Safar Napisano 16 Maja 2022 Udostępnij Napisano 16 Maja 2022 W stavie nigdy nie można było planować tras za free. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrisK Napisano 16 Maja 2022 Udostępnij Napisano 16 Maja 2022 W dniu 9.05.2022 o 17:50, Matydaty napisał: Apka ma naprawdę wiele róznych mozliwosci. Oj takkkkk ale to dla lubiących chodzenie po krzakach z rowerem i przedzieranie się przez absolutnie nieistniejące drogi 🤣🤣🤣 jak lubisz przygodę to komot Cie poprowadzi ku niej... Ale jak po terenowych 70km zafundował mi 2km przedzieranie się przez pole i las to podziękowałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 17 Maja 2022 Udostępnij Napisano 17 Maja 2022 Moje pytanie odnośnie stravy, czy jest możliwość w jakikolwiek sposób trasę któraś ktoś przejechał i udostępnił w strave przerzucić sobie do licznika w pliku gpx i jechać zgodnie ze śladem? Na pewno aplikacja Traseo to posiada bo z niej korzystam jak chce jakaś trasę sobie w formacie gpx wrzucić na licznik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pinok Napisano 17 Maja 2022 Udostępnij Napisano 17 Maja 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 17 Maja 2022 Udostępnij Napisano 17 Maja 2022 Mam strave na telefonie ale tego co ty pokazujesz to nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pinok Napisano 17 Maja 2022 Udostępnij Napisano 17 Maja 2022 Właśnie dlatego że masz na smarkfonie. Na PC jest taka opcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JackFrost Napisano 17 Maja 2022 Udostępnij Napisano 17 Maja 2022 @Thomass13 Zaloguj się do Stravy przez www. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrisK Napisano 17 Maja 2022 Udostępnij Napisano 17 Maja 2022 3 godziny temu, Thomass13 napisał: czy jest możliwość w jakikolwiek sposób trasę któraś ktoś przejechał i udostępnił w strave przerzucić sobie do licznika Wchodzisz w daną aktywność w prawym górnym rogu klikasz trzy kropki tam masz save. Zapisujesz masz ją w swoich trasach zapisaną. Jak masz garmina przez connect ją importujesz do licznika. W innych nie wiem, czy masz połączone to z stravą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pierotez Napisano 9 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2022 Słuchajcie jak wyciągnąć mapkę z przejechanym śladem z Locusa Mam 4 O. celem udostępnienia komuś aby sobie obejrzał ślad i miejsce gdzie było jeżdżone a więc nie ślad gpx do instalacji. W gratisowym nie znalazłem, opłaciłem teraz silvera i powoli ogarniam 🙄 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sky87 Napisano 10 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2022 W locusie pro (teraz classic) wchodzisz w Menedżer śladów i tras->moje ślady, klikasz na ten który chcesz i na dole jest ikona udostępnienia, wybierasz udostępnij jako GPX i wybierasz sposób w jaki wysłać. Polecam olać wersję 4 z ich bezsensownym pomysłem na zdzieranie kasy i kupno wersji classic raz, dożywotnio. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pierotez Napisano 17 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2022 No właśnie tutaj polecili mi wersje 4 z subskrypcją miesięczną 🙄. Co do tras to chciałem udostępniać tutaj na forum, mms, fb z mapką, km ew. prędkościami. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 29 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2022 Czy uważacie, że Locus dobrze liczy przewyższenia? Ewentualnie o ile % może się mylić? Może ktoś ma porównanie do czegoś bardziej profesjonalnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bastard83 Napisano 29 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2022 (edytowane) Czy ktoś z Was poradził sobie, w możliwie najprostszy sposób z dostępem do danych OSMAnd? Do tej pory miałem Samsunga S7 i dostęp do katalogu Android/data/net.osmand.plus był bezproblemowy Teraz mam Samsunga A52, nie żebym się chwalił. Android 12. I oczywiście dostępu do danych OSMAnd nie ma poprzez preinstalowany menedżer plików. Jak mam teraz skopiować plik do Garmina przez usb OTG skoro nie mam dostępu do pliku. Jest a Androidzie opcja pokaż pliki ukryte ale to oczywiście nic u mnie nie zmieniło. Poradziliście sobie z tym problemem? Jest opcja udostępnij ale w moim przypadku to Signal, K9-mail, bluetooth, dysk Google gmail. Sprawdzę czy wysyłająm maila mam możliwość zapisania pliku, boi jak się otwierać będzie to nic nie wyszło . Mogę udostępnić plik całemu światu przez Signala lub mejla a nie mogę przez kabel USB, ba nawet na kartę SD nie mogę skopiować. Działa u mnie wysłanie mejla, mogę wówczas zapisać plik na urządzeniu, a tym samym wysłać po USB-C OTG do Garmina. Przestraszyłem się bo plik się wgrał na Garmina, ale nie widziałem śladu. Myślę sobie przecież OSMAnd planuje trasę a nie ślad. Garmin na trasie przyjmie tylko 50 punktów. Podłączyłem Garmina do kompa, gpx na karcie jest. Otwieram go w Vikingu, a tam zarówno ślad jak i trasa. Pomyślałem że Garmin tego nie ogarnia. Uruchamiam ponownie Garmina, szukam ponownie. Trasy mam tylko trzy więc nie ma opcji przegapić. Ślad znalazłem, ale pod inną nazwą. OSMAnd domyślnie nadał nazwę "Mon 29 Aug 2022" a ja zmieniłem nazwę na zrozumiałą dla mnie. Niestety ten plik ma jakby warstwy a w nim ślad się inaczej nazywa a inaczej trasa i inaczej plik. Oczywiście jeżeli nie zmieni się nazwy pliku to będzie to samo, ale raczej nie zrozumiałe po czasie. Na szybko aby mieć ślad w Garminie, jakoś to będzie. Edytowane 29 Sierpnia 2022 przez bastard83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pinok Napisano 29 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2022 Jak otworzysz GPX a edutorem tekstu to chyba na początku jest nazwa która będzie się wyświetlać w Garminie. <name>Nazwa trasy</name> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bastard83 Napisano 30 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 Tak. Ale albo muszę zrobić to na kompie. Pewnie się da też zrobić na smartfonie jak już jest dostęp do pliku. Poszperałem, poszukałem i znalazłem sposób na dostęp do danych. Pobrałem na Androida 12 aplikację X-plore. Dalej był problem z dostępem do danych. Więc w OSMAnd>Ustawienia>Ustawienia OSMAnd>Katalog przechowywania danych zaznaczyłem opcję Pamięć użytkownika 1 (storage/emulated//0/Android/obb/net.osmand.plus) i przeniosłem tam dane. Teraz po utworzeniu trasy widać ją w katalogu storage/emulated//0/Android/obb/net.osmand.plus/tracks ale tylko w programie X-plore, Moje pliki dalej nic nie widzi. Może katalog data też działa, nie sprawdzałem. To jedna sprawa. Co do nazwy tworzone trasy w OSMAnd, zamiast po dodaniu puntów trasy klikać w górnym prawym rogu Wykonane, klikamy w lewym dolnym rogu Opcje dalej Zapisz zmiany i tu podajemy właściwą nazwę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 18 godzin temu, pinok napisał: Jak otworzysz GPX a edutorem tekstu to chyba na początku jest nazwa która będzie się wyświetlać w Garminie. <name>Nazwa trasy</name> Dokładnie. Można to zrobić np. w Word Padzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bastard83 Napisano 30 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 Bez sensu kopiować ze smartfona na kompa i później na Garmina. Lepiej i wygodniej wyznaczyć ślad w bikerouter.de czy rwgps.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 3 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2023 (edytowane) Prośba o pomoc bo to nowość dla mnie. Chodzi o Komoot. Na smartfonie nie mam problemu z zaplanowaniem sobie trasy, ładnie wyznacza wszystko. Natomiast jak wszedłem z PCta wszystko mi jakoś dziwnie tylko liniami prostymi pokazuje/planuje? Owszem podaje że obejmuje odcinki w lini prostej, to widzę ale jak to zmienić by sensownie trasę pokazał ? Dzięki z góry. Edytowane 3 Stycznia 2023 przez Mentos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafu Napisano 3 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2023 @Mentos, Jak dodajesz nowe punkty na trasie to upewnij się, że masz zaznaczoną opcję "Trzymaj się dróg": Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 3 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2023 Dzięki, faktycznie, ja człek pure MTB i jak widzę trzymaj się dróg to odruchowo to od razu właśnie odznaczałem 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 3 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2023 (edytowane) Skoro już do tablicy został wywołany Komoot, to mam pytanie - od około roku zacząłem go bardziej intensywnie wykorzystywać zarówno do planowania tras, nawigacji po nich jak i rejestrowania spontanicznych wycieczek po okolicy (szczególnie mtb). Problem polega na tym, że bardzo często aplikacja się zwiesza i przestaje nawigować lub rejestrować. Jak w nawigacji jeszcze można to w miarę szybko wyłapać - nawet jak jest w kieszeni i jadę tylko na komendy głosowe bo tych komend nagle nie ma, to rejestracja śladu już jest gorsza do wyłapania, bo często dopiero po powrocie okazuje się, że nie ma zapisu połowy trasy tylko prosta linia, jak to na screenie poniżej: Czytałem chyba wszystko w necie, ustawiłem we właściwościach aplikacji brak jakichkolwiek ograniczeń itp. Jeżdżę też często po dwóch stronach granicy i mam też ustawiony roaming bez ograniczeń dla Komoota. I nic. Dalej wywala. Już mam jakieś stracholęki i co jakiś czas zatrzymuję się i sprawdzam czy dalej działa. Może ktoś ma pojęcie o co chodzi? Mój telefon to Xiaomi Redmi Note 11 ale z europejskiej a nie polskiej edycji ,- może ma to jakieś znaczenie Edytowane 3 Stycznia 2023 przez Greg1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 3 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2023 Ja sobie komoota używam z licznikiem garmina działa super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafu Napisano 3 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2023 @Greg1 A próbowałeś innych aplikacji rejestrujących ślad na tym telefonie? Swego czasu Xiaomi i Huawei miały problemy z aplikacjami używającymi GPS. Możesz jeszcze spróbować "zablokować aplikację", żeby system nie ubijał jej, gdy działa w tle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 3 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2023 Od lat zapisywałem ślad czy to jak biegałem czy to jak jeździłem w Google Fit tylko żeby wiedzieć ile km przebiegłem/przejechałem i dalej to robię jako backup. Próbowałem chyba też Locusa, nie pamiętam czy zapisywałem ślad ale na pewno nawigacji. Spróbuję z tym blokowaniem. Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sky87 Napisano 3 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2023 Osmand świetnie zapisuje ślady, polecam sprawdzić nawet wersję darmową. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi