bzyk69 Napisano 27 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2023 32 minuty temu, spidelli napisał: A Ty jeździsz po uprzednio przygotowanej kresce? Rozumiem, że w razie potrzeby, na trasie szykujesz w aplikacji na komórce nowy ślad i przez OTG wrzucasz do eTreksa? Dokładnie tak. Z tym że ostatnio testowałem jazdę nie po wyświetlanej kresce, ale w nawigacji (i cel nawigasji wybieram danego gpxa). Na domyślnych mapach topo wydaje mi się to czytelniejsze/ładniejsze graficznie. Szkoda tylko że nie można zmienić domyślnego (purple) koloru śladu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 4 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2023 Czy ktoś wie w jaki sposób w Komoot zmienić punkty startu i mety? Chcę przejechać zeszłoroczną trasę Gravela po łódzku, a że trasa przebiega przez moją wioskę to tu bym chciał wystartować i zakończyć jazdę, a nie najpierw jechać z 50 km. do punktu startu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 5 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2023 Jak robisz to na komórce to naciskasz te 3 kropki w prawym górnym rogu, rozwija się menu, klikasz "Zaplanuj podobną wyprawę", zmieniasz, zapisujesz i masz. Na kompie też jak wejdziesz w trasę to po prawej stronie jest menu, nie pamiętam dokładnie ale gdzieś chyba drugie od góry jest coś odnośnie ponownego planowania, dajesz "Otwórz w planerze", zmieniasz, zapisujesz i też masz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mlleko Napisano 12 Marca 2023 Udostępnij Napisano 12 Marca 2023 Trafiłem na ten temat, bo szukam alternatywy dla mapy.cz. Używam jej od dwóch lat, ale teraz natrafiłem na Locus Map i chyba przy niej zostanę. Mapy.cz coś zaczęły przymulać i mając zaznaczony rower MTB nieraz mi wyznacza jakieś dziwne trasy, a w Locus wyznaczając trasę prowadzi mnie idealnie jak chcę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sky87 Napisano 12 Marca 2023 Udostępnij Napisano 12 Marca 2023 Osmand wg mniej jest lepszy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 12 Marca 2023 Udostępnij Napisano 12 Marca 2023 Locus to jest nie zastąpiony kombajn. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mlleko Napisano 13 Marca 2023 Udostępnij Napisano 13 Marca 2023 (edytowane) Cytat Locus to jest nie zastąpiony kombajn. Ma jedną wadę jak dla mnie już na wstępie. Zaplanowałem trasę, ale nie pokazuje mi przybliżonego czasu trwania takiej trasy. Trochę słabe, bo wolałbym wiedzieć choćby w przybliżeniu ile taka podróż może trwać. Zsynchronizowałem z aplikacją i trasa, która powinna trwać coś koło 6 godzin pokazuje mi, że będzie trwać w okolicach 47 godzin... Edytowane 13 Marca 2023 przez Mlleko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 13 Marca 2023 Udostępnij Napisano 13 Marca 2023 Ale o co chodzi...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mlleko Napisano 13 Marca 2023 Udostępnij Napisano 13 Marca 2023 Tylko, że ja planuję na komputerze, a później przechodzę na aplikację. Hmm... Może coś mam źle ustawione, zaraz poszperam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mandoleran Napisano 13 Marca 2023 Udostępnij Napisano 13 Marca 2023 Tu z komputera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mlleko Napisano 13 Marca 2023 Udostępnij Napisano 13 Marca 2023 Dobra, wyznaczam trasę na komputerze, później w aplikacji edytuję, ale nic nie edytuję ( ), zapisuje i wtedy dopiero pokazuje w miarę logiczną godzinę. Różni się co prawda na każdej trasie po około poł godziny z mapami.cz , ale taki próg jest akceptowalny. Oczywiście rozumiem, że jak będę jechać z Locusem to czas się będzie zmieniać, gdy aplikacja zrozumie jaką średnią prędkością jadę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bkt Napisano 17 Marca 2023 Udostępnij Napisano 17 Marca 2023 Cos rownie dobrego jak starsza wersja Locus (ta raz platna, nie co miesiac) na Androidzie, ale na iphone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał87 Napisano 22 Marca 2023 Udostępnij Napisano 22 Marca 2023 czy wam w mapy.cz też za każdym uruchoieniem wyskakuje że jest dostępna aktualizacja map offlinie? mimo że zaktualizuje to nawet jak mam odpalone mapy.cz i wygasze ekran przyciskiem power to po ponownym włączeniu ekranu wyświetla się że dostępna aktualizacja map offline. Działo się tak też na wcześniejszych wersjach aplikacji bo już dobry rok tak mam. U kogoś też tak jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 22 Marca 2023 Udostępnij Napisano 22 Marca 2023 (edytowane) A takie pytanie o MapyCZ vs Komoot bo lubię i obu używam. Podziękowałem Locusowi bo upierdliwy ze startem jest. Pierwsza sprawa to są miejsca gdzie np. MapyCZ upierają się w mieście jakimiś dziwnymi objazdami podczas gdy dokładnie wytyczam gdzie chcę dodając punkty. Są owszem schody po drodze, ale ja tymi schodami zjeżdżam bo jest zjazd, czy tam jak ktoś chce może zejść i nie mam zamiaru w takich miejscach 2km objeżdżać. I MapyCZ często taką manianę odwalają pomimo zagęszczania punktów. Komoot nie, wystarczy dodać punkt i puszcza schodami, ale oczywiście pisze, że tam będzie trzeba przenieść i to jest ok. Jak to zrobić w CZ nie ustawiając piechotą bo wówczas to w innych miejscach w ogóle pcha bez senu? Kwestia druga, na żadnej z nich nie mogę wyznaczyć tak jak chcę w miejscu gdzie nie widzą szlaku czy ścieżki a ja wiem, że ona tam jest, da się jakoś te apki "zgwałcić" czy muszą być "mądrzejsze" odemnie? Przykłady poniżej. Pierwszy załacznik Komoot z wytyczoną, obok z niewytyczoną gdzie owe schody widać no i trzecia grafika z Mapy CZ i jakiś absurdalny 2km objazd - do bani. Drugi załacznik to fragment pieszego szlaku czerwonego orlich gnizad z Mapy Turystycznej i tam nawet Komoot nie widzi ścieżki i nie chce puścić tak jak chcę, wytycza bezsensowny objazd jak Mapy CZ ustawione na piechotę! I trzecia rzecz, Komoot - w kompie zaplanowane a na telefonie nie widzę? Po kilku dniach zobaczyłem jakieś wcześniej planowane, ale to bez sensu tyle czekać, przecież to jedno i to samo konto, one się z takimi ogromnymi opóźnieniami jakoś na apce uaktualniają? Edytowane 22 Marca 2023 przez Mentos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pinok Napisano 22 Marca 2023 Udostępnij Napisano 22 Marca 2023 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 22 Marca 2023 Udostępnij Napisano 22 Marca 2023 super, działa, podziękował! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 22 Marca 2023 Udostępnij Napisano 22 Marca 2023 2 godziny temu, Mentos napisał: I trzecia rzecz, Komoot - w kompie zaplanowane a na telefonie nie widzę? Po kilku dniach zobaczyłem jakieś wcześniej planowane, ale to bez sensu tyle czekać, przecież to jedno i to samo konto, one się z takimi ogromnymi opóźnieniami jakoś na apce uaktualniają? U mnie działa niemalże natychmiastowo: planuję w kompie, zapisuję, odpalam telefon i trasy są ale czasami, jak to jest bardzo "świeże" to muszę przeciągnąć palcem z góry na dół żeby odświeżyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 23 Marca 2023 Udostępnij Napisano 23 Marca 2023 Kurde faktycznie, przesunąć palcem i są wszystkie których brakowało 😁, niepomyślałem. Dlaczego 'fora umierają' to się ma dobrze, Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abra Napisano 24 Marca 2023 Udostępnij Napisano 24 Marca 2023 W dniu 12.03.2023 o 17:31, keltu napisał: Locus to jest nie zastąpiony kombajn. Ja Locus używam do nawigacji pieszo-skiturowo-rowerowej chyba od 8 lat. To jest najlepsza apka ze wszech miar na smarkfon, bo pozwala wiele rzeczy indywidualnie skonfigurować . Komoot używam znowu do rejestracji przebytych wycieczek i działań społecznościowych oraz inspiracji w wymyślaniu nowych tras. Do planowania i kreślenia tras lubię PC-towy plotaroute.com. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galos Napisano 26 Marca 2023 Udostępnij Napisano 26 Marca 2023 Podłączę się do dyskusji bo to chyba właściwe miejsce na forum. Mam do zaliczenia konkretne punty. Czy jest jakiś program bądź aplikacja która wyznaczy optymalną trasę po zadanych puntach ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 26 Marca 2023 Udostępnij Napisano 26 Marca 2023 Ja najczęściej używam Broutera. https://brouter.damsy.net/latest/#map=7/52.110/18.254/cyclosm,Waymarked_Trails-Cycling,route-quality Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dfq Napisano 29 Marca 2023 Udostępnij Napisano 29 Marca 2023 (edytowane) Automatyczna optymalizacja tras jest w garminowskim BaseCampie. Rysujesz trasę po zadanych punktach a potem program może ją zoptymalizować (pozmieniać kolejność itp) Edytowane 29 Marca 2023 przez dfq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 30 Marca 2023 Udostępnij Napisano 30 Marca 2023 A powiedźcie mi taką rzecz - czy openstreetmap.org "pożarł" osmapa.pl? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bastard83 Napisano 30 Marca 2023 Udostępnij Napisano 30 Marca 2023 Co masz na myśli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 30 Marca 2023 Udostępnij Napisano 30 Marca 2023 Jakiś czas temu, może z 2-3 miesiące temu, wchodząc na osmapa.pl ukazywała się zupełnie inna mapa i dopiero w warstwach można było sobie wybrać openstreetmap. Teraz zonk - nie ma "mojej" mapy 🤨. Chodzi o tą: W Locusie jest dalej. Źle szukam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi