Macok Napisano 9 Maja 2020 Napisano 9 Maja 2020 Posiadam rower Specialized rockhopper taki jak tutaj:https://www.specialized.com/pl/pl/rockhopper-sl-expert/p/22902 Wymieniłem w nim ostatnio korbę i wstawiłem suport SM-BB52. Użyłem podkładek dystansowych tak, jak standardowo do mufy 68mm, czyli 2 z prawej (napędowej) 1 z lewej. Dopiero później zorientowałem się, że w rowerze mam asymetryczny tylny widelec ramy, co oznacza, że kaseta jest przesunięta w prawo o kilka mm (chyba 6mm ale nie jestem pewien). W takim razie moja linia łańcucha jest o kilka mm przekoszona. Czy to jest duży problem? Na chłopski rozum kilka mm przesunięcia to nie wydaje się dużo. To tak jakby mieć wrzucony 1 bieg wyżej. Jak można to poprawić? Więcej podkładek do suportu? Mogę je dołożyć tylko od strony napędowej, czy musi być symetrycznie? Dzięki!
SoloTM Napisano 9 Maja 2020 Napisano 9 Maja 2020 Ten asymetryczny trójkąt chyba nie ma wpływu na linię łancucha. Natomiast miałeś korbe fc-m521 octalink. jakiej długości suport mialeś ? 126 mm czy 121 z podkładką czy bez podkładki ? Bo teraz masz 50 mm z książkowo założonym suportem. Jeśli chcesz mieć mniejszą - 47,5 mm to jedną podkładkę przełóż z prawej na lewą stronę.
Macok Napisano 9 Maja 2020 Autor Napisano 9 Maja 2020 Jakim cudem asymetryczny trójkąt może nie wpływać na linię łańcucha? Przecież całe tylne koło jest przesunięte w prawo, razem z kasetą. (Tutaj więcej o tej technologii: https://www.leelikesbikes.com/specialized-asymmetrical-rear-end.html) Co do suportu, który był tam wcześniej, to w specyfikacji którą podlinkowałem jest napisane 118mm.
SoloTM Napisano 9 Maja 2020 Napisano 9 Maja 2020 Hehehe. Chcesz powiedzieć, że dwa ślady zostawiasz jadąc ? Koło musi być na środku. Podejrzewam, że cała asymetryczność to chodzi o sztywność, a koło jest w tym samym miejscu.
Macok Napisano 9 Maja 2020 Autor Napisano 9 Maja 2020 Nie. Chodzi o to, że tylne koło trzeba specjalnie centrować napinając mocniej szprychy od strony napędowej, żeby obręcz była w osi roweru. Dzięki asymetrycznemu tylnemu trójkątowi mogę mieć takie samo napięcie szprych z obu stron. Polecam przeczytać: https://www.leelikesbikes.com/specialized-asymmetrical-rear-end.html
SoloTM Napisano 9 Maja 2020 Napisano 9 Maja 2020 Rozumiem, ale na kasetę to nie ma wpływu. ( jej linię łańcucha - na 98 % jestem pewien. )
Macok Napisano 9 Maja 2020 Autor Napisano 9 Maja 2020 Ale jak to miałoby być technicznie rozwiązane, że całe koło jest przesunięte w prawo, a kaseta nie? Musieliby zamontować jakąś specjalną tylną piastę, ale ją też wymieniłem już jakiś czas temu.
SoloTM Napisano 9 Maja 2020 Napisano 9 Maja 2020 A powiedz co się zmieniło po założeniu korby ? Bo jestem w sumie pewien ( tym bardziej, że masz zwykłą piastę teraz ) że z tyłu jest standard. Co najwyżej niesymetryczne haki /tylny trójkąt wymuszają przecentrowanie obręczy koła tak, by szprychy było równo ( równiej ) napięte. Ale kaseta będzie w tym samym miejscu, jak i piasta. ( w sensie linia łańcucha z tyłu się nie zmieni )
Macok Napisano 9 Maja 2020 Autor Napisano 9 Maja 2020 No dokładnie tak mam W sensie nie mam pewności, że dokładnie 6mm, ale pewnie coś koło tego. Nie umiem powiedzieć, co się zmieniło, bo przed zmianą suportu miałem cały zużyty napęd i wszystko słabo działało. Więc podejrzewam, że mam po prostu o 6mm przekoszony napęd. Pozostają pytania jak duży to problem i jak to naprawić.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.