pinok Napisano 1 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2021 "Genialna" na całą Polskę kilkadziesiąt ścieżek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 1 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2021 Kilkadziesiąt to jest w samym Bielsku i okolicach. To jest świetna apka, choć też nie ma wszystkiego. Czasem chodzę po okolicznych górach i potykam się o nieznane single, niektóre są na trailforks, a inne nie. Niektórych singli nie ma nigdzie indziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafu Napisano 1 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2021 Ilość ścieżek zależy od ilości ścieżek i od społeczności, która je dodaje/utrzymuje w tej aplikacji. Z oficjalnych ścieżek jest chyba wszystko, a nieoficjalne to już mocno zależą od ludzi. Nie sądzę, żeby to jednak poszło w dobrą stronę, bo od zeszłego roku Trailforks jest płatny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 1 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2021 Trailforks istnieje tylko w górach. Poza, mówię na przykładzie moich terenów, to przypadkowe odcinki jakiś ścieżek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 1 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2021 No ale Trailforks to chyba z założenia był na góry? Świetne jest określenie trudności danego singla, co się pozwala zorientować czy się tam pchać, czy niekoniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slw_gd Napisano 1 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2021 (edytowane) Na ich stronie internatowej po wybraniu zakładki rejon Polska i ustawieniu kursora na trails pokazuje 5001 ścieżek. W Trójmiejskim Parku Krajobrazowym jest 577 ścieżek wiec na pewno nie tylko góry. Co do reszty kraju to warto być aktywnym i dodawać wartościowe szlaki. Jest to prosta procedura polegająca na wycięciu kawałka zapisanego np w Stravie śladu trasy. Edytowane 1 Czerwca 2021 przez slw_gd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 1 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2021 A jak ktoś nie używa Stravy ani innych podobnych do zapisywania swoich osiągnięć? 😀 Zobaczcie sobie jak "wiele" ścieżek jest w powiecie olkuskim i dalej na zachód nie licząc gór i Wrocławia. Jak tam zostaje przy Locusie i Osmapa + UMP przy wsparciu Google 😉. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 5 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2021 To, że wg jakiejś aplikacji z A do B można przejechać na skróty przez las wcale nie musi być prawdą. Kilka razy boleśnie się o tym przekonałem. Np. drogi leśne mogą istnieć ale są zdewastowane przez ciężki sprzęt przy wycince. Dla kogoś na rowerze MTB to może być atrakcja ale dla sakwiarza - niekoniecznie. Druga sprawa - cześć leśnych dróg to zarośnięte do pasa i porzucone drogi tymczasowe, które były przejezdne 3 lata temu, pod wycinkę a teraz sobie zarastają. Pogoda. Błoto albo przeciwnie - susza, która zmienia względnie utwardzony trakt w ... plażę. Podsumowując - kreska na mapie czasami może zmylić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 5 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2021 Kreska na zadupiu na dowolnej mapie to jedynie sugestia, że być może ktoś tam kiedyś przejechał i tak to należy traktować. Prawdziwe są tyle te, które przejechaliśmy osobiście. Ale warto sprawdzać wszystkie kreski, bo a nuż któraś będzie epicka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 5 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2021 Używam Trailforks i Bikemap (iOS). Na tej ostatniej przejechałem wczoraj trasę w górach świętokrzyskich. Jak powyżej - były odcinki, gdzie ledwie był ślad ścieżki, były ze dwa miejsca, gdzie autor pobłądził i powstały ślepe wypustki. Raz nas trasa wyprowadziła w świeżo zasiane pole i trzeba było obejść. Ale było pięknie. Samego programu nie polecam. Nie używa wbudowanego kompasu i bez drugiej mapy często bym nie wiedział, w która stronę jechać, choć, bo widać szlak do przodu, ale ginie przejechany i trudno określić dalszy przebieg na rozstajach (miałem ciemno ustawiony ekran). Poza tym w zapisie jest przesadzony przyrost wysokości. Natomiast lubię program Mapa Turystyczna choć to tylko oficjalne szlaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pietern Napisano 12 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2021 W dniu 5.06.2021 o 18:29, spidelli napisał: To, że wg jakiejś aplikacji z A do B można przejechać na skróty przez las wcale nie musi być prawdą. Kilka razy boleśnie się o tym przekonałem. No risk, no fun! I chyba nie da się inaczej w nie asfaltowym życiu. Wiele razy ciąłem przez chaszcze, bo ścieżka się skończyła a wracać za daleko. Trza wtedy siły i modlitwy o to by kleszcze nas omijały! A używam Locusa pro z Osmandem i UMP, dla mojej okolicy nie znalazłem nic dokładniejszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 12 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2021 @Pietern Prawda, to kominek i szklaneczka zmieniają frustrację z trasy w romantyczną przygodę Ja już nabrałem tego dystansu po wyprawie i wcale nie żałuję, że trasa okazała się miejscami nieprzewidywalna Wtedy, na miejscu czasami była złość, czasami zawód Ważne, żeby mieć alternatywę, np. ja ratowałem się Osmandem na telefonie jak moja kreska z eTtexa okazywała się ponurym żartem Muszę też pochwalić kupiony specjalne na rower drugi telefon - ja kupiłem kilkuletniego Samsunga. Sprawdził się jako telefon, mapnik, karta płatnicza i aparat. I oczywiście wypadł mi na beton ale ucierpiało tylko szkiełko ochronne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pietern Napisano 12 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2021 Nie wiem którego masz Etrexa, ja mam 30. To fajny i mały przyrząd, ale ma niefajny i mały ekranik. Kiedy zamiast niego uczepiłem do kierownicy komórę, to jakby mi ktoś nieba przychylił! I teraz Trexio chodzi ze mną tylko w góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 12 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2021 Ja po niezbyt dobrych doświadczeniach z komórką w roli nawigacji - aplikacja Komoot - sięgnąłem po eTrex 32 x. W telefonie niestety problemem była bateria i średnia widoczność ekranu w okienku torebki ale to niekoniecznie wina telefonu. eTrex to zero stresu o baterię, dobra widoczność w słońcu ale faktycznie maly ekran. No i ta energooszczędność Garmina wynika z wolnego procesora. Generalnie jak zawiódł mnie mój gpx w eTrex (np. piach albo zarośnięta leśna droga) ratowałem się Osmandem w telefonie. Nie powiem, żebym był zachwycony Garminem. Raczej... rozczarowany. Ale mimo wszystko to wg mnie lepsze dla mnie rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 12 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2021 Dokładnie - mam taką samą refleksję dotyczącą Garmina. A smartfon z KaMapem w kieszeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Safar Napisano 12 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2021 Przejechałem całą wanogę gravel, 600km po tracku gpx na apce mapy.cz i jestem naprawdę zadowolony. Super dokładne prowadzenie, gdzie czace wahoo się gubiło. Poza zapasem energi którą trzeba mieć ze sobą, innych wad smartfona nie widzę 😉 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
betek Napisano 14 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2021 Poszukuje aplikacji, w której ustawie sobie ze chce przejechać np. 15km po drogach rowerowych, szlakach i lasach i żeby mi wyznaczyło jakas trasę istnieje coś takiego? Chodzi mi o aplikacje z nawigacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nctrns Napisano 14 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2021 @betek naviki przez stronę takie coś ma, w aplikacji musisz sprawdzić, bo ja osobiście nie korzystam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 14 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2021 (edytowane) Mapy.cz również w aplikacji to się nazywa "Wycieczka po okolicy", suwakiem ustawiasz tylko dystans. Edytowane 14 Czerwca 2021 przez keltu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
