betek Napisano 28 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2021 Korzystam od kilku dni z locusa, jak mogę ustawic w miejsce tych kwadratow czerwonych co zaznaczyłem zeby pokazywało tam np. Prędkość z jaką sie poruszam i cos dodatkowo? Co polecacie włączyć i wylaczy w aplikacji i jaka mapę uzywac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dfq Napisano 29 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2021 Jest coś takiego jak panel kontrony, Jak chcesz własny to trzeba się pobawić edytorem paneli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 30 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2021 Czytając opinie o aplikacjach na telefon zainteresowała mnie aplikacja OsmAps zapowiada się obiecująco. Sam używam komputerka bryton 15 neo z GPS. Ale zdarzyć się może trasa którą nie znam i żeby sobie zobaczyć gdzie się znajduje. Najlepsze w tym że działa w trybie offline. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bastard83 Napisano 12 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2021 A czy znacie jakąś aplikację/funkcję aby nawigować po śladzie bez mapy. Tylko kreska i strzałka. Chciałbym sprawdzić jak jeździ się w taki sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 12 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2021 (edytowane) W Locusie wybierasz mapę online i wyłączasz transmisję danych. Edytowane 12 Sierpnia 2021 przez chudzinki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bastard83 Napisano 12 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2021 Dzięki, jest to jakiś pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
J67 Napisano 14 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2021 Używam map cz., bo... nie znalazłem lepszych. Jeden z użytkowników poruszył temat wytyczania własnej trasy. Są 2 sposoby: 1. Dodawanie punktów pośrednich. 2. Punkt końcowy w interesującym miejscu, a potem + poniżej. Ten sposób wydaje mi się lepszy. I ma jeszcze tę zaletę, że można wyznaczyć pętlę wpisując na końcu: moja lokalizacja. A teraz wady: miałem wersję 8.0 i chciałem sobie polepszyć. Zaktualizowałem do 9.6 i... kaszana. Nie wyznacza nowej trasy jak pojadę inaczej tylko cały czas kieruje do punktu, w którym zboczyłem. Poza tym - bardzo cicho gada. Do starej wersji nie mogłem już wrócić, bo jest niedostępna. Kolega polecił mi mapy Windy. To jest praktycznie to samo, co cz. Kosmetyczne różnice. Np. nie można wygenerować linka, ale ma za to rejestrator. Trasę zmienia intuicyjnie, jeśli potrzeba, podobnie jak cz. 8.0. Niestety wszystkie mapy z tej stajni wyłączają się po pewnym czasie. Średnio - po 1,5 h. Czy macie podobny problem i jak sobie z nim radzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pierotez Napisano 27 Października 2021 Udostępnij Napisano 27 Października 2021 Słuchajcie który ten Locus właściwy, Pro 100 tyś pobrań czy 4 outdoor 5 ml pobrań? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafu Napisano 27 Października 2021 Udostępnij Napisano 27 Października 2021 @pierotez, 4 Outdoor to nowa wersja, działająca na zasadzie subskrypcji (są różne taryfy). Pro to poprzednia wersja, działająca na starych zasadach. 4 ma poprawiony inferfejs i parę wygodnych ficzerów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 27 Października 2021 Udostępnij Napisano 27 Października 2021 Pro już nie będzie dostawał fixów i aktualizacji. W związku z tym proponuję 4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pierotez Napisano 1 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2021 4 jest OK! Zaliczyłem testowo już 1 taskę i jest naprawdę precyzyjnie. No zanim znalazłem start straciłem z 20 minut ale później już poszło z płatka Wgranie traski też poszło w miarę OK. Mam pare pytań: 1. Czy wystarczy na karcie SD zrobić katalog - Mapy z wgranymi traskami GPX? Nie mogłem w Locus znaleźć tego katalogu ale trasy dało się odszukać poprzez wyszukajkę w menu: Meneger Śladów i Tras lub Meneger Punktów, i już były pod Moje punkty lub ślady. 2. Jak i ile zapłacę za używanie 4-ki? 3. Z Trailforks pobrałem 1 trasę i przy następnej Komunikat: Do pobierania plików wymagana jest subskrypcja Trailforks Pro. To znaczy jak nic też subskrypcja, wiecie ile? 4. Ponoć można rysować trasy w samej aplikacji Locus? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafu Napisano 1 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2021 Do Locusa chyba można zaimportować GPXa z pamięci telefonu. €10 rocznie za silver, €24 za Gold - porównanie tutaj: https://www.locusmap.app/premium/ €20 rocznie. W Locus jest narzędzie do wyznaczania tras. w subskrypcji Gold jest dostępna stronka www z plannerem i można to robić wygodnie w przeglądarce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pierotez Napisano 2 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 W takim razie warto silver wziąć. Trailforks widzę pozwala. 1 mapkę na dzień pobrać, zobaczymy do kiedy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafu Napisano 2 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 Mam Locusa Golda, by była dobra promocja, ale Silver ma większość tego, co trzeba, a z resztą można sobie poradzić: Offline router: http://www.brouter.de/ Dobre mapy za free: https://www.openandromaps.org/en Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pierotez Napisano 2 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 Jest jeszcze ta aplikacja / strona do rysowania gpx-ów. Robię mapę i przerzucam z kompa kabelkiem na fona. Nie pamiętam jak się zwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remover Napisano 2 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 Gpsies.com, teraz kupiona przez alltrails.com. Niestety mocno spieprzyłi sprawę po tym zakupie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robman Napisano 5 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2021 do rysowania (albo wygodnego edytowania) gpx polecam: Ride with GPS trzeba się zarejestrować, ale użytkowanie jest (jeszcze 😄 tj. większość funkcji) darmowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abra Napisano 6 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2021 Ja polecam https://www.plotaroute.com/routeplanner Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pierotez Napisano 7 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2021 Słuchajcie mogę Locusie zacząć trasę w połowie śladu i zrobić całą pętle do niego? Ciekawe czy Locus zacznie nawigować z pominięciem startu 🙄 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abra Napisano 7 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2021 Tak. Łapie z miejsca w którym jesteś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 7 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2021 Warto natomiast ustawić automatyczne przeliczanie trasy w takim przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark999 Napisano 9 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2021 Witam. Jak już jesteśmy w temacie Locus-a to może ktoś mi pomoże. Problem polega na tym, że po wyłączeniu ekranu program przestaje rejestrować trasę. Telefon to Samsung S20. Na poprzednich telefonach nie miałem takiego problemu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 9 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2021 Pierwsze co mi przychodzi do głowy to w menu Locus Różne zaznacz "uruchom ... jako usługę" lub w menu telefonu wyłącz optymalizację baterii dla Locus. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark999 Napisano 10 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2021 Tak mam ustawione. Nie pomaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 10 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2021 (edytowane) A przy włączonym ekranie wszystko OK? Przy wyłączonym co się dzieje? Tylko przestaje nagrywać ślad? Robi pauzę czy całkowicie zakańcza? Zapisuje fragment? https://help.locusmap.eu/topic/stops-recording-when-screen-off - może u Ciebie też problem jest w ustawieniu lokalizacji. Edytowane 10 Listopada 2021 przez chudzinki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi