Gość Napisano 12 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2023 @bastard83 ślad bez wlaczenia nawigacji, nie trzeba cały czas przecież włączac nawi, tylko podejrzec gdzie sie mniej więcje jest, a ta linia na czerowno to drucik jest. Dodałem sobie głos Hołowczyca, ale to jakaś parodia była, jechałem na przykład drogami obok S7, a on mi rysował drogę równoległą po drugiej stronie, wbrew śladowi. Stąd myśl, może inną apkę sobie zainsalowac, stare wersje OsmAnd nie działają dobrze na nowszych Androidach chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bastard83 Napisano 12 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2023 (edytowane) No to klikasz na śladzie który widzisz na mapie, pokazują się informacje z nazwą śladu ile km itp. Wybierasz ikonę palety (taką do malowania) i po przewinięciu na dół masz szerokość linii. Co do nawigacji, masz zaznaczone preferuj drogi poboczne? Edytowane 12 Lipca 2023 przez bastard83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2023 Klikam na ślad, i tylko jest maksymalny zoom. Jakie są jeszcze apki pod mapy OsmAnda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bastard83 Napisano 12 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2023 (edytowane) Jest na pewno. Co aplikacji to jakieś 90-95 % korzysta z danych OSM. Jest Locus Map, mapy.cz, Organic Maps. Edytowane 12 Lipca 2023 przez bastard83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2023 Jaka to wersja? ALbo paluchy mam słabe, albo nie umiem naciskać tak aby to zaskoczyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bastard83 Napisano 12 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2023 Ja mam 4.3.12. Jak klikniesz ja ślad przez menu moje miejsca>trasy też pokażą się opcje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grissley Napisano 8 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2023 (edytowane) A znacie jakąś apkę która umożliwia planowanie tras z uwzględnieniem elewacji? Najchętniej na komputerze, bo planowanie tras na komórce jakoś mi nie podchodzi. Jedyna jaką znam to strava, ale tam to średnio działa. Tzn chcę przejechać z A do B z możliwie jak najmniejszą elewacją. Szukanie na piechotę dolin, dróg wzdłuż rzek itp to mordęga, strava średnio się tu sprawdza, na innych platformach w ogóle nie widze opcji z uwzględnieniem minimalizowania elewacji (sprawdziłem komoot, garmin connect, mapy.cz, osmand, google, ridewithgps). W ridewithgps jest opcja "flatten elevation" ale albo nie umiem używać, albo ona jest od czegoś innego. Coś mogę jeszcze sprawdzić, czy tak dobrze to tylko w Erze? Edytowane 8 Sierpnia 2023 przez grissley Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 8 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2023 @grissleySprawdź https://brouter.damsy.net/latest/ i https://brouter.m11n.de/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bastard83 Napisano 9 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2023 (edytowane) Ze swojej strony mogę polecić jeszcze bikerouter.de. To jest chyba to samo co powyżej wstawił @keltu ale ma lepsze w mojej ocenie profile MTB, które fajnie prowadzą po lasach. Znajomy już któryś raz się nie mógł nadziwić jak znajduję takie fajne trasy, oczywiście nie znając terenu. Edytowane 9 Sierpnia 2023 przez bastard83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 9 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2023 @bastard83 Który profil? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bastard83 Napisano 9 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2023 Ja używam mtb-standard. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sky87 Napisano 9 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2023 Sprawdziłem na odcinku ok 20km jak wyznaczają poszczególne profile. O dziwo najbardziej w stylu xc wyznaczyło mi na profilu gravel cxb i gravel m11b. Na mtb easy lub hard wyznacza jak dla trekkinga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grissley Napisano 9 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2023 (edytowane) Ja patrzę na to, żeby był głównie asfalt i minimalne przewyższenie. No więc na danym odcinku (ok 230km) strawa robi mi traskę z 1600m przewyższenia. Jak ją trochę podpicuję to robi się 1550m i niżej już nie idzie. Sporo, bo ma to być rozbite na dwa dni i 500-600m przewyższenia to w tej opcji taki maks, żeby drugiego dnia mnie nogi pod koniec trasy nie zabiły. Na stronce brouter.damsy wyrzuca mi trasę z przewyższeniem 1034m, więc rewelacja. Ale nauczony doświadczeniem wyeksportowałem ją do gpx i wgrałem do stravy. No i strava dla tej właśnie trasy z broutera pokazuje przewyższenie 1804m, a nie 1034... 😑 Z kolei zabawa w drugą stronę - eksport trasy wytyczonej przez stravę (tej z 1550m w górę) i wgranie do broutera to kolejny kindersuprajs, bo oczekiwałem, że ta trasa wg broutera ma z kolei 1300m przewyższenia. Czyli wygląda na to że albo strava zawyża, albo brouter zaniża. Ale raz jest różnica 80%, a innym razem niecałe 15%. No i teraz bądź tu człowieku mądry Edytowane 9 Sierpnia 2023 przez grissley Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bastard83 Napisano 9 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2023 Dziwne, bo Strava zawsze zaniża przewyższenia. Mam eTreksa 32x z barometrem więc przewyższenia powinny być w miarę ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 9 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2023 Strava pokazuje to co ma na mapach - mapa będzie dokładna, dokładne będą wyniki. To nie urządzenie które ma czujniki i mierniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 9 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2023 A ja się podzielę wrażeniem z Komoota z którym się bardzo polubiłem, zwłaszcza w odniesieniu do planowania tras bardzo fajna apka. Nawigacja także fajna. Jednak jeśli chodzi o przewyższenia te z planów są zawsze zaniżone. Chyba właśnie dlatego, że to idzie po mapach gdzie pewnie co10m są poziomice uwzględnione i taka mapa nie uwzględnia wielu zmarszczek podjazdowo zjazdowych w realu, które potem uwzględnia ślad GPX. Kilka razy porównywałem dokładnie jadąc wytyczonym śladem i przekłamania są rzędu 30%. Znaczy się ta sama trasa potem zapisana w Komoocie jako przejechana a zaciągnięta z Garmina 7X ma zwykle ok 30% przewyższeń więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grissley Napisano 9 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2023 Komoot jest fajny do planowania, w sensie takim, że można bardzo precyzyjnie zaznaczyć którędy chce się jechać, z czym nie zawsze jest tak prosto w stravie. Ale komoot nie uwzględnia przy planowaniu naszych preferencji co do przewyższeń, więc teraz akurat dla mnie się przydaje tylko do "doszlifowania" trasy po tym, jak ją wstępnie przygotuję w stravie. No i w komoocie nie widzę swojej heatmapy, ale to osobny temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 12 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2023 A zna ktoś aplikację, która przy nagrywaniu śladu potrafi zaznaczyć postój? Na przykład ustawiam żeby każde zatrzymanie powyżej 3 min. było zaznaczane i później wchodząc na ten ślad było to widoczne poprzez jakąś ikonkę czy jakoś podobnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bastard83 Napisano 13 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2023 OSMAnd ma coś podobnego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 21 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2023 (edytowane) Podbijam moje zapytania: Czy ktoś wie gdzie można znaleźć tą mapę? Już nawet zniknęła z Locusa... Edytowane 21 Sierpnia 2023 przez chudzinki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dragster Napisano 23 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2023 Prośba o pomoc w takowej materii, może ktoś przerabiał: zapisywanie tras w aplikacji mapy.cz. Podczas rejestracji podaję konto które mam na o2, następnie jest pytanie o hasło, rok urodzenia i płeć. Ale następny etap to ten z nr telefonu i tu jest kłopot. I tak jest we wszystkich trzech opcjach: - załóż nowe konto na seznam.cz - wykorzystaj istniejące konto (jak opisałem wyżej). - zrób najprościej podając nr tel. Mogę prosić info jak obejść tą rejestrację z nr telefonu? Roaming włączony, potwierdzenie że SMS dochodzi, tylko na seznam.cz nie ma potwierdzenia, że SMS doszedł. Co robić, żeby móc zapisywać trasy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 24 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2023 Cytat Mogę prosić info jak obejść tą rejestrację z nr telefonu? Załóż sobie konto na gmail` u i nie będziesz musiał podawać żadnego numeru. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dragster Napisano 24 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2023 (edytowane) Tak, mam konto na gmailu, kombinuję już 3 dzień co robię nie tak... niżej screeny. Edytowane 24 Sierpnia 2023 przez dragster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 24 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2023 Biję się w pierś! Nie zweryfikowałem tego do końca, ale na 99% w tamtym roku nie trzeba było podawać numeru. Niech ktoś się wypowie. Ale... Jak już Cię wprowadziłem w błąd to testowo założyłem nowe konto i przeszło od razu 🙂. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dragster Napisano 24 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2023 Udało się, dziękuję! Niepotrzebnie wpisywałem 0 pomiędzy prefiks, a nr telefonu. Widziałem na screenie, że nie masz, też tak zrobiłem i od razu poszło 🍺 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi