla tak duża, że koło się prawie obracac nie chcialo... Delikatne korygowanie napędu baryłką również się zdarza.
Mod Team bogus Napisano 13 Maja 2020 Mod Team Napisano 13 Maja 2020 Jest na to jedna rada, aczkolwiek też nie zawsze w 100% się sprawdza. Można kluczem dynamometrycznym za każdym razem z taką samą siłą dokręcić osie i powinno być znacznie lepiej, aczkolwiek wystarczy minimalne odchylenie, czy nawet ziarenko piasku i cały plan idzie w łeb.
Sabarolus Napisano 13 Maja 2020 Napisano 13 Maja 2020 To nie ma znaczenia, jeżeli producent piasty nie wykonał jej w 100% zgodnie z założonymi tolernacjami, a wystarczy naprawdę niewielki rozjazd i jak widać powyżej nawet na piastach tego samego producenta bywają rozjazdy. A wiadomo jak branża rowerowa podchodzi do kwestii tolerancji choćby po suportach pressfit. Stąd trudno zakładać, że i piasty to będą cuda mechaniki precyzyjnej
Gość Napisano 13 Maja 2020 Napisano 13 Maja 2020 11 minut temu, bogus92 napisał: Jest na to jedna rada, aczkolwiek też nie zawsze w 100% się sprawdza. Można kluczem dynamometrycznym za każdym razem z taką samą siłą dokręcić osie i powinno być znacznie lepiej, aczkolwiek wystarczy minimalne odchylenie, czy nawet ziarenko piasku i cały plan idzie w łeb. Prosze Cie, ne opowiadaj takich rzeczy, bo ktos gotow uwierzyc i poleciec po klucz, a pozniej napisze Ci ze nic z tego nie wyszlo. Myslisz ze nie mam takiego klucza ? I ze wole krecic przy zacisku niz dokrecic sztywna oske jak trzeba ? Moje oski dokreca sie do 20Nm max. Czyli calkiem mocno. Ide o zaklad ze od 5Nm w gore praktyczny luz i przesuniecie przechodzi w wartosci rowne 0.
Mod Team bogus Napisano 13 Maja 2020 Mod Team Napisano 13 Maja 2020 Dla Ciebie głupoty, dla mnie nie. Podałem tylko sposób przy którym chociaż w jakimś stopniu można wyeliminować problem. Zapomniałem dopisać, że mówimy o takiej samej piaście przy dokręcaniu, bo inaczej szans brak. Nikogo nie namawiam do zakupu klucza, bo sam często ustawiam zacisk po dokręceniu osi, bo tak jest szybciej niż zabawa w precyzyjne dokręcanie. Uwierz, że ułamek milimetra na osi potrafi sprawić, że już na tarczy będzie znacznie większe odchylenie, które spowoduje ocieranie o klocki.
Sabarolus Napisano 13 Maja 2020 Napisano 13 Maja 2020 23 minuty temu, bogus92 napisał: Dla Ciebie głupoty, dla mnie nie. Podałem tylko sposób przy którym chociaż w jakimś stopniu można wyeliminować problem. Owszem, z tym, że sam mam klucz, zawsze dokręcam jak instrukcja każe (10Nm) i niestety pzy przekładce kół trzeba było kombinować przy przednim zacisku - tylny siadł idealnie co ciekawe).
Mod Team bogus Napisano 13 Maja 2020 Mod Team Napisano 13 Maja 2020 I tym samym potwierdziłeś moje słowa, że może wyeliminować, a nie musi. Wystarczy minimalne odchylenie i cała operacja jest bez sensu.
Gość Napisano 13 Maja 2020 Napisano 13 Maja 2020 Godzinę temu, bogus92 napisał: Dla Ciebie głupoty, dla mnie nie. Podałem tylko sposób przy którym chociaż w jakimś stopniu można wyeliminować problem. No tak, mozna wyeminowac problem wtedy kiedy go praktycznie nie ma, przy tych samych piastach. Bo jesli masz piasty w ktorych cos rozni sie w wymiarze to żaden klucz nie da rady. Dodatkowo, niektore osie sztywne, chyba nawet z polowa dostepnych na rynku, ma rączkę jak przy QR i nie da sie tam zasadzic klucza, pozostaje dokrecenie na macajewa, ale chyba to dosc prosta sprawa takie dokrecenie kola... i od razu widac czy bedzie dobrze czy bedzie zle i zaacisk do przestawienia. Co jak co ale dokrecenie TA jest banalne, i za wiele kombinacji tam nie ma ze wzgledu na luz i spasowanie, juz w QR jest wiecej opcji, bo jednak os nie musi sie ulozyc w hakach rowniusio za kazdym razem. I tez mialem jak do tej pory 4 rozne zestawwy kol, mavic ksyrium elite, Fulcrum racing db5, kola na 350s i ERC1400 na dt240s spline, i tylko przod w tym najdrozszym kole sie nie zgadzal. Tyl zawsze pasowal i to w dwoch ramach, z czego jedna ma TA z uchwytem bez mozliwosci podejscia kluczem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.