Serower00 Napisano 8 Maja 2020 Napisano 8 Maja 2020 Witam, mam dwa miejsca utlenionego aluminium w ramie, stop 7005, szczególnie to na zdjęciu poniżej. Zastanawiam się czym to potraktować. Z jednej strony aluminium samo się "broni", ale to dosyć daleko postąpiło. Odłupałem lakier plus jakieś 0,5mm materiału, dlatego też zacząłem się zastanawiać, co z tym zrobić i czy te utlenione miejsce nie jest już osłabione, tj. czy rama jest bezpieczna. W miejscu mocowania błotnika widocznie woda cały czas podciekała. Proszę o poradę i serdecznie dziękuję za wskazówki.
nossy Napisano 17 Maja 2020 Napisano 17 Maja 2020 No jak chcesz dobrze to do piachu i na proszek (najlepiej kolor plus lakier). Możesz też zjechać to papierem i zrobić wyprawkę lakierem w sprayu (najlepiej użyć automotiv, a nie zwykły marketowy alkidowy). Oczywiście resztę roweru musi zabezpieczyć bo różnica w odcieniu i stopniu połysku zawsze będzie. Mam tylko pytanie bo w środku tego wzmocnienia widelca widzę rdzawy nalot? To jakiś element stalowy wbity w tym "mostku"? Czy rama będzie osłabiona, raczej, ale alu też ulega procesowi korozji/utleniania. Proces jest jednak bardzo długi.
Serower00 Napisano 17 Maja 2020 Autor Napisano 17 Maja 2020 Błotnik - śruba stalowa i stąd ten nalot, podkładki pordzewiałe itd. To małe miejsce to odcień nie jest problemem. Mam lakier matowy decocolor i klar motip. 4 godziny temu, nossy napisał: Czy rama będzie osłabiona, raczej, ale alu też ulega procesowi korozji/utleniania. Proces jest jednak bardzo długi. Nie bardzo zrozumiałem; chodzi mi o jakieś znaczne osłabienie. Wiadomo, że jakoś tam będzie, bo jednak coś się odłupało. Tylko czy przykładowo bliżej 1% czy np 30% osłabione miejsce?
Dokumosa Napisano 18 Maja 2020 Napisano 18 Maja 2020 Bez specjalistycznych badań (zapewne zniszczeniowych) raczej nikt nie odpowie. Kwestia jak głęboko zapędziła się degradacja. Wyczyścić warstwę utlenioną, podkład do alu i potem nawet "szprejem". Jeździć i się nie przejmować.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.