betek Napisano 14 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2021 @keltuale w tej opcji wycieczka po okolicy mam tylko rower a nie ma do wyboru górskiego lub szosowego, a to różnica gdzie chce się jeździć, hmm.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
J67 Napisano 22 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2021 Witam. Widzę, że znalazłem klub użytkowników map cz. Chciałbym zatem poprosić o poradę. Używam tej apki od roku i uważam, że wyznacza najlepsze trasy na rower szosowy. Te - na górski - też mi odpowiadają, bo... nie mam MTB . Za to mój retro single speed całkiem nieźle sobie na nich radzi Problem zaczyna się gdy chcę skorzystać z nawigacji. Zauważyłem, że doprowadza mnie do celu dokładnie w wyznaczonym (przez siebie) czasie, czyli w tempie 15 km/h. Jeśli jadę szybciej - obwozi mnie po okolicy jak dobry taksówkarz . Czasem udaje mi się ją przechytrzyć. Wpisuję trasę na samochód i wtedy prowadzi prosto do celu . Czasem jednak trasa samochodowa zupełnie nie pokrywa się z rowerową. Ekspresówki itp., a edycja przez dodawanie punktów pośrednich okazuje się nieskuteczna. A jak Wy radzicie sobie z tą czeską nawigacją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 22 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2021 (edytowane) W dniu 12.06.2021 o 18:39, Safar napisał: Przejechałem całą wanogę gravel, 600km po tracku gpx na apce mapy.cz i jestem naprawdę zadowolony. Gratuluję i zazdroszczę ! Fajnie tą trasę wyznaczyli ? Które odcinki są najfajniejsze (poza Ustka-Rowy) ? Przy okazji pytanie o mapy.cz - czy w tej aplikacji można nagrywać ślad i widac go na bieżąco ? Pytam, bo używam KaMap i on niestety na moim smartfonie usypia przy wyłączonym ekranie i nie nagrywa śladu Zdradzisz w jakim czasie zrobiłeś tą trasę ? Edytowane 22 Czerwca 2021 przez wkg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 23 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2021 @wkg Pomyśl nad rozdzieleniem funkcji nawigowania od zapisu śladu + ew. jakieś parametry typu puls, czujniki kadencji. Zwłaszcza, że uprawiasz inne sporty - sprawę załatwi jakiś porządny Garmin albo Polar Garmina proponuję z obowiązku, bo mam pecha do tej firmy, natomiast polecam Vantage V albo Grit X od Finów. Owszem, można kupić jakiegoś Edge na wypasie ale na narty albo w góry nie zabierzesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 23 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2021 13 godzin temu, wkg napisał: Pytam, bo używam KaMap i on niestety na moim smartfonie usypia przy wyłączonym ekranie i nie nagrywa śladu Przynajmniej w locusie jest taka opcja "uruchom jako usługa". Wtedy aplikacja nigdy się nie wyłącza. Nawet jak się wyjmie z telefonu baterię i włoży znowu to po ponownym uruchomieniu nie gubi nagranego śladu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 23 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2021 (edytowane) 1 godzinę temu, spidelli napisał: Pomyśl nad rozdzieleniem funkcji nawigowania od zapisu śladu + ew. jakieś parametry typu puls, czujniki kadencji. Zwłaszcza, że uprawiasz inne sporty - sprawę załatwi jakiś porządny Garmin albo Polar Garmina proponuję z obowiązku, bo mam pecha do tej firmy, natomiast polecam Vantage V albo Grit X od Finów. Owszem, można kupić jakiegoś Edge na wypasie ale na narty albo w góry nie zabierzesz Ja to mam rozdzielone, jeżdżę z Edge 530. KaMap ma jednak znacznie lepsze z mojego ptu widzenia mapy - są tam szlaki turystyczne PTTK, schrony i podobne. Co więcej - Na narty w góry zabieram Garmina Ale on wtedy wariuje zupełnie - pokazuje znacznie mniejszą odległość gdy się wolno przemieszczam. A jak już mam w smartfonie coś do nawigowania to chcę by nagrywał ślad. Prosty przykład - nie wiem w którą ścieżkę skręcić. W KaMapie wiem gdzie jestem ale nie widzę którędy jechałem więc dalej nie wiem gdzie skręcić Edytowane 23 Czerwca 2021 przez wkg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi